Férfi kézi: az RTL Klub a szövetségre hárítja a felelősséget

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.11. 15:21
Az RTL Klub a Magyar Kézilabda-szövetségre hárítja a felelősséget, amiért a csatornának a szlovénok elleni világbajnoki selejtezőn a rendes játékidő letelte előtt meg kellett szakítania a közvetítést. Amint Kolosi Péter programigazgató fogalmaz, mindent megtettek, hogy a sajnálatos eset ne történjen meg, de meg kellett felelniük a szerződéses és törvényi kötelezettségeiknek. Vetési Iván cinikusnak érzi a választ.

Az MKSZ kedden közölte, magyarázatot vár a csatornától, amiért a szurkolók nem értesülhettek a sorsdöntő meccs végeredményéről. MKSZ kedden közölte, magyarázatot vár a csatornától, amiért a szurkolók nem értesülhettek a sorsdöntő meccs végeredményéről.

„Kollégáim még májusban jelezték a szövetségnek, hogy az aznapi műsorunk nagyon szoros, így nem fogunk tudni minden csúszáshoz korlátlanul alkalmazkodni. Ennek ellenére, mindent elkövettünk, hogy a sajnálatos eset ne történjen meg: a tervezetthez képest 16 perc csúszást még így is megoldottunk, többre azonban nem volt lehetőségünk: a Szerencsejáték Zrt.-vel kötött szerződésünk (illetve az Szrt működését szabályozó törvény) pontosan rendelkezik arról, hogy a Hatoslottó sorsolásának meddig kell adásba kerülnie. Ez az időpont 16.15. Ráadásul minden további csúszás a Híradó pontos indulását is lehetetlenné tette volna, ami szintén nem elfogadható. Amikor a közvetítést megszakítottuk, azt sem lehetett még tudni, hogy az már csak 40 másodpercig tart majd, hiszen (például egy esetleges szlovén időkérés esetén) az akár további négy-öt percig is tarthatott volna, így kollégáim az egyetlen lehetséges döntést hozták meg vasárnap. Sajnálattal kell megállapítanom azt is, hogy amennyiben figyelembe vették volna előzetes írásbeli kérésünket, és a mérkőzést nem másfél perces késéssel kezdik, mindez nem történt volna meg, és a mérközés teljes egészében adásba kerülhetett volna.
” – olvasható Kolosi Péter programigazgató levele, amely a tévétársaságnak a sajtó számára fenntartott honlapjára került fel szerdán.

A Veszprémben rendezett összecsapást 25–22-re nyerte Mocsai Lajos csapata, a visszavágóra vasárnap kerül sor Velenjében.

Vetési Iván, az MKSZ elnöke közleményben reagált Kolosi Péter levelére:

„A magyar kézilabda-társadalom nevében sajnos nem tudok mást mondani, mint hogy Kolosi Péter válaszát módfelett cinikusnak érzem, hiszen amellett, hogy elnézést kért, a felelősséget igyekezett a Magyar Kézilabda Szövetségre hárítani arra utalva, hogy a találkozó a 14.30-as időponthoz képest másfél perccel később kezdődött. A mérkőzés felvételének tanúsága szerint a valós kezdés előtt 1 perc 22 másodperccel már minden felvezető ceremónia véget ért, a csapatok készen lettek volna a kezdődobásra. Az RTL Klubon közvetített mérkőzéseken megszokott módon a csatorna munkatársa ezúttal is a zsűriasztal mögött állt, hogy elindítsa a mérkőzést. Amennyiben sürgetőleg lépett volna fel, a találkozó hamarabb is elkezdődhetett volna, azonban erről nem volt szó. Emellett a csatorna egy munkatársa sem tájékoztatta az MKSZ egyetlen képviselőjét sem a mérkőzés folyamán, hogy felmerülhet probléma a találkozó teljes közvetítésével. Ha erre felhívják figyelmünket, talán még a szünet után is orvosolható lett volna a probléma. Számunkra evidens, hogy az RTL Klub öt évnyi kézilabda-közvetítést követően pontosan tudja: egy kézilabda-mérkőzés hossza nem száz százalékosan kalkulálható. Elképzelhetőnek tartjuk azonban, hogy a csatornánál ezúttal az indokoltnál rövidebb műsoridőt tűztek ki a mérkőzésre. A mi értékrendünk szerint nem fordulhat elő olyan eset, hogy egy mérkőzés közvetítését annak befejezése előtt megszakítják, ha csak nincs az ország sorsát szélsőségesen befolyásoló esemény. Magam a hatoslottó-sorsolást nem tartom ilyennek, és bátran szólhatok sok százezer kézilabda-rajongó nevében is, akiket mélységesen megbántott a vasárnapi eset. Ennél már csak az bántotta meg őket jobban, amikor a Hatoslottó-sorsolás műsorvezetője azzal érvelt beköszönésében, hogy a találkozó már eldőlt. A valóságban a találkozó még nem dőlt el annak lefújásakor sem, hiszen június 15-én kerül sor a szlovéniai visszavágóra, és csak a párharc összesített győztese szerepelhet a 2015-ös férfi kézilabda-világbajnokságon. Minden sportrajongó tudja, hogy egy ilyen párharcban minden gólnak óriási jelentősége lehet. Zárásként pedig hadd hívjam fel Kolosi Péter figyelmét is arra, hogy szerda reggel küldött válaszlevelének alján szigorú jogi szöveg közölte: 'Ez az üzenet bizalmas információkat tartalmaz és bizalmas voltát minden esetben megőrzi... A jelen üzenetben kifejtett nézetek, vélemények a küldő személy nézeteit és véleményét tükrözik amelyek nem feltétlenül egyeznek meg a Magyar RTL Televízió Zrt. (M-RTL Zrt.) nézeteivel, véleményével.' Furcsállom, hogy bizalmas üzenete mégis nyilvánossá vált a sajtó számára. A Magyar Kézilabda Szövetség részéről az esetet lezártnak tekintem.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik