Férfi kézi Eb: a horvátok szerezték meg az 5. helyet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.26. 17:07
null
Ivan Stevanovic és Zeljko Musa ötödikként végzett a horvát válogatottal az Eb-n (Fotó: AFP)
A házigazda horvát válogatott szerezte meg az ötödik helyet a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, mivel a helyosztón 28–27-re legyőzte a torna meglepetését szolgáltató Csehországot, amely így is megismételte az eddigi legjobb eredményét. 

Azt nem tudtuk eldönteni, hogy az elszalasztott elődöntő felett érzett csalódottság vagy a korai meccskezdés az igazi oka (valószínűleg mindkettő benne volt), mindenesetre csak lézengtek a szurkolók a 15 ezres zágrábi arénában a házigazda horvát csapat és a cseh válogatott mérkőzésén.

A horvátok hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, a cseheknek már a nyolcadik percben időt kellett kérniük (6–3). A folytatásban öt gól körül stabilizálódott a különbség, a szünetben 16–10-re vezettek a Luka Cindricet és Ivan Cupicot ezúttal pihentető horvátok, akiknél a jobbszélső Zlatko Horvat járt élen a gólszerzésben.

A túloldalon Ondrej Zdráhala ezúttal is a hátán vitte a cseheket (összesen tizenháromszor talált be), mellette a korábbi meccseken is gólerősen játszó balatonfüredi Stanislav Kaspárek volt többször is eredményes kintről. Kettejük játékának, no meg a kapus Tomás Mrkva védéseinek köszönhette a torna meglepetését szolgáltató válogatott, hogy izgalmassá tette a hajrát és szívós munkával felzárkózott.

Az 58. percben már csak egy góllal mentek a horvátok (27–26), és az utolsó cseh támadásnál izgulniuk is kellett, de Kaspárek végül nem találta el a kaput, így 28–27-re nyertek Karacicék. A csehek így is büszkék lehetnek az Eb-n mutatott teljesítményükre, amivel beállították az eddigi legjobb eredményüket (1994-ben ugyancsak hatodikok lettek). A horvátoknak ezúttal be kell érniük az ötödik hellyel. A meccs legjobbjának a 34 százalékos védési hatékonysággal záró Ivan Stevanovicot választották meg.

Lino Cervarnak lejár a szerződése az Eb végén a horvát válogatottnál, és jelenleg az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy nem folytatja a munkát a nemzeti csapatnál.

Zdráhala egyik nagy gólja

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ 5. HELYÉRT (ZÁGRÁB)
Horvátország–Csehország 28–27 (16–10)

Ld: Horvat 10, Karacic 5, ill. Zdráhala 13, Kaspárek 6
KÉSŐBB
ELŐDÖNTŐ (ZÁGRÁB)
Spanyolország–Franciaország 27–23 (15–9)
Svédország–Dánia 35–34 (16–14, 28–28)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik