Férfi kézi Eb: válság vagy nem? – keserűek a már kieső franciák

Vágólapra másolva!
2020.01.13. 11:14
null
Nikola Karabatic a portugálok elleni mérkőzésen (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, Franciaország elveszítette első két mérkőzését a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, és nagy meglepetésre a harmadik csoportmeccs eredményétől függetlenül kiesett. Didier Dinart szövetségi kapitány szerint nincs krízishangulat, Nikola Karabatic szerint is csak az olimpiai részvétel elbukása esetén beszélhetnének válságról – vélemények az Eb eddigi legnagyobb meglepetéséről.

 

A franciák sorsa a társházigazda norvégok elleni vasárnapi vereséggel (26–28) pecsételődött meg, de igazából a nyitány, a portugálok elleni fiaskó (25–28) fáj nekik – úgy érzik, ott csúszott félre az Eb-jük.

„A portugálok elleni vereség kissé megrendítette az önbizalmunkat, és problémák forrása lehetett az összeszokatlanság is – idézi a francia sportnapilap, a L'Équipe a világklasszis francia balátlövő, Nikola Karabatic gyors oknyomozását a norvégok elleni vereséget követően. – Ezzel együtt dühítő, ami történt, hiszen kevésen múlt a jó eredmény. Természetesen nagyon csalódottak vagyunk, még ha szerintem a norvégok ellen nem is játszottunk rosszul. Összeszedettek voltunk, kezdetben támadásban és védekezésben is kellően odatettük magunkat. Aztán jöttek a labdavesztések, amelyek ránk hozták a bajt. Krízis? Ha akarják, nevezhetik így is. De minden azon múlik, hogyan tudunk felkészülni az olimpiai selejtezőre, mi lesz az olimpiával. Hogyan dolgozzuk fel ezt az elrontott Európa-bajnokságot, hasznosítani tudjuk-e a tanulságokat?”

„Nem volt könnyű a házigazda ellen pályára lépni, ráadásul úgy, hogy még bennünk volt a két nappal ezelőtti, portugáloktól elszenvedett vereség. De nem lehetett panasz a harcosságunkra, hiszen sikerült hátrányból visszakapaszkodnunk – értékelt Didier Dinart szövetségi kapitány. – Hogy válság lenne? Nem tudom… Levontuk a portugáloktól elszenvedett vereség tanulságait. Egymás között tovább elemzünk majd. De nem, végül is nem hiszem, hogy válságról kellene beszélnünk… Mindent megpróbáltunk. Nem hibáztathatok senkit. Lehet, hogy most ennyit tudunk.”

A balátlövő Romain Lagarde szerint „nagy csapás” érte őket a korai búcsúval, ám mivel „minden a pályán dől el”, valószínűleg „ezúttal nem érdemeltünk ennél többet”.

„Nem vagyunk hozzászokva az ilyesmihez, nagyon rég nem fordult elő, hogy Franciaország nem jutott tovább a csoportból. Nagyon fáj a kudarc, de alighanem alázatosabbá tesz majd bennünket. Talán az elmúlt időszakban ez hiányzott” – tette hozzá a jobbszélső Luc Abalo.

A franciák – akik 2012 óta olimpiai aranyat (2012), két világbajnoki címet (2015, 2017) és Európa-bajnoki címet (2014) is szereztek – utolsó trondheimi csoportmeccsükön a már szintén kiesett bosnyákokkal játszanak. Az olimpiai selejtezőt hazai pályán vívják majd,

Az eseményről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Vincze Szabolcs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik