VINCZE SZABOLCS (Malmö) 2020.01.11 19:40 Frissítve: 2020.01.12 09:44

Férfi kézi Eb: Végre egyszer velünk volt a szerencse az utolsó pillanatokban is – Mikler

Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa és csapatkapitánya az oroszok elleni 26–25-ös Eb-sikert követően lapunknak arról beszélt, hogy végre velünk volt a szerencse is a végjátékban. Gulyás István szövetségi kapitány úgy véli, az ilyen egygólos sikerek a legszebbek.

Végre a végén szerencsénk volt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

– Miben volt jobb a magyar csapat az orosznál?
– A torna előtt sokszor elmondtam, nálunk senki sem akarhatja jobban a győzelmet, ez lehet a mi esélyünk – válaszolta Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa. – Persze, vannak olyan begyakorolt játékelemek, amikre építeni lehet, de ha az ellenfél jobban akarja a győzelmet nálunk, akkor nem lesz esélyünk.

MIKLER FANTASZTIKUS VOLT
Eduard KOKSAROV, az orosz válogatott szövetségi kapitánya:
„Nagyon sajnálom, hogy így alakult a magyarok elleni mérkőzés. Főleg, hogy az utolsó percben még lett volna esélyünk az egyenlítésre, de nem volt szerencsénk, a kapusuk fantasztikusan védett.”

– És ezenkívül?
– Egyrészt végre mindkét félidőt jól kezdtük, másrészt a védők sokat segítettek nekem. Úgy érzem, ebben a hátsó alakzatban van még több is. Ha kicsit jobban vigyáztunk volna a labdára támadásban, akkor ez nagyobb különbségű győzelem is lehetett volna, de nem akarok elégedetlennek tűnni, mert ez egy nagyon szép nap! Kevesen gondolták, hogy mi nyerünk.

– Belülről hogyan érezte, voltak hullámvölgyek?
– A második félidő közepénél volt egy periódus, amikor néhány sikeres lerohanás után túlságosan megnyugodtunk, és azt hittük, ez megvan. A mérkőzés azonban hatvan percig tart, nem ötvenig, és az oroszok majdnem ki is egyenlítettek. A meccs vége szerencsésen is alakult, sikerült kapufára tolnom a labdát, nem befelé pattant a labda, és végre egyszer velünk volt a szerencse az utolsó pillanatokban is, mert lássuk be, a múltban elég sok példa volt az ellenkezőjére.

– A következő ellenfél az olimpiai és világbajnok Dánia.
– Nem mi vagyunk az esélyesek, de megvan az esélyünk, hogy továbbjussunk a csoportból. Ha szívvel-lélekkel játszunk, sikerülni fog. Úgy kell küzdenünk, mint most!

Mikler védése a hajrában

 
„Napról napra fejlődünk, de ennél sokkal több kell majd”

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint Dmitrij Zsitnyikov és Pavel Atman kikapcsolása volt a kulcs a győzelem megszerzésében.

– Mi volt a siker kulcsa?
– A szakmai stáb úgy volt vele, ha olyan teljesítményt tudunk nyújtani, mint a csehek ellen, amikor volt a csapatban akarat és tűz, akkor meccsben lehetünk az oroszokkal is. A legfontosabb taktikai tervünk Dmitrij Zsitnyikov és Pavel Atman kikapcsolása volt, ami sikerült, ez volt a kulcsa a győzelemnek.

– Ilyen meccsre számított?
– Azt kaptuk az oroszoktól, amire vártunk, és amire készültünk, azt a mérkőzés nagy részében meg tudtuk oldani. Voltak hullámvölgyeink és hibáink, de még tanuljuk egymást a csapattal. Valószínűleg mi is késtünk egyszer-egyszer az időkéréssel, de bízom benne, hogy ezeket jobban kezeljük a jövőben.

– Milyen hibára gondol?
– Volt egy olyan időszak, amikor nem tudtuk megoldani jobb kettes védő posztját, és visszajöttek a mérkőzésbe az oroszok, de Ligetvári Patrik beállításával stabilizálódott a helyzet. És szerintem Bánhidi Bencének talán kicsit hamarabb kellett volna pihenőt adnunk.

– Mennyit látott vissza abból, amit az elmúlt napokban gyakoroltak?
– Nagyon sokat, bár néha volt kisebb bizonytalanság és félreértés a pályán, ami viszont benne van a játékban. Elcsúsztunk, elváltottuk magunkat, és ezekből elkerülhető gólokat kaptunk, de a srácoknak helyén volt a szívük. Az ilyen egygólos győzelmek a legszebbek!

– Azért megkönnyebbültek?
– Nyilván teljesen más lenne ez az Európa-bajnokság, ha beledőltünk volna a késbe, de továbbra is azt mondom, mi még építkezünk. Ez a siker egy állomás volt, egy nagyon jó lehetőség a továbblépésre.

A meccs bővebb összefoglalója

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ 
E-CSOPORT (Malmö)
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 26–25
(14–13)
Malmö, 9202 néző. V: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Hornyák 1, Máthé, SIPOS A. 1, Bánhidi 4, SZITA 4, Győri 3. Csere: BÓKA 3, BALOGH ZS. 7 (5), Ligetvári 2, Nagy B. 1, Fekete B., ifj. Rosta. Szövetségi kapitány: Gulyás István
OROSZORSZÁG: Kirejev – Siskarjov 2, Szurinszkij 2, Zsitnyikov 2, KALARAS 4, SZANTALOV 5, Gyibirov 3 (1). Csere: Zabolotyin (kapus), A. Kotov, Szoroka, Kovaljev, Jermakov 1, Atman, KOSZOROTOV 4, Andrejev 2. Szövetségi kapitány: Eduard Koksarov
Az eredmény alakulása. 4. p.: 2–1. 10. p.: 6–4. 16. p.: 6–7. 23. p.: 9–11. 27. p.: 12–11. 38. p.: 19–15. 44. p.: 20–19. 53. p.: 25–21. 57. p.: 25–25
Kiállítások: 6, ill. –
Hétméteresek: 5/5, ill. 3/1

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Dánia–Izland 30–31 (15–15)
Ld.: M. Hansen 9, Lauge, Lindberg 5-5, ill. Pálmarsson 10, Petersson 5

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Izland 1 1 31–30 +1  2  
  2. MAGYARORSZÁG 1 1 26–25 +1  2  
  3. Dánia 1 1 30–31 –1  0  
  4. Oroszország 1 1 25–26 –1  0
2020.08.07 11:12:14

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Bárbara Arenhart talán az utolsó lehetőséget ragadta meg, hogy BL-esélyesnél játszhasson, de a jövőben szívesen élne hazánkban.

2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.