Férfi kézi Eb: Talán örökre befejezem, nagyon fáradt vagyok – Cervar

Vágólapra másolva!
2018.01.25. 15:29
null
Lino Cervar nem aggódik a horvát kézilabda jövője miatt (Fotó: AFP)
Lino Cervar legutóbbi nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a pénteki, Csehország elleni Európa-bajnoki helyosztón ül utoljára a horvát férfi kézilabda-válogatott kispadján. A 67 éves edzőlegenda nagyon fáradtnak érzi magát a hazai rendezésű torna végéhez érve, ezért pihenésre van szüksége, amely alatt nyugodtan át tudja gondolni a jövőjét.

 

Egyedül az Eb-arany hiányzik a horvát férfi kézilabda-válogatott gyűjteményéből, így a hazai rendezésű kontinenstorna előtt a szurkolók és a közvélemény abban reménykedett, hogy talán idén meglehet az első hely.

Mint később kiderült, a csoportkör utolsó fordulójában a svédektől elszenvedett négygólos vereség végzetesnek bizonyult, a horvátok ugyanis ezzel szorultak a skandinávok mögé a középdöntőben, és így nem játszhatnak az elődöntőben. Megoldást jelentett volna, ha a középdöntő végén pontot szereznek a franciák ellen, de Karabaticék sem hagyták magukat, és a mezőnyben egyedüliként hibátlan mérleggel masíroztak be a négy közé.

„Túlságosan is felfokozott érzelmi állapotban játszottunk a franciák elleni meccs elején – mondta utóbb Lino Cervar horvát szövetségi kapitány. – Sok technikai hibát vétettünk, ami döntőnek bizonyult. A védekezésünk sem volt kellően agresszív az elejétől fogva, ezt az ellenfél gólokkal büntette. Dicséret illeti a csapatomat a második félidőben mutatott hozzáállásért, feljöttünk mínusz egyre, de utána a franciák lőttek két könnyű gólt, ami eldöntötte a meccset.”

„Amikor elkezdtük a közös felkészülést, az éremszerzést tűztük ki magunk elé célként. Természetesen ekkor még számoltunk Duvnjak játékával, de aztán megváltozott a helyzet. Ezzel együtt el szeretném mondani, hogy minden sportoló olyan hangulatról álmodik, mint amilyenben Splitben és Zágrábban volt szerencsénk játszani.”

„Az Európa-bajnokság után szükségem lesz tíz nap pihenőre, mert teljesen kimerültem. Talán örökre befejezem a munkát a kézilabdában. Még nem tudom, a családommal és a szeretteimmel is át kell beszélnem. Százhatvanöt mérkőzésen keresztül irányíthattam a legnagyszerűbb csapatot, a horvát válogatottat, ezalatt mindig mindent beleadtam. Nem aggódom a horvát kézilabda jövője miatt, a válogatott nélkülem is fényes jövő előtt áll” zárta Cervar, aki szerint fontos, hogy mihamarabb meghatározzák a tokiói olimpiáig szóló stratégiát.

Cervarnak az Eb végéig szól a szerződése a horvát szövetséggel, ha a most elmondottakból indulunk ki, akkor a pénteki, ötödik helyért rendezendő mérkőzés lesz az utolsó találkozója a kispadon.

Eközben úgy tűnik, a szurkolók egy része nehezen emésztette meg, hogy a válogatott lemaradt az éremcsatákról a hazai Eb-n, és meg is találták az egyik bűnbakot a veszprémi Mirko Alilovic személyében. Ismeretlen tettesek ugyanis a franciák elleni meccs lefújását követően betörték a kapus Rab szigeten található otthonának ablakát. Alilovic teljesítményét több kritika is érte a szurkolók részéről az Eb alatt, Cervar le is cserélte a torna során, majd később visszakerült a keretbe. A helyi rendőrség keresi a kapus házában kárt tevő vandálokat.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A PÉNTEKI PROGRAM
AZ 5. HELYÉRT (ZÁGRÁB)
15.30:
Horvátország–Csehország (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ (ZÁGRÁB)
18.00:
Franciaország–Spanyolország (Tv: Sport2)
20.30: Dánia–Svédország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik