Valóra vált a kölni álom: kettős sikerrel BL-elődöntős a Veszprém

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.26. 15:55
null
Egyik hatosnál sem volt könnyű dolguk a támadóknak (Fotó: Czerkl Gábor)
Az MKB-MVM férfi kézilabdacsapata bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, miután az első mérkőzéshez hasonlóan a negyeddöntő hazai visszavágóján is nyert a francia PSG ellen. Ikszes első félidőt követően a találkozó – és a továbbjutás – a szünet utáni tíz percben dőlt el, amelyben a veszprémiek állva hagyták francia ellenfelüket.

 

1. félidő

Szurkolói hangulat az aréna előtt
Szurkolói hangulat az aréna előtt

Első támadásánál gólt szerzett a mérkőzést kezdő Veszprém, majd első védekezésénél ketten sárgultak be a házigazdák közül. A folytatásban Nagy László bevágta, az ellen hetest hibázott – tökéletes volt a kezdés a hazaiak számára. A 6. perc végén szerezték első góljukat a vendégek – átlövésből –, de addigra már mínusz háromnál jártak.

Nagyon összeszedett volt a Veszprém, míg a PSG-n erősen érződött, hogy sürgeti az idő. Luc Abalo előbb átlőtt, majd a szélről küldte be lehetetlen szögből, és máris egyenlő volt az állás, mert a Veszprém támadásban kapufáig és blokkolt lövésekig jutott. A 11. percben gólelőnyhöz, ráadásul a párharc során először emberelőnyhöz is jutott a Veszprém, a két percet góllal zárta a házigazda, ismét megvolt a közte kettő. Összesítésben a közte négy. Fertályórához érve is maradt ez a különbség, rendben volt a Veszprém játéka, a házigazda tizenöt perc alatt öt gólt engedélyezett a PSG-nek (7–5).

Alilovic fut ki a bemutatáshoz
Alilovic fut ki a bemutatáshoz

Mirko Alilovic hárított hetest a 16. perc elején, egyben volt a Veszprém, nem volt üresjárata és sebezhető pontja a házigazdának. Viszont elég volt támadásban két hiba, amit kihasználva a párizsiak gyorsan feljöttek minimális különbségre. Gulyás Péter egy kontrát megakadályozandó szabálytalankodott, így emberfórba is került a PSG. Emberelőnyben négy plusz kettős, nyitott védekezésre váltott a PSG, azonban Nagy László bravúros passza után – érezhető volt, a párizsiak nagyon készültek rá, ezért gólok helyett inkább a passzokat kereste – Momir Ilics betörésből így is eredményes tudott lennie, amire büntetőből felelt meg Mikkel Hansen.

SZAVAZÁS

BL-elődöntős az MKB-MVM Veszprém kézilabdacsapata, ön szerint mire jut a final fourban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A PSG-ben még a padon ült Császár Gábor, a kapuban viszont váltottak, és érkezett a nyártól Szegeden védő José Manuel Sierra. Az MKB-MVM hatosfala jól zárt, és szokásához hűen ezúttal is sokat mozgott keresztbe, nem hagyott réseket lövésre, betörésre a vendégeknek. Carlos Ortega a kispadon ülve higgadtan követte az eseményeket, sok oka valóban nem volt az aggodalomra és a meccselésre. A pályán lévők tökéletesen hajtották végre a rájuk kirótt feladatokat. Viszont elég volt két rossz befejezés – mindkettő Nagy Lászlótól, aki az elsőnél hiába várt fújást fault miatt –, könnyű gólokhoz jutott a vendégcsapat, amely a 26. percre kiegyenlített. Ortega állapotában azonnal száznyolcvan fokos fordulat következett be, és időt kért. Sajnos, visszafogott eredménnyel… Veszprémi gólt – az idő haladtával óriási javuláson ment keresztül a párizsiak védelme – két PSG-találat követett – Sierra védései jó alapot jelentettek a francia kontrákhoz –, először vezettek a vendégek, majd támadhattak a kétgólos előnyért. Ehelyett Nagy László egyenlített, a szünetre meglett az iksz (12–12).

2. félidő

Sulic tarthatatlan volt
Sulic tarthatatlan volt

Ahogy az első, úgy a második felvonás is 3–1-es hazai etappal kezdődött, de egy picit máshogy folytatódott. Jót tett a szünet a Veszprémnek, a PSG-nek meg rosszat. Renato Sulic óriási formajavuláson ment keresztül – na nem, mintha az első félidőben nagy hullámvölgyben lett volna –, a beálló három gólt vállalt a négy veszprémi találatból, így mínusz háromnál gyakorlatilag egyedül azonnal időkérésre kényszerítette Philippe Gardent.

Nagy László igazi vezér volt, óriásit küzdött – védekező és támadó munkája is pótolhatatlan volt –, lelkesedése pedig még tovább tüzelte addig sem alvó társait. A 40. perc tájékán kiállítások tarkították a mérkőzést, érezhető volt, döntő szakaszához érkezett a párharc, hiszen a Veszprém meglépett öttel (20–15), összesítésben ekkor már hét gól volt a PSG hátránya.

Profi körítés
Profi körítés

A döntő fordulatot a Veszprém támadójátékában történt változás jelentette, olyan fordulatszámon akciózott a házigazda, amely követhetetlen volt a párizsi védelem számára, és ekkor már Sierra védési hatékonysága is kellően leromlott. Igaz, legtöbbször kiszolgáltatott helyzetbe hozták a társak.

Kizárólag Hansen góljaiból élt a PSG – sorra váltotta gólra a büntetőket –, amely nemcsak védekezésben, támadásban sem közelítette meg önmagát. Császár meg csak padozott, jóformán még epizódszerep sem adatott meg az PSG magyar légiósának. Tizenhat perc alatt több gólt lőtt a Veszprém (tizenhármat), mint az első félidőben harminc alatt, ami döntő fordulatot eredményezett.

A veszprémi drukkerek már a vége előtt ünnepelhettek
A veszprémi drukkerek már a vége előtt ünnepelhettek

Emberhátrányból lőtt kettőt gyors egymásutánban a Veszprém, érett a K.O. veszélye, a továbbjutás pedig már eldőlt. Tíz perc alatt a Veszprémen nem lehet kilenc gólt hozni, főként nem otthon, és főként nem ennek a szombaton látott PSG-nek, amelyben Hansen egyszemélyes hadseregként próbálkozott a lehetetlennel, vagy legalábbis a szép búcsúval.

Ilicsnek is elsült a keze, minden bejött neki, kis túlzással még abból a lövéséből is gól lett, ami nem is ment kapura, és megvoltak a gólpasszai is. Alilovic ziccert hárítva a szurkolók felé fordulva vezényelt, ő is hozzá akarta tenni a meccshez a magáét, az utolsó öt percet például a horvát kapus kivédett büntetője vezette fel. Négy perccel a vége előtt a közönség már azt skandálhatta: final four, final four! Sulic nyolcadik lövéséből a nyolcadik gólját szerezte, a vége pedig már fiesztába csapott át (31–26).

„Még csak most jön a java, most kell nagyon összpontosítanunk – mondta Nagy László a találkozót közvetítő Digi Sportnak a győzelmet követően. – Tudtuk, hogy nehéz lesz a visszavágó, a párizsiak valóban masszívan védekeztek, és az első félidőben különösen megnehezítették a dolgunkat támadásban. De ahogy ők minket, úgy mi is tizenkét gólon tartottuk őket az első félidőben. A szünet utáni folytatásban tudtunk robbantani, ez döntött. Most mindenek előtt ki kell pihennünk a fáradtságunkat, és a négyes döntőig hátralévő bő egy hónapban felkészülni a feladatunkra. Ünnepelnünk most nem szabad, majd csak később.”

„Az első félidőben tizenkét gólt kaptunk, a remek védekezésünkkel mindent felülmúltunk, így támadásban belefért a különösen sok, tizenkét technikai hibánk is – értékelt Iváncsik Tamás. – Az idegenben megszerzett kétgólos előnyünkről tudtuk, hogy semmi különöset nem jelent, csak a győzelemben gondolkodtunk. A második félidőt remekül kezdtük, így a végén már belefértek a hibák, mert addigra megvolt a továbbjutás. Erről álmodtunk, de sok lemondást, áldozatot követelt tőlünk, hogy eljussunk idáig. Rengeteg munkát, utazást, sok időt töltöttünk távol a családjainktól. Tisztában voltunk azzal, hogy milyen súlya van ennek a meccsnek, köszönjük a közönségnek szurkolást, és mindenki másnak, aki mellettünk állt.”

FÉRFI KÉZILABDA BL
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
ONLINE TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT TALÁLJA!
MKB-MVM VESZPRÉM–PARIS SG (francia) 31–26 (12–12
Veszprém, 5000
néző. V: Nikolov, Nacsevszki (macedónok)
VESZPRÉM: Alilovic – IVÁNCSIK T. 3 (1), NAGY L. 4, Rodríguez 2, SULIC 8, ILICS 8 (2), Iváncsik G. 2. Cs: FAZEKAS (kapus), Terzic, Schuch, Gulyás P. , Vilovszki 2, Ruesga 1, Ugalde 1. Edző: Carlos Ortega
PSG: Annonay – Abalo 2, Narcisse 3, Kopljar 1, Diaw, HANSEN 9 (6), HONRUBIA 6. Cs: Sierra (kapus), VORI 3, Melic, Garcia 1, Császár, Gunnarsson, M'Tima, Gojun, Hallgrimsson 1. Edző: Pilippe Gardent
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–0. 10. p.: 4–4. 17. p.: 8–5. 21. p.: 9–8. 27. p.: 11–11. 28. p.: 11–12. 33. p.: 14–12. 41. p.: 20–15. 46. p.: 24–18. 49. p.: 28–20. 54. p.: 29–24. 59. p.: 25–31
Kiállítások: 10, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 9/6
Továbbjutott: a Veszprém (kettős győzelemmel, 59–52)
MESTERMÉRLEG
Carlos Ortega: – Európa talán legerősebb keretű csapatát győztük le, ráadásul kétszer. Ezt csak úgy lehetett végrehajtani, hogy nagyon sokat edzettünk, minden apró részfeladatra felkészültünk. Védőinket, főleg Schuch Timuzsint és Mirsad Terzicet külön is dicséret illeti, megérdemlik, hogy a figyelem rájuk irányuljon. Még nem laktunk jól, a neheze ezután jön a bajnokságban és a BL-ben.
Pilippe Gardent: – Erre mondják, hogy megérdemelt győzelmet aratott egy csapat. Ezúttal sajnos az ellenfél, amely a kölni négyes döntőben is esélyes lesz. Otthon kellett volna sokkal jobb eredményt elérnünk, de ez nem sikerült. A visszavágóra jól felkészültünk, a védekezésünkkel elégedett is voltam a szünetig. Amikor azonban a lerohanásaink elmaradtak, már nem maradt esélyünk.

TOVÁBBI NEGYEDDÖNTŐS EREDMÉNY

Vardar Szkopje (macedón)–Flensburg (német) 27–25 (10–15)
Továbbjutott: a Flensburg, 49–49-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Barcelona (spanyol)–Rhein-Neckar Löwen (német) 31–24 (15–11)
Továbbjutott: a Barcelona, 62–62-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik