A Veszprém a Leónnal, a Szeged a Kielcével nyolcaddöntőzik

Vágólapra másolva!
2013.02.26. 12:16
null
A Veszprém és a Szeged is jónak mondható sorsolást kapott (fotó: EHF)
Az Európai Kézilabda-szövetség Bécsben elkészítette a férfi Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének sorsolását, amelyen két magyar csapat volt érdekelt. Az MKB Veszprém és a Pick Szeged végül elkerülte egymást, előbbi a spanyol Ademar Leónnal, utóbbi a lengyel Kielcével találkozik.

A SORSOLÁS

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Ademar León (spanyol)–MKB VESZPRÉM
PICK SZEGED–Vive Kielce (lengyel)
Silkeborg (dán)–Barcelona (spanyol)
Celje (szlovén)–Hamburg (német)
Csehovszkije Medvegyi (orosz)–THW Kiel (német)
Dinamo Minszk (fehérorosz)–Metalurg Szkopje (macedón)
Atlético Madrid (spanyol)–Füchse Berlin (német)
Gorenje Velenje (szlovén)–Flensburg (német)

A csoportelsők a negyedik helyezettekkel, a másodikok a harmadikokkal csapnak össze a 16 között, az első mérkőzést az első csapat otthonában játsszák. A nyolcaddöntő időpontjai: első mérkőzések – március 13–17., visszavágók – március 20–24.

A sorsolás a magyar csapatok részéről egyáltalán nem nevezhető rossznak. A Veszprém és a Szeged elkerülte egymást, így továbbra is fennáll az esélye, hogy két magyar együttes lesz a nyolc között. A szegediek előzetesen éppen a Kielcét szerették volna a csoportelsők közül, bár sokat mondó, hogy egyedül a lengyelek teljesítettek ebben a szezonban eddig hibátlanul a BL-ben.

„A nyolcaddöntőről? Kíváncsi lennék a Kielcére, amelyet ebben az évadban kevesebbet láttam, míg az atomkézilabdát játszó Hamburgot viszonylag jól ismerem, és nem kívánom ellenfélnek. A Veszprém elkerülése miatt sem szomorkodnék” – nyilatkozta előzetesen Skaliczki László, a Pick vezetőedzője. Nos, ez eddig bejött.

A csoportelső bakonyiak pedig az Ademar Leónt kapták, amely egy éve, a sorozat hasonló fázisában búcsúztatta az akkor még Mocsai Lajos irányította csapatot. Tavaly mindössze egy gól döntött összesítésben (56–55) a spanyolok javára, akik azóta gyengültek, míg a Veszprém erősödött.

A további párosítások közül a Barcelona útja egyértelműnek tűnik a nyolc közé, a katalánoknak simán kell venni a Silkeborg jelentette akadályt. A Kielnek nehezebb dolga lehet a „döntetlenkirály” Csehovszkije Medvegyivel, míg két másik német csapat, a Hamburg és a Flensburg egyaránt szlovén ellenfelet kapott, de mindkét esetben előbbiek számítanak esélyesnek, már csak azért is, mert a visszavágókat Németországban rendezik. A nyolcaddöntő leginkább várt párharca alighanem az Atlético Madrid–Füchse Berlin, amelynek mindkét résztvevője a Final Fourba jutott az elmúlt szezonban. A Dinamo Minszk–Metalurg Szkopje párosítás érdekessége, hogy mindegyik együttes a selejtezőből jutott a főtáblára, majd onnan a 16 közé. A fehérorosz csapat először jutott el az egyenes kieséses szakaszig, a Metalurgnak van már tapasztalata: egy éve a CO Zagreb búcsúztatta a nyolcaddöntőben.

REAKCIÓK A SORSOLÁS UTÁN

ELLENFÉLNÉZŐBEN

Az Ademar León az A-csoportban végzett a 4. helyen a Hamburg, Flensburg, Csehovszkije Medvegyi trió mögött, miután némi meglepetésre a Montpellier-t oda-vissza megverte. A csapatot tavaly nyár óta irányító Manolo Cadenas leginkább Carlos Ruesga teljesítményével lehetett elégedett a csoportkör során, aki 48 góllal volt együttese legeredményesebb játékosa. Ruesgán kívül még a beálló Gonzalo Carou és a brazil szélső, Felipe Borges jelentheti a legtöbb veszélyt. A leóniak az előző szezonon kívül háromszor voltak még negyeddöntősök a BL-ben, ami a legjobb eredményüknek számít. 2001-ben megnyerték a spanyol bajnokságot, 1999-ben és 2005-ben pedig a KEK-et.

A Kielce egyedüliként mind a tíz csoportmeccsét megnyerte, így a Szkopje, a Velenje és a Silkeborg előtt jutott tovább a C-csoportból. A 2008 óta Bogdan Wenta irányította csapatban ugyan Ivan Cupic és Manuel Strlek is megsérült a téli időszakban, de van rá esély, hogy mindketten ott legyenek a Szeged elleni párharcban. A csoportkör során Michal Jurecki volt a legeredményesebb 53 lőtt góllal. A több Bundesliga-játékossal erősítő Kielce további kulcsemberei a kapus Slawomir Szmal és az átlövő Karol Bielecki. A lengyel tengely mellett több horvát kiválóság (Cupic, és Strlek mellett Venio Losert és Denis Buntic) is erősíti a csapatot. A kilencszeres lengyel bajnok legjobb BL-eredménye eddig a legjobb 16-ba jutás volt (négyszer ért el eddig), ezt most valószínűleg szeretné túlszárnyalni.

Antonio Carlos Ortega, az MKB Veszprém edzője: – Nagy tisztelettel tekintünk a Leónra, tudjuk, hogy nagy figyelmet szentel a BL-nek. Kitűnő hangulatú a csarnoka, nagyon fiatal csapata van, amely a csoportkörben is okozott meglepetéseket. Fő erőssége a védelme, valamint az, hogy játékosai rendkívül gyorsan indulnak. Három-négy ember – Ruesga, Goni, Malumbres – köré épül a játékuk, az ő semlegesítésüket kell megoldani a siker érdekében.

Skaliczki László, a Pick Szeged edzője: – Kellemes emlékeim vannak Kielcéről. Szövetségi kapitányként az első válogatott meccsemet éppen ebben a városban vívtam egy Karácsony-kupán, ráadásul győztünk is. Nem véletlen, hogy a lengyel együttes százszázalékos mérleggel végzett a csoport élén, hiszen több klasszisa is hazatért a világ legerősebb bajnokságából, a Bundesligából. Ez egy egészen más kézilabda-kultúra, sokban hasonlít a német stílusra. Izgatottan várjuk a párharcot, amelynek a lengyel csapat az esélyese, azonban egyet ígérhetek: nem feltartott kézzel lépünk a pályára. A BL-ben megszokott harci szellemmel vetjük magunkat a küzdelembe.

Chema Rodríguez, az MKB Veszprém irányítója: – Nehéz meccs lesz. A León jelentősen átalakult, sok fiatal és tehetséges játékosa van, akik meglepően jól kézilabdáznak ebben az idényben. A spanyol együttesnek remek edzője van, aki – biztos vagyok benne – nagyon jól felkészíti ellenünk a csapatát. Nehéz dolgunk lesz.

Cristian Ugalde, az MKB Veszprém szélsője: – Speciális meccs lesz ez nekünk, hiszen a csapat mindenképpen szeretne revánsot venni a tavalyi kiesésért. A León csarnokának híresen jó az atmoszférája, nehéz ott játszani, hiszen a szurkolók nagy nyomást helyeznek mindig az ellenfélre. Kiváló edzőjük van, Ruesga a játékuk legfontosabb eleme. Mindenképpen szeretnénk továbbjutni.

Fazekas Nándor, az MKB Veszprém kapusa: – Van mit törlesztenünk, hiszen tavaly balszerencsés körülmények között estünk ki a León ellen. Itt már nincs könnyű csapat, ráadásul mi nem csupán a legjobb nyolcba szeretnénk bekerülni, és ehhez tovább kell jutnunk ehhez a párharcon.

Nagy László, a MKB Veszprém átlövője: – Ha azt nézzük, hogy hosszú és fárasztó utazás vár ránk, akkor nem a legideálisabb ellenfelet kaptuk, amely gazdasági szempontból sem a legelőnyösebb. Ügyes, fiatal együttesről van szó, amely egyre jobban játszik a bajnokságban is, ráadásul nagyon jó közönséget tudhat a háta mögött. Mi már az első meccsen olyan eredményt szeretnénk elérni, amellyel a hazai visszavágón nem fenyegetheti veszély a továbbjutásunkat.

(A nyilatkozatok forrása a klubok hivatalos honlapja, a veszprémiek esetében az mkbveszprem.eu, a szegedi esetében a pickhandball.hu.)

José Ludena, az Ademar León nemzetközi képviselője: – Ebben a szezonban teljesen más helyzetben van a csapatunk, mint az előzőben. Fiatal kerettel jutottunk el a legjobb tizenhat közé. A Veszprém nagyon erős együttes, igen nehéz lesz legyőzni. A csoportkör utolsó fordulója izgalmasan alakult, hiszen a Partizan elleni győzelem után szurkolnunk kellett a Hamburgnak, hogy nyerjen a Montpellier ellen, és szerencsére így történt. Most kevesebb esélyünk van a magyar csapat ellen, mint egy évvel ezelőtt, de Leónban élvezzük a szurkolók támogatását, igaz, Veszprémben kemény lesz pályára lépni – de nem félünk.

Radoslaw Wasiak, a Kielce nemzetközi képviselője: – Először végeztünk az első helyen a csoportban, aminek nagyon örülünk, és a Szeged ellen biztosan izgalmas párharcra számíthatunk. Úgy vélem, ötven-ötven százalék az esély mindkét csapat továbbjutására, de hogy mi történik pontosan, arra csak három-négy hét múlva lehet válaszolni.

Mikler Roland, Zubai Szabolcs és Iváncsik Tamás a sorsolás után

ELŐZMÉNYEK

A nyolcaddöntő keddi, bécsi sorsolásán a csoportgyőztesekhez negyedik helyezetteket párosítanak, a második helyezettekhez pedig harmadikokat (az azonos csoportbeliek nem kerülhetnek össze). A párharcokban az első és a második helyezettek idegenben kezdenek. Ha a Szegedet és a Veszprémet összehozza a sors, egy magyar csapat biztosan lesz a negyeddöntőben, de ha nem, kis szerencsével kettő is lehet.

A két magyar csapat közül a Veszprém a Pick Szegeddel, a spanyol Leónnal vagy a dán Silkeborggal kerülhet össze, míg a Pick Szegedet a Veszprémmel, a lengyel Kielcével vagy a német Hamburggal hozhatja össze a sors. A mieink egymás elleni rangadója mellett lehetséges még spanyol házi párharc is (Barcelona–León), míg a remekül szereplő négy német klub elkerülte egymást.

Kilenc nemzet adja az egyenes kieséses szakasz tizenhat csapatát: négy német, három spanyol, két-két magyar és szlovén, egy-egy lengyel, dán, orosz, fehérorosz és macedón együttes jutott be a nyolcaddöntőbe.

A Szeged két év után várhatja újra a sorsolást, Skaliczki László együttese a berlini csoportmeccs után nem tért haza, hanem Balatonalmádiba utazott, ugyanis szerdán éppen a Veszprémmel játszik rangadót. A két csapat részéről egyetértettek abban, hogy jó lenne elkerülni egymást a tizenhat között. A Tisza-partiak legszívesebben a Kielcét kapnák ellenfélül.

A csoportból továbbjutók közül öten (Atlético Madrid, Barcelona, THW Kiel, Hamburg, Veszprém) mindig eljutottak a sorozat ezen szakaszáig, mióta a 2009–2010-es idényben bevezették a Final Fourt. A nyolcaddöntős mezőnyben a Barca (7), a Kiel (3), a Madrid (3) és a Celje (1) összesen 14 BL-győzelemmel büszkélkedhet. A Silkeborg és a Dinamo Minszk először jutott el az egyenes kieséses szakaszig.

A csoportok 1. helyezettjei: Hamburg (német), MKB VESZPRÉM, Vive Kielce (lengyel), Barcelona (spanyol)
A csoportok 2. helyezettjei: Flensburg (német), THW Kiel (német), Metalurg Szkopje (macedón), Füchse Berlin (német)
A csoportok 3. helyezettjei: Csehovszkije Medvegyi (orosz), Atlético Madrid (spanyol), Gorenje Velenje (szlovén), Dinamo Minszk (fehérorosz)
A csoportok 4. helyezettjei: Ademar León (spanyol), Celje (szlovén), Silkeborg (dán), PICK SZEGED

CSOPORTOK VÉGEREDMÉNYÉT ITT TALÁLJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik