Férfi kézi-vb: az ausztrálok szerint sántít az IHF-magyarázat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.18. 18:00
Alex Gavrilovic, az Ausztrál Kézilabda-szövetség elnöke szerint az IHF sportszerűtlen és nem őszinte módon zárta ki férfi válogatottjukat a 2015-ös katari vb-ről.

Alex Gavrilovic hosszú közleményben válaszolt a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) magyarázatára, amely szerinte több ponton sántít.a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) magyarázatára, amely szerinte több ponton sántít.

Gavrilovic azt állítja, hogy az IHF sosem tett említést nekik arról, hogy elégedetlen a világversenyeken nyújtott teljesítményükkel, és emiatt – valamint az el nem ismert óceániai szövetség miatt – veszélybe kerülhet a világbajnoki részvételük.

Az ausztrál szövetség elnöke álszentségnek gondolja, hogy például a strandkézilabda-vb-n indulhatnak.

„Nem látom, hogyan javulhatna a válogatottunk teljesítménye attól, hogy részt veszünk a strandkézilabda-eseményeken – áll a közleményben. – Még a strandkézilabda legelkötelezettebb hívei sem gondolják úgy, hogy a náluk szerzett tapasztalatokat hasznosítani lehet a hagyományos, csarnokban játszott kézilabdában.”

Gavrilovic szerint az IHF akkor is erősen elferdítette a tényeket, amikor azt állította, hogy már előre szóltak nekik és az új-zélandiaknak, hogy ne vagy csak később játsszák le a regionális vb-selejtezőt. A szóban forgó mérkőzések szervezése már előrehaladott állapotban volt, a repülőjegyek, szállodai szállások lefoglalása már megtörtént, ezért sem halaszthatták későbbre a párharc mérkőzéseit.

„Nem tettünk semmi rosszat. Az egyetlen lehetséges selejtezős úton indultunk el, ha az IHF más kvalifikációs rendszerben szeretett volna bennünket versenyeztetni, akkor évekkel korábban szólniuk kellett volna erről. Az, hogy ezt a témát most vetették fel, ezzel alapot szolgáltatva maguknak arra, hogy kizárhassanak minket, sportszerűtlen és nem őszinte. Miért nem felel nekünk az IHF arra az egyszerű kérdésre, hogy ezután hogyan juthatnánk ki a világbajnokságra? Hű és tiszteletteljes tagjai vagyunk az IHF-nek 1988 óta, megérdemeljük a választ. A vébéről való eltávolításunkkal azt az egyébként minimális esélyt is elvették tőlünk, hogy kvalifikáljuk magunkat az olimpiára. Ezzel szemben lehetőséget kínáltak egy olyan válogatottnak (a németnek), amelynek nem volt esélye kijutni a riói olimpiára. Tud válaszolni nekünk az IHF erre a kérdésre: milyen úton juthatnánk ki az olimpiára ezután?”

Az ausztrálok helyett a németek indulhatnak a jövő évi katari vb-n, pedig erre a lehetőségre az izlandiak is igényt tartanának.

„Ausztráliát nem érdekli, hogy az IHF Németországnak (amelyet nem tartunk felelősnek abban, hogy minket kigolyózott az IHF) adta a vb-szereplés jogát, és a többi olyan ország, mint például Izland tiltakozásával sem foglalkozunk, akik szerint őket illetné meg a németeknek adott lehetőség – folytatódik a közlemény. – Olyan részvételi helyért marakodnak, amely jogosan, erkölcsileg és sportszerűen Ausztráliát illeti meg. Tisztelettel újra arra kérjük az IHF-et, hogy adja vissza Ausztráliának a 2015-ös katari vb-n való részvétel jogát, amelyet tiszta körülmények között, a pályán harcoltunk ki. Nyitottak vagyunk az IHF-vel való további egyeztetésekre, amelyek a térségünk kézilabdájának fejlődését, csapataink eredményeinek javulását szolgálnák.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik