Hősies küzdelemben egy góllal alulmaradt a Veszprém a BL-elődöntőben

Vágólapra másolva!
2017.06.03. 15:01
null
Nagy László előtt tornyosul a PSG-fal (Fotó: AFP)
Sorozatban negyedik négyes döntőjében a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata a PSG-vel találkozott az elődöntőben. Hiába játszott nagyon jól a magyar csapat, a világsztárokkal teletűzdelt franciák szinte végig előnyben voltak, és egygólos győzelmükkel (26–27) bejutottak a holnapi fináléba. A Veszprém a harmadik helyért szállhat harcba a Barcelonával.

 

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ
ELŐDÖNTŐ
PARIS SG (francia)–TELEKOM VESZPRÉM 27–26 (11–11)
Köln, 19 250
néző. V: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
PARIS SG: OMEYER – Abalo 2, Stepancic 1, N. Karabatic 1, L. Karabatic 1, M. HANSEN 7 (1), GENSHEIMER 7 (2). Csere: Skof (kapus), Mölgaard, NARCISSE 3, REMILI 3, Nielsen 2, Kounkoud. Edző: Zvonimir Serdarusic
VESZPRÉM: Mikler – MARGUC 5, Sulic 1, NAGY L. 6, Shuch, TERZIC, Ugalde. Csere: Alilovic (kapus), Pálmarsson 1, Ilics 1, Nilsson 2, Blagotinsek 2, Lékai 3, GAJIC 5 (5), Ch. Rodríguez, Iváncsik G. Edző: Xavier Sabaté
Az eredmény alakulása. 5. p.: 2–3. 7. p.: 5–3. 15. p.: 7–6. 23. p.: 9–7. 27. p: 9–9. 37. p.: 14–15. 39. p.: 17–15. 43. p.: 19–17. 49. p.: 21–21. 52. p.: 23–23. 54. p.: 25–23. 58. p.: 27–25
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 6/5
MESTERMÉRLEG
Zvonimir Serdarusic: – Pontosan ilyen meccsre számítottam. Nehéz, harcos, végig nyílt elődöntőt sikerült egy góllal megnyernünk. Szó sem volt arról, hogy egyértelmű győzelmet aratunk, mert a Veszprém túl jó együttes. Már vezettünk hárommal is, mégsem tudtunk meglépni. Nagyot léptünk álmunk megvalósításához, de az idény legfontosabb mérkőzése még előttünk áll.
Xavier Sabaté: – Ahogy a meccs előtt is mondtam, apróságok döntötték el a továbbjutás kérdését. Büszke vagyok csapatomra az idényben nyújtott kiváló teljesítményéért, és hangsúlyozom, az elődöntőben jobbak voltunk, mint a PSG. Az utolsó pillanatig remekül játszottunk, mindent megtettünk a sikerért, és egy eladott labdán, egy rossz passzon múlott, hogy nem élhettünk a lehetőséggel, a hosszabbítás kiharcolásával. Tipikus egylabdás mérkőzés volt, a végén az az egy labda a PSG felé pattant.

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
VARDAR SZKOPJE (macedón)–BARCELONA (spanyol) 26–25 (13–12)

A VASÁRNAPI PROGRAM
15.15:
a 3. helyért – Telekom Veszprém–Barcelona (spanyol)
18.00: döntő – PSG (francia)–Vardar Szkopje (macedón)

ÖSSZEFOGLALÓ

Hektikus szezon végén érkezett Kölnbe a Veszprém: az évad rengeteg mérkőzéssel és utazással járó első felében több vereség is becsúszott, de az elmúlt időszakban már felívelő formát mutatott a csapat, amiről a BL-negyeddöntőben aratott kettős siker mellett a Szeged elleni itthoni duplázás során is meggyőződhettünk.

Azok után, hogy 2014-ben és 2015-ben a nyolc között búcsúztatta a bakonyi csapat a mostani elődöntős ellenfelét, a PSG-t, ebben az idényben a csoportkörben kétszer is a francia sztárcsapat bizonyult jobbnak. Az utolsó két Veszprém-mérkőzésére készülő Xavier Sabaté az utazó keretből három átlövőt (Ancsin Gábor, Marko Kopljar, Ligetvári Patrik) sem nevezett a találkozóra, láthatóan a védekezésben bevethető játékosokra helyezte a hangsúlyt.

GYORS INDULÁSOKBÓL MEGLÉPETT A PSG

A Veszprém a legerősebb hátsó formációjával állt fel, így kettőt kellett cserélni támadáshoz, Schuch Timuzsin és Mirsad Terzic helyére jött Aron Pálmarsson és Momir Ilics. Párizsi részről Luka Stepancic kezdett jobbátlövőben, és a horvát játékos szerezte a meccs első találatát. A kezdeti adok-kapok után ízelítőt kaphattunk abból, mire kell nagyon figyelnie a magyar csapatnak, a veszprémiek kihagyott helyzeteiből ugyanis szélsebesen indult a góllövőlistát vezető Uwe Gensheimer, valamint Luc Abalo, ezzel 5–3-ra elment a PSG.

Felállt fal ellen már nagy ellenállásba ütközött a francia csapat, de sajnos a túloldalon Thierry Omeyer is egyre jobban belejött. Mikkel Hansen bombájával már hárommal ment az ellenfél, miközben Sabaté cserékkel próbált változtatni a játék képén, Andreas Nilsson és Lékai Máté is beállt. A kétirányítós játékkal sikerült új lendületet adni a támadásoknak.

A SZÜNETRE SIKERÜLT UTOLÉRNI AZ ELLENFELET

Többször feljött egyre a Veszprém, és ha nincs a hetest is védő Omeyer, az egyenlítés is összejöhetett volna. Óriási harc zajlott a pályán, gyors egymásutánban két párizsi mez is darabokban végezte. Végül a 27. percben, Nilsson góljával lett újra egál a meccs állása. Mikler Roland is szépen felhozta magát, az ő védésével maradt szünetre a 11–11-es részeredmény.

Miután a final four történetében először egyetlen német csapat sem jutott el a végső szakaszba, a lelátóról egyértelműen a Veszprém kapta a legnagyobb támogatást. Több ezer magyar szurkoló utazott el az idei négyes döntőre, hogy a helyszínen biztassa kedvenceit. A hazai drukkerek jobb híján az egyetlen német résztvevőt, Gensheimert éltették.

Narcisse (a labdával) sok gondot okozott a veszprémieknek (Fotó: AFP)
Narcisse (a labdával) sok gondot okozott a veszprémieknek (Fotó: AFP)

ÚJRA ELLÉPETT A FRANCIA CSAPAT

Érdekesség, hogy az első félidőben két gólvágó, Ilics és Nikola Karabatic sem tudott betalálni. Nos, a szerb átlövő hamar változtatott ezen, és rögtön az első veszprémi támadásból betalált. Daniel Narcisse főszereplésével került újra előnybe a PSG, de jöttek a válaszok is Nagy Lászlótól.

Nilsson révén a vezetést is visszavette a Veszprém, de párizsi oldalon honfitársa, Jesper Nielsen tett róla, hogy mindez kérészéletű legyen. Nagy László kapott pihenőt, ezalatt kettővel elment az újra gyorsan robogó PSG (15–17). Sabaté a 40. percben ki is kérte idejét, ami után azonban újra három lett a hátrány.

MINDEN EGYENLÍTŐ GÓLRA HAMAR ÉRKEZETT A VÁLASZ

Párizsi öröm a lefújás után (Fotó: AFP)
Párizsi öröm a lefújás után (Fotó: AFP)

Mirko Alilovic másodjára már megfogta Gensheimer hetesét, és a horvát utána maradt is a kapuban. Közben sikerült egyre feljönni, az ikszért zajló támadásba azonban hiba csúszott. Pálmarsson nagyszerű labdákkal szolgálta ki beállóban Blaz Blagotinseket, a szlovén légiós pedig végre egyenlített (21–21). A PSG-nek azonban mindig megvolt a válasza, villámgyorsan indult középkezdésből, ezért folyamatosan futni kellett az eredmény után.

Serdarusic időkérése után lélektanilag fontos pillanatban tudott újra kettővel elmenni a PSG, Sabaté pedig visszaküldte Miklert a veszprémi kapuba. Négy perccel a vége előtt Nilsson hetest és két percet érően állította meg Narcisse-t (az ellenfél örökifjú kulcsjátékosa rengeteg problémát okozott a mieinknek), de Mikler kifogta Hansen kísérletét. Csakhogy nem tudott élni az eséllyel a Veszprém, jól védekezett a PSG, Nikola Karabatic pedig a lehető legrosszabbkor lőtte meg első gólját.

A VÉGÉN MÉG FELCSILLANT A REMÉNY

Sabaté utolsó időkérése után Nagy betalált, majd Mikler védett, így az utolsó percben az ikszért mehetett a magyar együttes. Fél perc volt hátra, amikor a kapust is lehozta a Veszprém, de Nilsson nem tudta megfogni a labdát. 27–26-ra nyert a PSG, a Veszprém így a bronzért játszhat vasárnap a Barcelonával.

A Veszprém nem tudott sorozatban harmadik alkalommal is bejutni a BL-döntőbe, így biztos, hogy egyelőre nem lesz meg a régóta vágyott nagy siker. A PSG második final four részvétele alkalmával először jutott be a fináléba, ahol a Vardar Szkopje lesz az ellenfele.

FÉRFI KÉZILABDA BL
FINAL FOUR (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 4.
PSG (francia)–Vardar Szkopje (macedón)
Vezeti: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek)
18.00 (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 4.
TELEKOM VESZPRÉM–Barcelona (spanyol)
V
:
Matija Gubica, Boris Milosevic (horvátok)
15.15 (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 3.
TELEKOM VESZPRÉM–PSG (francia)
26–27
Vardar Szkopje (macedón)–Barcelona (spanyol)
26–25

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Vége a meccsnek, óriási küzdelemben, egy góllal maradt alul a Veszprém. 26–27
60. perc:
Hét veszprémi támadott, de eladtuk a labdát, és így egy góllal nyert a PSG.
60. perc: Pálmarsson
lövését védte a kapus, de előtte szabálytalanság volt.
60. perc: Karabatic
verte szájba Nagyot, de megúszta. 34 másodperc a végéig.
60. perc: Sikerül az egyenlítés?
59. perc: Remili
váratlan lövését Mikler szedte ki a jobb fölsőből.
59. perc: 1 perc 18 másodperc van hátra.
59. perc:
Villámgyorsan megszületett a gól, Nagy László talált a hálóba. 26–27
58. perc: Veszprémi időkérés.
58. perc: Nikola Karabatic
talpról óriási gólt lőtt. Talán a legrosszabbkor. 25–27
57. perc:
Passzív játék után Pálmarsson lőtt mellé.
57. perc: Mikler kivédte Hansen hetesét!
56. perc: Narcisse
cselezett, Nilsson utána nyúlt, Narcisse kihagyta, hetes és két perc.
56. perc: Blagotinsek
hetest harcolt ki, amelyet Gajic belőtt. 25–26
55. perc:
Ezért kár volt, Remili lőtte be. 24–26
55. perc:
Vonalra lépett a francia szélső, az ellentámadásból Nagy a bal alsóba lőtt. 24–25
54. perc: Blagotinsek
került óriási helyzetbe, de fölé ejtett.
53. perc: Narcisse
tört be, és meg is kapta a hetest. A hetest Hansen könnyen belőtte. 23–25
53. perc: Párizsi időkérés.
53. perc: Lékai
lövése a jobb kapufa tövéről pattant ki.
52. perc: Gensheimer
sajnos szinte rögtön újra vezetéshez juttatta a PSG-t. 23–24
52. perc: Lékai
találta meg a rést Omeyer lába között, gól. 23–23
51. perc: Remili
tört be a veszprémi védőfalba, és remekül lőtt a bal fölsőbe. 22–23
50. perc:
Heteshez jutott a Veszprém, Blagontinsek harcolta ki. Gajic dobta a hetest, és a jobb felsőbe vágta. Egyenlő. 22–22
50. perc:
Megint vezetnek a franciák. Ezúttal Narcisse lőtt a bal fölsőbe. 21–22
49. perc: Alilovic
védése után újra az egyenlítésért indult támadásba a Veszprém. Óriási átadás után Blagotinsek lőtt a jobb alsó sarokba. 21–21
47. perc: Blagotinsek
harcolt ki hetest, amelyet Gajic a bal fölsőbe lőtt. 20–21
47. perc:
Előbb Nagy szépített, majd villámgyorsan utána Hansen lőtt kíméletlenül a bal alsóba. 19–21
46. perc: Remili
találta meg a jó lövőhelyzetet, és be is dobta. 18–20
45. perc:
Jó veszprémi védekezés után az egyenlítésért támadott a Veszprém, de sajnos kétszer indulás miatt elment a lehetőség.
45. perc: Marguc kapott labdát a jobb szélen, összeszedte és a kapuba pattintott. 18–19
44. perc:
Már passzív volt, amikor Nikola Karabatic betört, és kapott egy hetest. A hetest megint Gensheimer dobta, de Alilovic kivédte!
43. perc: Pálmarsson
nagy passza után Blagotinsek talált a kapu jobb oldalába. 17–19
43. perc:
Emberelőnybe került a Veszprém, Hansent küldték ki.
42. perc: Hansen
lőtte el a szaggatottról, és nagyon bevágta. 16–19
41. perc: Iváncsik
került ziccerbe, de nem tudta ellőni Omeyer mellett a labdát.
40. perc:
Belül védekezésért hétméterest kaptak a franciák. A hetest újra Gensheimer dobta, éppen a bal fölsőbe. 16–18
40. perc:
Láb a franciáknál, Marguc rohant, és szépen bepörgette. 16–17
39. perc: Pálmarsson
lövése a lécről ment fölé.
39. perc: Veszprémi időkérés.
39. perc:
Újabb lerohanás a PSG-től, Gensheimer pedig belőtte. 15–17
38. perc: Ilics
óriási lövését kikapta Omeyer. Az ellentámadásból pedig Nielsen a kapu közepébe lőtt. 15–16
37. perc: Nielsen
kapott jó labdát beállóban, és bedobta a bal alsóba. 15–15
37. perc: Mikler
nagy védése után Nilsson remekül értékesítette a ziccerét. 15–14
36. perc:
Visszaszereztük a labdát, Nagy pedig a bal fölsőbe lőtt. 14–14
35. perc: Ilicset
megtámasztották lövés közben, a szabaddobás után Nagynál belemenést láttak.
35. perc: A hetest Gensheimer a bal alsóba lőtte. 13–14
34. perc: Narcisse
tört be egyedül, lökték, de eldobta. Hetes.
33. perc:
Láb a franciáknál, jöhetett a Veszprém, Nagy pedig óriási góllal egyenlített. 13–13
33. perc:
Passzív volt a veszprémi támadás, könnyen kivédekezték.
32. perc: Nilsson
esett el a hatoson belül, nem fújtak, a gyors PSG-támadás végén Narcisse viszont betalált. 12–13
31. perc:
Nem tartott sokáig, Narcisse tört be, és lőtt a bal fölsőbe. 12–12
31. perc: Ilics
megszerezte első gólját, s megvan a vezetés! 12–11
31. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Vége az első félidőnek, óriási a küzdelem, egyelőre nincs döntés. 11–11
30. perc:
Maradt még idejük egy támadásra, de Mikler védte Narcisse lövését.
30. perc:
Nagyon becsapták a franciákat, Lékai pedig kiválóan került ziccerbe, és belőtte. 11–11
30. perc: Veszprémi időkérés.
29. perc: Ezért kár volt. Hansen
a sánc fölött talált be a bal alsóba. 10–11
29. perc:
Az ellentámadásból Lékai találta meg a rést, és lőtt a bal alsóba. 10–10
28. perc:
A rossz visszarendeződés miatt Luka Karabatic maradt ziccerben, és bedobta. 9–10
28. perc: Pálmarsson
ravasz lövése alig ment el a bal alsó mellett, de mivel szabálytalankodtak vele, maradt a labda a Veszprémnél. Lékai lövése a kapusról jött ki.
27. perc: Hansen
nem túl előkészített lövése mellé ment, nem bántuk.
27. perc: Zúg az „Építők, Építők” a szurkolók szájából.
26. perc:
Lepergett a PSG emberhátránya, gólt nem sikerült szerezni, de a támadás végén Nilsson óriási passzok után betalált. 9–9
25. perc:
Szépen ölték az időt a franciák, majdnem a kiállítás kétharmada letelt. Végül Narcisse lövését védte Mikler.
24. perc:
A hetest Gajic a jobb alsóba pattintotta. 8–9
24. perc: Nilsson
került helyzetbe, Remili átkarolta, hetes és két perc.
23. perc: Az időkérés után passzívot jeleztek a bírók, Hansen fölé lőtt, de mivel kapott egy fülest, maradt a labda a franciáknál. Ellőtték a franciák, Mikler viszont védett. Aztán Luka Karabatic lőtt a jobb szélről, de ezt is kivédte Mikler. A negyedik lövést viszont nem tudta, Abalo talált be. 7–9
22. perc: Időt kért a PSG.
22. perc: Pálmarsson
került lövőhelyzetbe, de fölé lőtt.
22. perc: Nagy
tört be a hatoson belülre, szabálytalankodtak vele, de nem adtak hetest. Pedig jó lett volna...
21. perc: Marguc
remek labdaszerzése után jöhetett a Veszprém. Persze csak jó komótosan, hiszen emberhátrányban a csapat.
20. perc: Lékait
küldték ki két percre szándékos lábért.
20. perc:
Újabb hétméteres, ezúttal Blagotinseket „takarították el”. Ezúttal Gajic végezte el, és ő már belőtte! 7–8
19. perc: Stepancic
lövését viszont Mikler olvasta le, és szépen védett.
18. perc:
Heteshez jutott a Veszprém, Nilssont rántották le. A hetest Ilics a kapusba dobta, de maradt a labda a Veszprémnél. Nagy lövését azonban leolvasta Omeyer...
17. perc: Omeyer
védése után jöhettek a franciák, Hansen egészen elképesztő lövéssel vette be a kaput. A jobb fölsőt pókhálózta ki. 6–8
15. perc:
Jól védekeztek a franciák, csakhogy Pálmarsson megtalálta a rést a falon, és a kapu bal oldalába lőtt. 6–7
14. perc: Stepancicnak
csinálták meg a lövőhelyzetet, a horvát játékos szándékát viszont kitalálta Mikler, és védte a jobb alsóra tartó lövést.
14. perc:
Elhamarkodott PSG-támadás után Marguc egészen kiszorított pozícióból lőtt gólt. 5–7
13. perc: Pálmarsson
lövése viszont a kaput sem találta el.
13. perc:
Hárommal vezetnek a franciák. Hansen óriási erejű lövés ment be.
13. perc:
Labdaszerzés után Ugalde nyargalhatott a kapu felé, de a lécre lőtt.
12. perc: Nagy
óriási átadását Ugalde a kapusba püfölte.
11. perc:
Támadó szabálytalanság a Veszprémnél, az ellenakcióból Hansen a kapu közepébe pattintott. 4–6
10. perc:
Sokáig támadtak tanácstalanul a franciák, végül már lőniük kellett, Karabatic lövését Mikler védte.
10. perc: Pálmarsson
lövése kiszámítható volt, Omeyer ki is védte.
9. perc: Abalo
lövése most elzúgott a bal kapufa mellett, az egyenlítésért támadhatott a Veszprém.
8. perc: Gensheimer
helyzete a kapufáról jött ki, Marguc egyedül maradt elöl, és a bal fölsőbe pörgetett. 4–5
8. perc: Nagy
lövésébe beleértek, így könnyen védett Omeyer.
7. perc:
Ezúttal Sulic találta el a kapufát, megint indultak a franciák, Abalo a jobb alsóba lőtt. 3–5
7. perc: Ilics
nagy lövése a kapufán csattant, a kipattanóval Gensheimer indult, és bedobta. 3–4
7. perc: Rossz zárás a Veszprémnél, de utána gyors labdaszerzés Nagytól, majd szabaddobás. Felállhattak a csapatok.
6. perc:
Azonnal egyenlített a PSG, ezúttal is Gensheimer lőtt gólt a bal szélről. A rövid sarkot kedveli... 3–3
5. perc: Nagy László
ezúttal nem passzolt, hanem lőtt, méghozzá nagy gólt. 3–2
5. perc: Gensheimert
hagytuk egyedül a bal oldalon, ő pedig ravaszul a rövid sarokba lőtt. 2–2
4. perc: Ilics
nagyszerűen passzolt a jobb szélre, Marguc került ziccerbe, és bedobta. 2–1
3. perc: Hansen
nézte meg magának a bal fölsőt, de mellé dobta.
3. perc:
Máris egy kiállítás. Sulicot küldték ki két percre.
2. perc: Pálmarsson
tört be, megállították, de hetes helyett csak szabaddobás jöhetett. Nagy remek átadását Sulic lőtte ziccerből a hálóba. 1–1
1. perc:
Megfontoltan kezdett a PSG, fel is emelték a bírók a kezüket... Stepancic talált a hálóba átlövésből. 0–1
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A Veszprém tiszta pirosban, a PSG tiszta fehérben játszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik