Ezt tanította meg a győri csapat a távozó Ambros Martínnak

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.05.14. 07:25
null
Ambros Martín a csapatszellemet dicsérte (Fotó: Tumbász Hédi)
Hat év, öt Bajnokok Ligája-döntő és a negyedik aranyérem – Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC szezon végén távozó edzője azonban azt mondja, a játékosoknak és a csapatszellemnek köszönheti a mostani sikert.

Volt, amikor megingott a hite a győzelemben?
– Hát... Amikor egymás után kimaradtak a helyzeteink, megfordult a fejemben, hogy baj lehet, és figyelmeztetnem kellett saját magamat: Ambros, mit csinálsz? Mosolyogj, jön a következő akció, nem lesz semmi baj, megoldjuk! És a legfontosabb pillanatokban megoldottuk.

De azért úgy látom, még nem hiszi el, hogy megvan a trófea...
– Nem is az a hihetetlen, hogy megnyertük, hanem az, ahogyan. Ahogy a végén sorra kaptuk a kiállításokat... Ahogy átvészeltük a kimaradt ziccereket és elveszített labdákat... Ahogy aztán már hárommal vezettünk a hosszabbításban, és az utolsó pillanatban mégis ziccert lőhetett a Vardar az egyenlítésért... És a végén ahogy Kiss Éva megfogta... Elképesztő volt!

Tényleg, milyen sugallat szállta meg, hogy őt küldte a hosszabbítás második félidejére Kari Aalvik Grimsbö helyett?
– Engem semmi. Láttam a héten, hogy Éva milyen formában van, és mondtam is neki, hogy álljon készenlétben, mert bármikor szükség lehet rá. A hosszabbítás szünetében pedig Kari megkérdezte, mit csináljunk. Azt válaszoltam, kettejükön múlik: döntsék el, ki álljon be. Ők pedig mindenben támogatják egymást, nincs bennük féltékenység, számukra mindegy, épp melyikük áll a kapuban, csak a csapat érdeke számít. És most abban maradtak, hogy jöjjön Éva.

És Eduarda Amorimból hogyan hozta ki a hosszabbításban nyújtott mesés teljesítményt?
– Annyira jó taktikai utasításokat adtam neki... Valójában arról van szó, hogy részben a kiállításai miatt, részben hogy pihenhessen, sokat ült a padon, és mivel nagyon okos játékos, megfigyelte, mi az, ami működhet a Vardar védelme ellen. És aztán a hosszabbításban azt csinálta, tökéletesen.

Miközben a szkopjeiek idegesen ültek a padon, az ön játékosai szélesen mosolyogtak a hosszabbítás előtt – honnan merítették a lelkierőt?
– Ez egy ennyire erős csapat. Persze beszéltünk róla a héten, hogy mindegy, hogyan szerepelünk, vagy hogy egyes pillanatokban egyáltalán hogy megy a játék, ne törődjünk vele, csak figyeljünk a következő támadásra vagy védekezésre, és élvezzük, hogy itt vagyunk, mert nincs, ami miatt félnünk kellene. És ha egy-egy rossz lövés utáni visszafutáskor láttam is ideges arcokat, akinek bármi gondja volt, azt a mellette álló azonnal megnyugtatta egy pacsival, hátbaveregetéssel, biztató szóval. És onnantól megint minden rendben volt.

A nyilvánvaló fáradtság sem zavarta a csapatot?
– Nem engedtük meg magunknak azt a luxust, hogy fáradtak legyünk. Ha végül el is veszítettük volna a döntőt, az csak azért történhetett volna, mert a Vardar jobban játszott, mint mi. A hitünk, az elszántságunk, a csapatszellemünk legyőzött minden fáradtságot.

Ez volt a kulcs?
– Igen, a csapatszellem. Minap a gyerekeimmel beszélgettem róla, mi vár ránk a hétvégén, és a kisfiam mondta ki: papa, a csapatmunka az, ami mindig meghozza az eredményt. Teljesen igaza volt. Semmi sem tudott megingatni bennünket.

Hat év után ezt hagyja örökül a csapatának?
– Nem, pont fordítva. Ezt ők tanították meg nekem.

Akkor mitől különleges ez a BL-trófea?
– Rengeteget kaptam Magyarországtól, Győrtől, az itteni emberektől, a klubtól, a csapatomtól. Ha volt, amiért úgy éreztem, mindenképp meg akarom nyerni ezt a negyedik trófeát is, az az volt, hogy ezzel méltóképpen mondhassak köszönetet és búcsút mindenkinek ezért a hat évért.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA
DÖNTŐ

GYŐRI AUDI ETO KC–VARDAR SZKOPJE (makedón) 27–26
(9–9, 20–20, 24–23) – hosszabbítás után
Budapest,
Papp László Budapest Sportaréna. Vezette: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák)
GYŐR:
GRIMSBÖ – BÓDI 4, GROOT 8 (3), Oftedal 2, Broch 1, AMORIM 6, Görbicz 3 (2). Csere: KISS É. (kapus), HANSEN 3, Althaus, Puhalák, M. González. Edző: Ambros Martín
VARDAR: LEYNAUD – RADICSEVICS 4 (1), Lazovic 3, LEKICS 6, Cvijics 1, Penezic 3, Kuznyecova 2. Csere: Szuszlina (kapus), A. Klikovac, Lacrabere 3 (1), Hmirova, Canadija 2, Risztovszka 2. Edző: Irina Gyibirova
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–0. 12. p.: 5–3. 17. p.: 7–4. 26. p.: 7–8. 34. p.: 9–11., 43. p.: 13–13. 53. p.: 17–16. 57. p.: 18–18. 63. p.: 22–21. 67. p.: 26–23. 68. p.: 27–25
Kiállítások: 12, ill. 6 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 5/2

A 3. HELYÉRT
CSM Bucuresti (román)–Rosztov-Don (orosz) 31–30 (19–14)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik