Férfi kézi Eb: bombameglepetés – a franciák kikaptak a portugáloktól

Vágólapra másolva!
2020.01.10. 20:00
null
Érthető volt a portugálok öröme a meccs végén (Fotó: AFP)
A végső győzelemre is esélyesnek tartott francia férfi kézilabda-válogatott nagy meglepetésre 28–25-re kikapott Portugáliától az osztrák, svéd, norvég közös rendezésű Európa-bajnokság 1. fordulójában, a trondheimi D-csoportban.

Nem kizárt, hogy a francia fejekben még ott volt a tavaly áprilisi Eb-selejtező is, amikor a klubszinten is egyre markánsabb teljesítményt nyújtó portugálok hat góllal legyőzték őket Guimaraesben.

Az első félidő elején még három góllal vezettek a franciák, de a portugálok a 24. percre fordítottak, majd ők léptek meg hárommal. Nikola Karabatic találataival jött fel mínusz egyre Didier Dinart csapata a szünetre.

A második játékrész nagy részében aztán a franciáknak kellett futniuk az eredmény után, a portugálok gyakran támadtak kapus nélkül, amire nem igazán volt ellenszere az ellenfélnek. A franciáknál ráadásul sok volt a pontatlanság a támadásokban, míg hátul egyik kapusuk sem nyújtott kiemelkedőt. Úgy tűnt, a portugálok agresszivitásban is föléjük kerekedtek, a hajrában pedig egy kettős emberhátrány megpecsételte a franciák sorsát, mert így nem volt esélyük az egyenlítésre.

„Hihetetlen meccs volt, és ha arra gondolok, hogy öt játékosunk is lázzal küzdött, még inkább a csapatmunka diadala volt ez a siker” – mondta a találkozó után a portugál válogatott jobbátlövője, Joao Ferraz, hozzátéve, hogy semmit nem ér a mostani siker, ha nem győzik le a bosnyákokat is.

A portugálok ezzel nagy lépést tettek a továbbjutás felé, és mivel az új formátumban csak két csapat megy tovább minden négyesből, sok múlik majd a franciák következő összecsapásán, amikor a társházigazda norvégokkal küzdenek meg.

A norvégok hat góllal múlták felül a bosnyákokat, amiből a skandinávok sztárja, Sander Sagosen 12 találattal vette ki a részét. A vesztes csapatban Vladimir Vranjes, a Tatabánya beállója három gólt szerzett.

A bécsi B-csoportban két olyan együttes mérkőzött meg, amellyel játszottunk a felkészülési időszakban. Ausztria hazai pályán három góllal nyert, a cseheknél a szegedi Stanislav Kaspárek három gólt dobott. Az északmacedónok fontos két pontot szereztek az ukránok ellen, amihez a Veszprém balszélsője, Dejan Manaszkov öt góllal járult hozzá.

A göteborgi F-csoportban a szlovénok szoros csatában, de szinte végig vezetve nyertek a lengyelek ellen. A Telekom Veszprém szlovén beállója, Blaz Blagotinsek mind az öt lövését gólra váltotta. Klub- és honfitársa, a balátlövő Borut Mackovsek hét kísérletből ötször volt eredményes. A Mol-Pick Szeged irányítója, Dean Bombac egy gólt dobott.

Az esti meccsen a svédek érvényesítették a papírformát a svájciak ellen, a nyertes csapatban a veszprémi Andreas Nilsson hatszor volt eredményes.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
B-CSOPORT (BÉCS)
Ausztria–Csehország 32–29 (13–14)
Ld:
Bilyk 12, Bozovic 7, ill. Hrstka 6, Zdráhala 5
Észak-Macedónia–Ukrajna 26–25 (13–10)
Ld:
Lazarov 8, Manaszkov 6, ill. Osztrousko 5

D-CSOPORT (TRONDHEIM)
Franciaország–Portugália 25–28 (11–12)
Ld:
Mem 5, Fabregas, N. Karabatic 4-4, ill. Branquinho 5, A. Gomes 4
Norvégia–Bosznia-Hercegovina 32–26 (17–12)
Ld:
Sagosen 12, Overby 5, ill. Prce 7

F-CSOPORT (GÖTEBORG)
Szlovénia–Lengyelország 26–23 (13–11)
Ld:
Blagotinsek, Mackovsek 5-5, ill. Moryto 8
Svédország–Svájc 34–21 (20–13)
Ld:
Ekdahl du Rietz, Nilsson, Tollbring 6-6, ill. Schmid 4

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Graz):Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs):Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim):Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim):Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö):Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg):Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe. A középdöntős csoportok első két-két helyezettje kerül az elődöntőbe, a 3. helyezettek az Eb 5. helyéért léphetnek pályára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik