HIRDETÉS
NSO/MTI 2014.11.21 20:10 Frissítve: 2015.03.30 03:04

Férfi kézi-vb: mi nem mehetünk, Izland és Szaúd-Arábia a befutó

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség tanácsának döntése alapján Izland és Szaúd-Arábia vehet részt a 2015-ös katari világbajnokságon.

 

Már biztos, hogy nem Zubaiék lehetne ott a vb-n, hanem Izland (Fotó: Szabó Miklós, archív)

Mint ismert, két hete Bahrein, egy hete pedig az Arab Emírségek jelezte az IHF-nek a visszalépését indoklás nélkül – minden bizonnyal a Katarral fennálló feszült politikai viszony miatt –, majd kedden mindkét szövetség bejelentette, hogy mégis szeretne indulni. Az IHF tanácsa pénteki, Herzogenaurachban tartott ülésén döntött a mezőny feltöltéséről. A legutolsó fordulatok alapján arra lehetett számítani, hogy visszaveszik a visszatáncoló visszalépőket, az IHF azonban máshogy döntött

A hivatalos indoklás szerint az IHF véglegesnek tekintette a visszalépésről szóló tájékoztatást a két ország részéről, akik 100 ezer svájci frankos (mintegy 25 millió forintos) büntetést is kaptak. Egy-egy helyet ajánlottak fel Európának és Ázsiának, a két kontinentális szövetség javaslata alapján Izland valamint Szaúd-Arábia (mint első számú tartalékok) lett a befutó.

A vb-szereplés jogát a magyarok nem harcolták ki, a júniusi selejtezőben elbuktak a szlovénokkal szemben, ám amikor a két ázsiai ország visszalépett, a magyar szövetség jelezte részvételi szándékát az IHF felé. Tette mindezt azért, mert az olimpiai negyedik magyar csapat a világranglistás és a legutóbbi vb-n, illetve Eb-n elért helyezésével jogos beugró lehetett volna.

A mezőny egyszer már módosult: az IHF a selejtezők zárulta után az ausztrálok helyére a német válogatottat – a Katarba ki nem jutott csapatok közül a legutóbbi vb-n legjobb helyen végző együttest – sorolta be, mivel nem ismerte el az óceániai kontinentális szövetséget. A mostani döntés azért is érdekes, mert ha ugyanezt a szempontot veszik figyelembe, akkor a mieinknek kellett volna adni az egyik helyet. Ha a legutóbbi Eb eredményeit nézték, akkor Izland valóban előttünk végzett. Az szintén nem világos, hogy mi történt Dél-Koreával, mert az Ázsia-bajnokságon Szaúd-Arábia előtt végzett...

Döbbenetes, ami történt, számunkra talán a legfájóbb döntés született, hiszen két országot sorolt be a vb-mezőnybe a nemzetközi szövetség, azonban a korábbi döntéssel szemben, amikor Ausztrália helyett Németország kapott lehetőséget a részvételre, ezúttal nem a legutóbbi világbajnokság végeredményét vették alapul, hanem más elvek mentén született a döntés – mondta el Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. –  Természetesen a sportszerűség határain belül minden sportdiplomáciai csatornán keresztül lobbiztunk a számunkra kedvező döntés érdekében. Nem értünk egyet az IHF döntésével, és ezt jelezni is fogjuk, vizsgáljuk a lehetőségeinket.”

Izland került a C-csoportba az Emírségek helyére, Csehország, Franciaország, Svédország, Algéria, és Egyiptom mellé, míg Szaúd Arábia Bahrein helyére a D-csoportba kapott besorolást, Dánia, Lengyelország, Németország, Oroszország és Argentína mellé.

A vb egyben olimpiai kvalifikációs torna is, ezért roppant fontos ott szerepelni, hiszen azok a csapatok, amelyek lemaradtak a vb-ről, kevés eséllyel pályáznak a 2016-os riói ötkarikás részvételre.

A magyar válogatott az előzetes programtervnek megfelelően folytatja munkáját, a csapat december 21-étől ismét együtt készül, december 23-án pedig felkészülési mérkőzésen lép pályára Egyiptom ellen Pécsett. 

2019.02.17 16:40:25

Kézilabda nemzetisport.hu

Az ukrán csapat 14–9-re is vezetett az első félidőben • Bánhidi lőtte az 5000. szegedi BL-gólt.

2019.02.16 17:16:14

Kézilabda nemzetisport.hu

A félidőben még ötgólos hátrányban lévő magyar csapat már a 2. helyen áll a csoportjában.

2019.02.12 22:45:02

Kézilabda SIMON JÓZSEF

NS-VÉLEMÉNY. Egyre inkább felülkerekednek az észérvek.

2019.02.12 22:42:52

Kézilabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL.Ettől még szinte mindennap a fekete márványból készült síremlékhez vezet Petre Cozma útja, amelyet a Veszprém állíttatott egykori játékosa emlékére. …A Pipera temetőben valamennyi látogató előre köszön, aki nem ismeri személyesen, annak is ismerős valahonnan.

2019.02.10 14:15:18

Kézilabda nemzetisport.hu

A Flensburg kikapott Ukrajnában, így a Szeged a második helynél nem végezhet hátrébb.