Férfi kézi-vb: az IHF eddig kivételezett Ausztráliával

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.17. 19:34
null
Az ausztrálok lelkesedésére nem lehetett panasz, az eredményeikre annál inkább (Fotó: Reuters)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) tájékoztatása szerint Óceánia képviselőjével eddig kivételeztek, ezért indulhatott a világbajnokságokon Ausztrália, de a minőségi javulás elmaradt, ezért vonták meg a térségtől a vb-kvótát.

 

Mint ismert, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség július 8-i zágrábi ülésén úgy döntött, Ausztrália nem indulhat a 2015-ös katari férfi kézi-vb-n, mivel Óceániának nincs az IHF által elismert kontinentális szövetsége. Ez eddig is így volt, ezért fogadta értetlenkedve a hírt a kézilabdás világ.

A nemzetközi szövetség most magyarázattal állt elő. Eszerint az IHF csak olyan tagszövetséget ismerhet el hivatalosan, amelynek legalább tíz tagja van. Ez Óceánia esetében nem áll fenn, és a helyzet leghamarabb a térség idén októberre kitűzött kongresszusán változhat meg.

Az IHF az utóbbi években mégis fenntartott egy helyet a világeseményein Óceánia képviselőjének, amely rendre Ausztrália volt. Az ausztrál válogatott teljesítménye azonban az indoklás szerint továbbra sem üti meg az elvárt színvonalat, a várt fejlődés elmaradt, a szakadék nem csökkent a többi kontinens válogatottjaihoz képest. A kivételezésnek tehát most vége, legalábbis ami a katari vb-t illeti, mivel az IHF még így is kedvez Óceániának azzal, hogy képviselőjét engedi indulni a strandkézilabda-vb-n, illetve a klub-vb-n, hogy ezzel is elősegítse a sportág fejlődését.

Az IHF azt is kiemelte, hogy regionális selejtező lebonyolítására nem kérte fel Óceániát, és az Ausztrália–Új-Zéland mérkőzések lejátszása után is figyelmeztette az ausztrálokat, hogy győzelmüket hivatalosan nem ismerik el, és nem tudják garantálni nekik, hogy csapatuk indulhat a jövő évi vb-n.

A nemzetközi szövetség július 8-án végül Óceánia és így Ausztrália számára kedvezőtlen döntést hozott, és egy korábbi gyűlésen elfogadott határozatra hivatkozva a németeknek ítélte a vb-helyet (mivel a vb-selejtezőkön elbukó válogatottak közül a német végzett a legjobb – ötödik – helyen a 2013-as spanyolországi vb-n). Ezt a korábbi IHF-gyűlést állítólag május 30-án tartották, így még az európai vb-selejtezők előtt világossá vált, hogy a németek vehetnek részt a katari vb-n, ha felszabadul egy hely.

Az izlandi szövetség azonban az IHF tanácsának tagjaitól úgy értesült, hogy az említett május 30-i ülésre nem került sor, így a selejtezők után pecsételődött meg a sorsuk. Korábban ugyanis az európai szövetség az idei Európa-bajnokság – amelyen ott sem voltak a németek – helyezései alapján adta meg a vb-re való kiemelését és a tartalék válogatottakat! Ez alapján az Eb-n 5. izlandiak (majd a 8. helyen végző magyarok!) utazhatnának Katarba.

A nagy port kavaró döntés hátteréről itt olvashatja korábbi cikkünket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik