Férfi kézi Eb: spanyol–svéd döntőt rendeznek vasárnap

Vágólapra másolva!
2018.01.26. 19:39
null
Ez fájt a franciáknak (Fotó: AFP)
Spanyolország–Svédország döntőt rendeznek vasárnap a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon. Az elődöntőben előbb a spanyolok 27–23-ra nyertek a franciák ellen, majd a svédek hosszabbításban, egy góllal múlták felül a dánokat.

SPANYOLORSZÁG–FRANCIAORSZÁG

Titánok harcaként vezette fel az Eb hivatalos honlapja a spanyol–francia mérkőzést, kiemelve, hogy míg a horvátországi tornán eddig egyedüliként hibátlan franciák a hatodik elődöntőjükre készültek, a spanyoloknak ez már a nyolcadik volt. Az eredményesség tekintetében ugyanakkor a franciák sokkal jobban állnak, hiszen Eb-n korábban már háromszor is megszerezték az aranyérmet (négyévenként értek fel a csúcsra, legutóbb 2014-ben), a spanyolok ellenben mind a négy döntőjüket elbukták.

A horvátok helyosztójához képest, amelyen még elég szellős volt a nézőtér, az első elődöntőre már többen kilátogattak, de a telt háztól továbbra is nagyon messze voltunk. A franciákat egy hangos tábor biztatta végig a találkozó alatt. A spanyoloknál már ott volt a megsérült Gonzalo Pérez de Vargas helyére becserélt Sterbik Árpád a kispadon.

Jordi Ribera spanyol kapitány úgy vélte, a védekezés lesz a döntő, nos, ebben a tekintetben a csapata jól vizsgázott az első félidőben (mint ahogy előtte az egész tornán), ennek köszönhetően irányítani tudta a meccset. 3–3 után három góllal megléptek a spanyolok, ám a franciák időben kapcsoltak, és jobban nem engedték el ellenfelüket. Didier Dinart együtteséből azonban igazán csak a beálló Cédric Sorhaindo volt veszélyes Rodrigo Corrales kapujára, miközben a jobbátlövő Dika Mem lebicegett a pályáról. Ezzel együtt a 18. percben kiegyenlítettek a franciák (8–8).

A 21. percben aztán, ha csak egy hetes erejéig is, de beállt Sterbik, aki egyből megfogta leendő veszprémi csapattársa, Kentin Mahé kísérletét. „Egyenesen a reptérről" – mondta a hangosbemondó, ami azért nyilván túlzás, de nem áll olyan messze az igazságtól. Három perccel később Michaël Guigou sem tudott túljárni az eszén a következő büntetőnél.

Közben a spanyolok néggyel elhúztak, míg a franciák támadásban és védekezésben sem tűntek túl meggyőzőnek, s ez egyértelműen az ellenfél érdemeit dicsérte. A szünet előtti percek újra a spanyoloknak sikerültek jobban, és Ferran Solé időn túli hetesével (ez volt a jobbszélső ötödik találata) 15–9-re vezettek a félidőben.

Nikola Karabatic fújt riadót a második játékrész elején, de hiába talált be egymás után kétszer, a spanyolok rendre válaszolni tudtak. Az előnyük birtokában nyugodtan játszhattak, miközben a franciákat már az idő is sürgette. A PSG-ben légióskodó Corrales is egyre jobban belejött, Dinart hiába kereste az ideális felállást, nem tudták megállítani a spanyolok rohanását.

A legutóbbi Eb ezüstérmese már kilenccel vezetett (23–14), miközben Sterbik a változatosság kedvéért újabb hetest védett. A hangosbemondó ekkor már úgy fogalmazott, hogy a nappaliból érkezett az Eb-re.

Sterbik védései

A franciák azonban nem adták fel, és kihasználva egy hétperces spanyol gólcsendet 23–20-ra feljöttek. Joan Canellas találata szakította meg a nagy francia sorozatot. Váratlanul szoros lett az utolsó öt perc, de amikor kezdett égni a ház, észbe kaptak a spanyolok, és nem engedték ki a kezükből a mérkőzést: 27–23-ra nyertek, búcsúztatva a világbajnokot. A meccs legjobbjának megválasztott, hat góllal záró Raúl Entrerríos és társai egymás nyakába ugorva ünnepelték a nagy győzelmet.

Svéd öröm (Fotó: AFP)
Svéd öröm (Fotó: AFP)

SVÉDORSZÁG–DÁNIA

A másik elődöntőben valódi skandináv derbit rendeztek, a dánok és a középdöntőből csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően továbbmenő svédek között. A rekordbajnok svédek legutóbb a 2002-es Eb-n jártak a négy között, és bár jobb az összesített mérlegük a dánokkal szemben (13 győzelem, 1 döntetlen, 9 vereség), a tavalyi vb-n Mikkel Hansenék nyertek a csoportkörben (27–25).

A mostani találkozó azonban már a döntőbe jutásról határozott, így különösen nem jött jól a svédeknek, hogy elvesztették legjobb góllövőjüket, a jobbátlövő Albin Lagergren ugyanis agyrázkódást szenvedett az utolsó csoportmeccsen, ezért cserélni kellett, és Andreas Cederholm került be a helyére a keretbe.

Mindez nem látszódott meg a svédek játékán, akik a mérkőzés elejétől kezdve irányítani tudtak, a dánoknak folyamatosan futniuk kellett az eredmény után. Az első félidő nagy részében három gól körül alakult az előnyük, aztán a 21. perchez érve 15–10-re elhúztak. A játékrész utolsó nyolc percében viszont nem tudtak betalálni, így a dánok Mikkel Hansen vezérletével 16–14-ig zárkóztak. A svédeknél Andreas Palicka hét védést rakott be a közösbe a szünetig (37 százalék), míg a túloldalon Niklas Landin helyére Jannick Greennek kellett beállnia.

Ekberg kínai figurából lőtt gólja

A folytatásban visszaállították a svédek az ötgólos fórjukat, jobban azonban nem tudtak elmenni. A dánok folytatták az üldözést, amely nem volt eredménytelen, előbb feljöttek egy gólra (22–21), majd az utolsó öt percre fordulva Hansen 11. góljával egyenlítettek (25–25). Ekkor azonban érkeztek Mattias Zachrisson és Jim Gottfridsson találatai, valamint Palicka újabb védései, aminek köszönhetően 28–25-ös előnyre tettek szert a svédek két perccel a vége előtt.

Úgy tűnt, ezzel el is dőlt a csata, a dánok azonban a kapust lehozva lőttek két gólt. A svédeknél volt a labda, ám nem játszották ki a végéig, Jerry Tollbring pedig hibázott szélről. Másodpercek voltak hátra, amikor Hansen adott nagy labdát Lasse Svannak, aki kiegyenlített (a jobbszélső nevéhez fűződött az ezt megelőző találat is). 28–28

Kétszer öt perc hosszabbítás következett, amelyben nem változott a forgatókönyv. Rendre a svédek kerültek előnybe, de a dánok hét mezőnyjátékossal támadva válaszolni tudtak. Rasmus Lauge Schmidt vállalta fel a lövéseket a kritikus pillanatokban, sikerrel. A második öt percben aztán a svédek kétgólos fórt építettek, amellyel ezúttal jobban gazdálkodtak, mint a rendes játékidő végén, és 35–34-re megnyerték a találkozót.

A svédektől volt, aki a földön fekve ünnepelt, miközben a dánokat irányító Nikolaj Jacobsen a földhöz vágta a kezében levő papírt, a meccs legjobbjának megválasztott Lauge meg csak nagy unszolásra vette át a díját.

A vasárnapi spanyol–svéd döntő arról is határoz majd, melyik válogatott jut még ki selejtező nélkül a következő vb-re, amelynek Dánia és Németország rendezőként, valamint Franciaország címvédőként már biztos résztvevője. Az Európa-bajnok kvalifikálja magát a következő kontinenstornára is.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ (ZÁGRÁB)
Spanyolország–Franciaország 27–23 (15–9)
Ld:
Solé 7, R. Entrerríos 6, ill. Sorhaindo 6

Svédország–Dánia 35–34 (16–14, 28–28)
Ld:
Zachrisson 8, Ekberg, Gottfridsson 7-7, ill. M. Hansen 12, Lauge Schmidt 11

AZ 5. HELYÉRT (ZÁGRÁB)
Horvátország–Csehország 28–27 (16–10)

Ld: Horvat 10, Karacic 5, ill. Zdráhala 13, Kaspárek 6

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ
20.30:
Spanyolország–Svédország (Tv: Sport1)
A HARMADIK HELYÉRT
18.00:
Franciaország–Dánia (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik