A Vardar két másodperccel a vége előtt döntött a Barca ellen

Vágólapra másolva!
2017.06.03. 17:45
null
Dujshebaev (balra, feketében) és társai legyőzték az esélyesebb Barcelonát (Fotó: AFP)
Szombat délután a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának első elődöntőjében a Veszprém nagy csatában, de egyetlen góllal alulmaradt a PSG-vel szemben, míg a második elődöntőben a final fourban először szereplő Vardar Szkopje meglepetésre legyőzte (26–25) a sorozat legsikeresebb csapatát, a Barcelonát. A Vardar két másodperccel a lefújás előtt szerezte a győztes gólt, így a remekül védő Sterbik Árpádnak holnap esélye lehet begyűjteni pályafutása negyedik BL-győzelmét.

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ
ELŐDÖNTŐ
VARDAR SZKOPJE (macedón)–BARCELONA (spanyol) 26–25 (13–12)

Köln, 19 250 néző. V: Horácek, Novotny (csehek)
VARDAR: STERBIK – CUPIC 7 (5), DUJSHEBAEV 7, CINDRIC 4, Moraes, BOROZAN 5, Gyibirov. Csere: Milics (kapus), Canellas, Maqueda 1, Abutovics, Sztoilov, Marsenics, Siskarjev, Karacsics 2. Edző: Raúl González
BARCELONA: PÉREZ DE VARGAS – Tomás 1, Mem 2, Sorhaindo, Morros, Jícha 1, Rivera 4 (3). Csere: Risztovszki (kapus), Syprzak 3, Zsalluz 3, R. Entrerríos 1, K. LAZAROV 6, Saubich, Nöddesbo, N'Guessan 3, Arino 1. Edző: Xavier Pascual
Az eredmény alakulása. 8. p.: 4–4. 13. p.: 5–8. 18. p.: 7–9. 23. p.: 10–10. 39. p: 16–16. 44. p.: 19–17. 49. p.: 21–19. 54. p.: 21–22. 58. p.: 24–23. 60. p.: 25–25
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Raúl González:
– Új BL-győztest lát vasárnap a közönség, remélem, az én csapatomat. A PSG elleni meccsig nincs egészen huszonnégy óránk, de igyekszünk kipihenni magunkat. Büszke vagyok a csapatomra és az utóbbi évek közös munkájára.
Xavier Pascual: – Nagyon jó meccset játszottunk, nem érdemeltünk vereséget. Megint kiderült, hogy a kölni kétnapos torna különleges, semmi máshoz sem hasonlítható, rettentően bonyolult, megjósolhatatlan végkifejletű erőpróba. A Veszprém ellen újra a jobbik arcunkat fogjuk mutatni, hogy győzelemmel mondhassuk Kölnnek: Viszontlátásra!

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
TELEKOM VESZPRÉM–PSG (francia) 25–26

ÖSSZEFOGLALÓ

Dávid és Góliát csatájának ígérkezett a férfi kézilabda Bajnokok Ligája második elődöntője, legalábbis ha a résztvevők BL-múltját vesszük alapul. A Vardar Szkopje történelme során első alkalommal jutott a legrangosabb európai kupasorozat legjobb négy csapata közé, míg a Barcelona a BL abszolút rekordere 9 győzelmével és összesen 13 döntős szereplésével.

A találkozó – mondhatni – ennek megfelelően kezdődött, hiszen a Barcelona Filip Jicha szemfüles labdaszerzése után a cseh védő góljával fél perc játékot követően megszerezte a vezetést, és magához ragadta a kezdeményezést.

Az első tíz percben Vuko Borozan és Vael Zsallouz rendeztek gólpárbajt, aztán a tunéziainál elfogyott a lőpor, így negyedóra után már csak a montenegrói maradt tüzelő üzemmódban. Igaz, a Vardar nem sokra ment a 20 perc alatt öt gólt vágó Borozan teljesítményével, mert az első tíz percet követő folytonos egygólos előnye után a 13. percre a Barca már 8–5-re is elhúzott.

A szkopjeiek aztán – éppen Borozan ötödik góljával – a 20. percre zárkóztak vissza egygólos hátrányra (10–9), és ezt követően Sterbik Árpád is megérkezett a mérkőzésbe, amikor több barcelonai lövést, ziccert is hárítani tudott a háromszoros BL-győztes kapus.

Ezek a Sterbik-védések is kellettek ahhoz, hogy a félidő hajrájára fordulva már szkopjei vezetést mutasson a telt házas kölni Lanxess Aréna eredményjelzője: 12–11-nél került először előnybe a Vardar. A szünetre is maradt a macedón előny, a 13–12, ami azt jelentette, hogy fél óra játék után némi meglepetésre Dávid vezetett Góliát ellen.

A második félidőben többet, jó két percet kellett várni az első gólra, köszönhetően annak, hogy Sterbik mellett a Barca kapusa, Gonzalo Perez de Vargas is védések sorát mutatta be, végül a katalánok csapatkapitánya, Victor Tomás törte meg a gólcsendet.

Az első félidő elejének forgatókönyve ismétlődött meg a második játékrész első felében, csak fordított előjellel, hiszen ezúttal a Vardar egygólos vezetése mellett haladtak a csapatok. Jó negyedórán keresztül, 18–17-ig működött ez a rendszer, amikor a macedónok először vezetni tudtak két góllal.

A Barcelona azonban zsinórban három gólt szerezve 22–21-re fordítani tudott, és ekkor úgy tűnt, a katalán lendület kitart a végéig. Ezt azonban Luka Cindric vélhetően nem így gondolta, mert az első 57 percben egyetlen góljával csendes kis meccset produkáló horvát 22–22-nél „szolgálatba helyezte magát”, és csapata utolsó négy találatában főszerepet vállalt: hármat ő maga lőtt, Ivan Cupic hetesét meg ő harcolta ki.

A katalánok – főként a szintén a hajrára aktiválódó – Kiril Lazarov vezérletével tartották magukat, 20 másodperccel a vége előtt éppen a macedón klasszis találatával egalizáltak 25–25-re. Már mindenki a hosszabbításra készült, leszámítva Cindricet, aki két másodperccel a 60 perc letelte előtt pazar lövéssel döntőbe juttatta a Vardart. 26–25

Cindic győztes gólja

A Barcelona – a BL Góliátja – elbukta tehát az elődöntőt, így vasárnap 15.15-kor a Veszprém ellen küzdhet meg a bronzéremért, a Vardar pedig fennállása legnagyobb sikerét elérve a Bajnokok Ligája vasárnap 18 órakor kezdődő döntőjére készülhet a PSG ellenében.

A Vardar-játékosok öröme

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd
FÉRFI KÉZILABDA BL
FINAL FOUR (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 4.
PSG–Vardar Szkopje
Vezeti: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek)
18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 4.
TELEKOM VESZPRÉM–Barcelona
Vezeti
:
Matija Gubica, Boris Milosevic (horvátok)
15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 3.
TELEKOM VESZPRÉM–PSG (francia)
V: Szlave Nikolov, Gjorgji Nacsevszki (macedónok)
26–27
Vardar Szkopje (macedón)–Barcelona (spanyol)
V: Václav Horácek, Jirí Novotny (csehek)
26–25

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Vége a mérkőzésnek! A döntőbe a Vardar Szkopje jutott, a Barcelona a Veszprém ellen vív holnap a délutáni bronzmeccsen.

60. perc:Cindric eldöntötte! Két másodperccel a vége előtt, középről, 9 méterről hatalmas gólt lőtt, 26–25!

60. perc: Macedón időkérés. 16 másodperc van hátra.

60. perc:Lazarov, középről valahogy bebombázza! 25–25!

60. perc: Kapus nélkül a Barca.

60. perc: Időkérés a Barcelonánál! 40 másodperc van hátra.

59. perc: Cindric! Elmegy Morros mellett és bevágja, 25–24!

58. perc: Lazarov egyenlít, 24–24!

57. perc: Cindric tört be Jicha mellett, lőtt is, de a bírók belefújtak és hetest adtak belül védekezésért. Cupic nem hibázott a vonalról, 24–23!

56. perc: Canellas labdavesztése után Cindricnél fújtak belemenést.

55. perc:Syprzak beállóból, Cindric meg szép csel után eredményes, 23–23!

55. perc: Dujshebaev már a hetedik gólját szerzi, 22–22!

55. perc:N'guessan egy szép csellel tört be és lőtt újabb gólt, 21–22!

54. perc: Abutovic vitte földre Syprzakot, törlés. Aztán mikor folytatódna a játék, időkérés miatt szünetelünk. A katalánok kértek időt.

53. perc: Borozannál most lépéshibát fújtak...

52. perc: N'guessan átlövését hárította Sterbik.

51. perc: Borozannál fújtak belemenést.

51. perc: Lazarov góljával egyenlő, 21–21!

50. perc: Dujshebaev keresztpassza után Cupic a szélről eredményes, a túloldalon meg Lazarov lő újabb gólt, 21–20!

49. perc: Lazarov test mellől elengedett lövése talált utat Sterbik kapujába, 20–19!

48. perc: Rivera hibázott a szélről, a másik oldalon Dujshebaev nem hibázott a gyors támadás végén, 20–18!

47. perc: Perez de Vargas! A Barcelona kapusa egy szép kínai figurát gátolt megnagyszerű védésével - Karacic labdáját rúgta ki.

46. perc: Sorhaindo labdaszerzése után Enterrios harcolt ki hetest. Sterbik kivédte Rivera hetesét!

45. perc: Lazarov szépít, 19–18!

44. perc: Zsalluz rontott lövése után Cindric a kapufát találta telibe, a kipattanót viszont Dujshebaev bevágta, 19–17!

43. perc: A Barcelona egy kicsit sokáig támadott, végül elvették a bírók a labdát, a Vardar akciója végén pedig Karacic lőtt beállóból szépen a kapuba, 18–17!

42. perc: Karacic lövését tolta oldalra Perez de Vargas.

42. perc: Szkopjei időkérés.

41. perc:Cupic a szélről, Enterrios középről jegyzik az újabb gólokat, 17–17!

40. perc: Megakadt a szkopjei támadás, Sorhaindo próbált a saját hatosáról az üres kapuba találni, de mellé dobta a labdát.

39. perc: Hetes, két perc a túloldalon is. Abutovic ül le két percre. A vonalról Rivera bepörgette a Sterbiket a hetes erejéig leváltó Milic lába mellett, 16–16!

38. perc: Hetes, kettő perc! N'guessan vitte földre Moraest. A büntetőt Cupic bevágta, 16–15!

37. perc: Mem bejátszása nem volt jó, Sterbiké a labda.

36. perc: Borozan lövését védte szépen PdV.

36. perc:N'guessan belelendült, szép átlövéssel mattolta Sterbiket, 15–15!

35. perc: Az egyik oldalon Dujshebaev hibázott, a második oldalon Syprzak lövését védte lábbal Sterbik és a kipattanóval rögtön indulhatott is Dujshebae, aki ziccerben nem hibázott, 15–14!

34. perc: N'guessan is feliratkozott a gólszerzők közé, 14–14!

33. perc: Dujshebaev lövése PdV-t arcon találta, a kapus végül folytatni tudta. Hetessel folytatódik a meccs. Cupic megtáncoltatta a kapust, majd végül belőtte, 14–13!

32. perc: Tomás szerezte a félidő első gólját, 13–13!

32. perc: Perez de Vargas védte Moreas lövését.

31. perc: Enterriós lövését védte Sterbik majd a kipattanót vetődve szerezte meg.

31. perc: Két másodperccel a kezdés után letelt Maqueda kiállítása, kiegészült a Vardar.

31. perc: Folytatódik a mérkőzés a Barcelona kezdi a második félidőt.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Szünet, 13–12, pihenő!

30. perc: Sterbik védéssel zárult a félidő: Syprzak ziccerét hárította.

30. perc: Barcelonai időkérés.

29. perc: Belül védekezés miatt hetes a Vardarnak, Cupic ezt most simábban értékesítette, 13–12!

29. perc: Sterbik védése után Karacic volt eredményes, majd Lazarov szerezte meg első gólját, 12–12!

29. perc: Maqueda osztott ki egy taslit, ez is két perc.

28. perc: Sorhaindót borította fel Stoilov, ami azért nagy szó, mert a barcelonai játékos 110 kiló...

28. perc: Enterrios kapott két percet, miután két társával együtt a padlóba dolgozták Borozant.

27. perc:Cupic ejtése éppen behullik a gólvonal mögé, 11–11!.

27. perc: Moraes harcolta ki az első szkopjei hetest.

26. perc: Dibirov fordult kapura a szélről, de PdV védeni tudta.

25. perc: Sterbik védte lábbal N'guessan távoli löketét.

24. perc: Cindric lőtt jobbról a kapu mellé.

23. perc:Mem szép betörés végén lövi a 11. katalán gólt.

23. perc: Dujshebaev egy gyors akció végén egyenlít, 10–10!

22. perc: Perez de Vargas nagy védéssel hárítja Canellas kísérletét.

21. perc: Sterbik hosszú percek után védett egyet ismét.

20. perc: Hátrányban a Barca, Sorhaindót küldték ki a gól után, a támadás végén pedig Rivera a lécre ívelt a szélről.

19. perc:Syprzak beállóból eredményes, amire Borozan újabb nagy lövéssel válaszol, 9–10!

18. perc: Szép figura végén Borozan nagy gólt ragasztott a bal felsőbe, 8–9!

18. perc: Macedón időkérés.

18. perc: Hetes a Barcelonának, Rivera bevágta, 7–9!

17. perc: Cupic kapott két percet.

16. perc: A bírók elveszik a hosszan támadó Barcelonától a labdát, a Vardar pedig egy gyors leindítás végén Maqueda góljával feljön egyre, 7–8!

15. perc: Syprzak passza után Dujshebaev lőtt szép gólt, 6–8!

14. perc: Tomás birkózta le Moreast, kettő perc.

14. perc Enterios lőtt fölé.

13. perc: Hetes a Barcelonának! Rivera állt a vonalra és higgadtan értékesítette, 5–8!

12. perc: Zsalluz harmadik góljával 5–7

12. perc:Borozan tapad Zsallouzra a gólpárbajban, átlövésével ismét egy a különbség, 5–6!

11. perc:Mem tört be az eleső Maqueda mellett és szépen belőtte Sterbik mellett, 4–6!

10. perc: Először lehetne kétgólós a különbség, de Mem lövését védi Sterbik.

10. perc: Sterbik is bemutatott egy védést.

9. perc: Dibirov a szélről próbálkozott, Perez deVargas védett

8. perc: Hosszú Barca támadás végén Zsalluz bombázott a jobb felsőbe, 4–5!

7. perc: Borozan estében Dujshebaev elé pattintott, ő meg nem hibázott ziccerben, 4–4!

6. perc: Borozan második góljára Syprzak felelt, 3–4!

5. perc: Cindric szép betörésből lőtt góljára Rivera válaszolt egy Sterbikről kipattanó labdával, 2–3!.

4. perc: Belemenés a macedónoknál, majd a túloldalon Jallouz lőtt fölé.

3. perc:Zsalluz szép góljával,ismét a Barcelona vezet, 1–2!

2. perc: Borozan egy rontott lövés után a harmadik macedón támadásból egyenlít, 1–1!

1. perc:Jicha szerzett labdát, végigszaladt a pályán és bevágta, 0–1!

1. perc: A feketében játszó macedónok kezdtek. A Barcelona türkizben.

A Barcelonát a kapus, Risztovszki vezette fel.

Elsőként – Sterbik Árpád vezetésével – a Vardar játékosai érkeztek a Lanxess Arénába.

A második elődöntőt látványos show-műsor előzte meg, amit a csapatok bemutatása követett.

ÉRDEKESSÉGEK

A Vardar Szkopje történelme legnagyobb nemzetközi sikerét érné el a döntőbe jutással, hiszen eddig 1999-ből egy harmadik hely a KEK-ből a csúcs a macedónoknak.

A Barcelona a legsikeresebb csapata a BL-nek, fennállása során a 14. döntőjében venne részt, ha ma legyőzné a Szkopjét. A katalánok eddigi 13 fináléjukból 9-szer nyerni tudtak.

A múlt nem a Szkopje mellett szól, eddig 10 alkalommal játszott a Barcával a Vardar a BL-ben, és még sohasem tudott győzni – 9 spanyol siker és egy döntetlen a mérleg.

Noha tavaly a lengyel Kielce nyerte meg a BL-t, mégis van egy címvédő játékos a mai mezőnyben: a horvát jobbszélső, Ivan Cupic tavaly nyáron, a BL-siker után igazolt a Vardarhoz.

Ha már BL-győztesek: mindkét csapatnak van háromszoros BL-győztes játékosa a keretében: a Barcelonánál Victor Tomás csapatkapitány és Viran Morros, a Vardarnál pedig a régi ismerős, Sterbik Árpád is háromszor nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot pályafutása során.

Érdekes a házi gólkirályok helyzete: a Vardarnál a spanyol Alex Dujshebaev a legeredményesebb 74 góllal, míg a Barcelonánál a macedón Kiril Lazarov 76 góljával. Utóbbi egyébként a BL történelmének is a legeredményesebb gólvágója, a mai napig 1169 találatot szerzett a 37 éves átlövő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik