Férfi kézi: Mocsai Lajos távozik a válogatott éléről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.31. 14:07
null
Már nem Mocsai Lajos a férfiválogatott szövetségi kapitánya (Fotó: Veres Viktor)
A Magyar Kézilabda-szövetség sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy Mocsai Lajos távozik a férfiválogatott szövetségi kapitányi posztjáról, a jövőben szakmai igazgatóként segíti a felnőttválogatottak munkáját.

„Mocsai Lajos az elmúlt napokban jelezte, megnövekedő teendői mellett a jövőben nem tudná ellátni a férfiválogatott irányítását, ezután elsősorban az oktatói, tudományos munkájára szeretne koncentrálni. Az elnökség tudomásul vette, a szakember a jövőben szakmai igazgatóként segíti a felnőttválogatottak munkáját" – kezdte Vetési Iván, a szövetség elnöke.

„Hamar meg kell találni a helyettest, jönnek az Eb-selejtezők, de konkrét neveket még nem tudok mondani" – tette hozzá Vetési. Az elnök szerint továbbra is főállású kapitányban gondolkodnak, az a fontos, hogy száz százalékig elkötelezett legyen. Még arról is korai beszélni, hogy külföldi vagy magyar lesz az utód.

Mocsai Lajos szerint erkölcsi kötelessége volt időben jelezni a döntését:

„Erkölcsi kötelességem volt, hogy időben jelezzem a döntésemet. Az olimpiai kvalifikáció sorsdöntő, ennek első lépései az Eb-selejtezők lesznek ősszel. Ez volt az utolsó időpont, amikor még kellő ideje jut az utódnak a felkészülésre. Úgy döntöttem, 16 évnyi és 356 mérkőzésnyi jelenléttel a nemzeti csapat kispadján eljött az idő a váltásra. Van egy folyamat, hogy a Testnevelési Egyetem önállóvá válik, ebben szerepet vállaltam eddig is, és a jövőben is szeretnék. A rektori pozíciót meg fogom pályázni, erre is megfelelően fel kell készülni" – indokolt Mocsai, aki nem beszélt végleges búcsúról. A vb-selejtezős kudarc ugyan nagy kudarc volt, de nem ez játszott elsődleges szerepet a döntésében.

A váltás tehát összefüggésben van azzal, hogy Mocsait esélyesnek tartják a Testnevelési Egyetem rektori posztjára.

„Szeretném megköszönni Juhász Istvánnak az elmúlt négy év közös munkát. Szeretném megköszönni a sorsnak és a magyar kézilabdázásnak, hogy hosszú éveken keresztül irányíthattam a magyar férfi és női válogatottakat. A búcsút a válogatott szövetségi kapitányi posztjáról pozitív, barátságos hangulatban teszem meg, a szövetség vezetésével a lehető legnagyobb békében, barátságban egyeztünk meg a váltásról. A Nemzeti Kézilabda Akadémia tovább működik a Magyar Kézilabda Szövetség zászlóshajójaként."

Mocsai Lajos elköszönt a kispadtól – vágatlan

Mocsai Lajos másodízben 2010 óta vezette a férfiválogatottat (előtte 1985 és '89 között már irányította a nemzeti csapatot, míg 1998 és 2004 között a női csapatért felelt), ezalatt 2012-ben olimpiai negyedik helyen zárt az együttessel, valamint kétszer is legjobb nyolcban volt a vb-n (2011: 7. hely, 2013: 8. hely). Első kapitánykodása alatt vb-ezüstig (1986), és olimpiai elődöntőig (1988: 4. hely) jutott a férfiakkal, míg a nőkkel többek között 2000-ben olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok, 2003-ban pedig világbajnoki második lett.

Mint ismert, a magyar férfiválogatott elbukta a szlovénok elleni legutóbbi vb-selejtezőt, amivel a Rióba vezető útja is igencsak kétségessé vált.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik