Férfi kézi Eb: francia öröm, Karabatic bronzig vezette övéit

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
2018.01.28. 19:39
null
Sorhaindóék jókor jött villanásokkal felülmúlták a dánokat (fotó: AFP)
A francia férfi kézilabda-válogatott szerezte meg a bronzérmet a horvátországi Európa-bajnokságon, mivel a harmadik helyről döntő mérkőzésen 17–14-es félidő után 32–29-re legyőzte Dániát.

 

A franciák és a dánok sorozatban harmadszor játszották egymás ellen az utolsó meccsüket az Európa-bajnokságokon, ám míg négy éve a fináléban találkoztak a felek, két éve csupán az ötödik helyért küzdhettek meg (mindkétszer a franciák nyertek). Fentiek fényében értelemszerűen a vasárnapi mérkőzésen – amelyet az elődöntő előtt alighanem többen jósoltak volna inkább finálénak, mint bronzmeccsnek – az volt a tét, hogy négy év után melyik gárda léphet fel ismételten a dobogóra.

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
Győztes: SPANYOLORSZÁG
2. Svédország
3. Franciaország
4. Dánia
5. Horvátország
6. Csehország
7. Norvégia
8. Szlovénia
9. Németország
10. Fehéroroszország
11. Macedónia
12. Szerbia
13. Izland
14. Magyarország
15. Ausztria
16. Montenegró

Kétség sem férhetett hozzá, hogy két nagyon csalódott csapat találkozik egymással a harmadik helyért, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, egyik oldalon sem volt olyan feszes a védekezés, mint az megszokott a két válogatott klasszis játékosaitól. Eközben persze támadásban villogtak a Tempohandballban lubickoló játékosok: a 36 éves Hans Lindberg például már 14 perc után négy gólnál tartott, ekkor 9–7-re vezettek az 1–3 után egy-két gólos előnyre szert tevő fehér mezes északiak.

A franciák 10–10-nél viszont utolérték a dánokat, és Rasmus Lauge Schmidt 2+2 perces kiállítását kihasználva a félidő folytatására át is vették az irányítást: Cédric Sorhaindo mellé felzárkózott Nikola Karabatic is góllövésben, és a szünetben már Didier Dinart csapata állt hárommal jobban (17–14).

A második játékrész elején tartották a különbséget Karabaticék: hihetetlen, de a franciák hétszer növelték úgy négyre az előnyüket, hogy arra jött a dán válasz. Két apró hiba után azonban adva volt a lehetőség a skandinávok számára, hogy mínusz egyre zárkózzanak, ám Michaël Guigou – egy másik 36 éves... – szenzációs labdaszerzést mutatott be Lauge Schmidt „gyors labdavezetése" közben, Luc Abalo pedig rögtön büntetett a másik oldalon (25–22).

Ismét megléptek a franciák, ám kétgólos hátránynál, négy perccel a vége előtt jött egy érthetetlen játékvezetői ítélet, amire érkezett egy újabb remek Nikola Karabatic- és Abalo-villanás, és ezzel eldőlt az érem sorsa, 32–29-re nyertek a kékek. Bár Lindberg 12 góllal zárt, a meccs legjobbja a 9 gólos idősebbik Karabatic lett.

Franciaország a 2006-os, a 2010-es és a 2014-es arany, illetve a 2008-as bronz után ötödször végzett dobogón az Európa-bajnokságok történetében.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A HARMADIK HELYÉRT
Franciaország–Dánia 32–29
(17–14)
Gólok: N. Karabatic 9, Abalo, Sorhaindo 5-5, Mahé 5/1, Porte 4, Remili 2, Dipanda, Guigou, illetve Lindberg 12/1, Lauge Schmidt, Mortensen 4-4, H. Toft Hansen, Zachariassen 2-2, M. Hansen 2/1, Damgaard, Mensah Larsen, Kirkelökke

DÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–SVÉDORSZÁG 29–23 (12–14)

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek