Dupla eséllyel - négy közé indul az ETO és az FTC

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2013.10.04. 14:20
null
Jó esély van rá, hogy két magyar csapat játssza a döntőt a női kézi BL-ben (Fotó: Tumbász Hédi)
A férfi kézilabdázók elitsorozata után a hétvégén elrajtol a női Bajnokok Ligája is, amely ugyan a férfi BL-hez képest továbbra is amatőr kistestvér benyomását kelti – nem tudható például, hogy lesz-e a szezon végén final four… –, cserébe viszont erős a magyar érdekeltség, olyannyira, hogy az sem lenne (nagy) meglepetés, ha két magyar csapat játszaná a döntőt. Rövid áttekintésünk következik a csoportkör előtt!

BIZTATÓ MAGYAR KILÁTÁSOK

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy tizennégy év után ismét magyar címvédő van a BL-ben: a Győri Audi ETO KC májusi aranyünnepe egyrészt azt jelenti, hogy ebben a szezonban minden rivális különösképp a győri lányok skalpjára fog vadászni, másrészt a kisalföldieknek – miután a csapat játékoskerete jelentősen nem változott – aligha lehet más céljuk, mint a cím megvédése.

SZAVAZÁS

Ön szerint hogyan szerepel a Győr és az FTC a BL-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Andrea Lekics és Jovanka Radicsevics személyében két klasszis játékos elhagyta az ETO-t, ám a serpenyő másik oldalán ott van Katarina Bulatovics és Bognár-Bódi Bernadett szerződtetése. Az biztos, hogy a villámlábú Radicsevics kreativitása és agresszivitása nehezen pótolható, ám Bulatovics érkezésével szélesedhet a taktikai repertoár, ráadásul szülése után visszatért Hornyák Ágnes, ami Raphaëlle Tervel megtartásával együtt gyakorlatilag biztosíték rá, hogy Katrine Lunde előtt ismét a BL egyik legütésállóbb fala védekezzen. Ez így együtt bizakodással töltheti el Ambros Martín csapatát, még ha az összjátékon nyilvánvalóan faragni is kell, ahogy az idény halad előre.



Aggodalomra az FTC-Rail Cargo Hungariánál sincs ok, sőt. Alig egy hónap telt el a szezonból, és Elek Gábor lányai két dolgot már bizonyítottak: ha jó napot fognak ki – értsd: ha a fizikai állapot, a lövőforma és a motiváció egyaránt a maximumhoz közelít vagy azon van –, bármelyik ellenfelüket legyőzhetik (lásd: az ETO elnáspángolása). Ha viszont nincs az említett együttállás, akkor még nem annyira stabil a csapat, hogy rossz játékkal (vö.: dunaújvárosi produkció) is minden esetben célt érjen.

Mészáros Rea, Szikora Melinda és Laura Steinbach megszerzése, illetve Nerea Pena reménykeltő visszatérése egyértelműen erősítésnek tűnik a Fradi számára, ugyanakkor – ezt Elek Gábor is elismerte – edzőnek és csapatának még egyaránt hozzá kell szoknia, hogy új helyzet állt elő, és immár nemcsak a kezdősoron múlik az együttes eredményessége, sokkal inkább a megfelelő rotáción. Az új felállás kezelése mindenesetre gyors megoldást igényel, ugyanis a Fradi csoportja erősebb, mint egy éve, az őszi erőltetett menet így kiegyensúlyozottságot igényel. Viszont ha ez megvan, akkor örömteli szezon elé néznek a fradisták, ami az erőviszonyokat figyelembe véve simán magában foglalhatja a négy közé jutást is (jelentsen az final fourt vagy elődöntőt).

MINT A FÉRFIAKNÁL

A domináns magyar csapatokon túllépve, globális szemmel tekintve a BL-re is érdekes szezon elé nézünk, hiszen a mezőnyben az elmúlt szezonok legnagyobb változása ment végbe, és a folyamatok kísértetiesen hasonlítanak arra, ami a férfi BL-t is jellemzi. A nőknél az Itxako bedőlése után egy évvel újra eltűnt egy konstans, meghatározó szereplő. Az elmúlt idényre mesterségesen felduzzasztott Oltchim Valcea ráadásul legutóbb nagyon közel járt a csúcshoz is, és ki tudja, mi történt volna, ha a veszprémi elődöntőben az egyik gól az ellentétes kapuba esik…

OKTÓBER VÉGÉIG ELDŐLHET,
MIRE MEGY KI A JÁTÉK
A lényeg: a 2014–2015-ös kiírástól már biztosan lesz final four a nőknél is, az azonban még kérdéses, hogy lesz-e négyes döntő az aktuális szezon végén, és ha igen, akkor Budapesten-e vagy Ljubljanában…
Ez állítólag október végére, november elejére el is dől, tehát a középdöntőt meg sem kell vele várni. Remélhetőleg a nemrégiben meghozott döntés következtében 2014-től már profibb képet mutat magáról a liga, ehhez azonban az is kell, hogy a következő szezonra előremutató változásokat is mielőbb egyértelműen tisztázza a szövetség.
A már tudott részletekről itt olvashat!

Ugyanakkor nem a Valcea eltűnése jelenti az egyetlen „lyukat” a BL-csoportkörben. Legalább ekkora változás, hogy a Rosztov Don selejtezőbeli elbukásával nincs orosz együttes a tizenhat között, ami az elmúlt évekre visszatekintve még akkor is meghökkentő, ha tudjuk, a Zvezda Zvenyigorod 2008-as győzelme óta nem járt orosz csapat a legjobb négyben.

És nincs dán erőfölény sem: a 2004 és 2010 között hat trófeát begyűjtő skandináv ország bajnoka, a Midtjylland ugyan alanyi jogon ott van a főtáblán – ám aligha említhetjük első körben a győzelemre esélyesek között –, viszont másik két képviselője, a nagy múltú Viborg és a Team Tvis Holstebro annak ellenére elvérzett a selejtezőben Szűcs Gabriella nagybányai csapata ellenében, hogy az új lebonyolításnak köszönhetően egy ágon küzdöttek a feljutásért. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a magyar mellett mindössze a német bajnokságot képviseli két csapat a csoportkörben – alighanem a világ jelenlegi két legerősebb bajnoksága, de ez már más téma…

A férfihoz hasonlóan a női mezőnyben is van azonban olyan klub, amely a semmiből jön, ugyanakkor nagyon ambiciózus tervekkel tör előre. Ha úgy tetszik, egy újgazdag formáció, amely felkavarhatja az erőviszonyok állóvizét – ehhez azonban lépjünk előre egy fejezetet.

VAD LESZ A VARDAR?

Lekics és a többi új játékos hamar megtalálta a közös hangot
Lekics és a többi új játékos hamar megtalálta a közös hangot

Tehát: újra lesz francia, lengyel, macedón és spanyol klub a csoportkörben. Utóbbi két országot ráadásul abszolút újonc képviseli (a már említett Baia Mare a harmadik ilyen). A Bera Bera amolyan sötét ló, amelyben a 78-szoros válogatott Elisabeth Pinedo a legismertebb név, az alapvetően fiatalokra építő baszk csapattól nagy meglepetés lenne, ha csoportjában harcban lenne a továbbjutásért. A spanyol együttes két légióssal – egy brazil szélső és egy izraeli átlövő – indul harcba, ezzel pedig alighanem legfeljebb a kaproncai Podravkát szoríthatja meg, amelynek keretében immár szintén nincs légiósdömping, mindössze három nem horvát játékos található, egyikük a korábbi fradista szerb átlövő Jelena Zsivkovics. A spanyol és a horvát csapat mellé kapott beosztást a D-csoportba a nyáron nem sokat változó legutóbbi döntős, a Larvik, amelynek keretét olvasva leginkább az tűnhet ki, hogy a Hammerseng, Edin páros a hivatalos papírokon immár egymás nevét is viselve Hammerseng-Edinként folytatja pályafutását, illetve hogy Heidi Löke húga, az Isabel Blanco tehermentesítésére érkező Lise is elérkezett a nagy lehetőség kapujába 29 évesen.

És akkor a csoport negyedik tagjáról, az ugyancsak abszolút újonc Vardar Szkopjéról… A klub női és férfi vonalon is nagyon megerősödött pénzügyileg, ám a férfiakkal szemben a nőknél ez arra is elég lehet a macedón bajnoknak, hogy odaérjen a végelszámoláshoz. Ugyan a PSG példájából látszik, hogy egy sztárokból álló alakulat egyik pillanatról a másikra nem lesz világhódító csapat, ám az Amandine Leynaud-t, Ana Szuszlinát, Jovanka Radicsevicset, Tatjana Hmirovát, Andrea Klikovacot, Begona Fernándezt, Ana Djokicsot, Andrea Lekicset, Allison Pineau-t, Siraba Dembélét, Maja Zebicet – hogy csak a legismertebbeket említsük – tartalmazó csapatlista elsőre is többnek tűnik, mint egy veretes névsor. Legalább kettőnek. Inkább kinéz a csapatnak egy esetleges elődöntő, mint nem.

EGY RENDHAGYÓ LARVIK-VIDEÓ

KIS BRAZÍLIA EURÓPA KÖZEPÉN

A mezőny átalakulása azt is jelenti, hogy az ETO és a Larvik mellett mindössze három olyan csapat maradt, amely megnyerte már korábban a trófeát: a Hypo, a Buducsnoszt Podgorica és a Krim Ljubljana. Mivel a három csapat három különböző csoportba kapott besorolást, ezek mentén röviden tekintsük át a kvartettek erőviszonyait!

A Hypo a győriek első ellenfele lesz az A-csoportban. Az örökös osztrák bajnoknál – amely egyébként májusban véget vetett 13 éves európai trófeacsendjének, és KEK-címvédőként száll harcba – tovább folytatódik az az érdekes kísérlet, hogy mire megy a világ egyik legjobb, nem európai válogatottjának magja az európai viszonyok között. Ezt erősítendő Németh András helyét a brazil kapitány Morten Soubak vette át a klubnál. Németh mellett Temes Bernadett sincs már csapatnál, van viszont immár nyolc brazil, illetve az osztrákok nevezték a BL-re a húszéves magyar kapust, Hajgató Annát. Érdekes lesz, mire megy a teljes brazil válogatott sor – többek között az elnyűhetetlen Simona Spiridon, Gabriella Rotis-Nagy párossal, illetve Gorica Acimoviccsal kiegészülve – az Alexandrina Barbosával erősítő német bajnok Thüringer HC-vel és a már említett Baia Marével. Az ETO mögött óriási harc lehet a második továbbjutó helyért.

A térdsérüléséből felépülő Neagu nagy erősítés lehet a Buducsnosztnak
A térdsérüléséből felépülő Neagu nagy erősítés lehet a Buducsnosztnak

ERŐSÖDŐ BUDUCSNOSZT ÉS KRIM

Míg az A jelű négyesből felfelé, a B-ből talán inkább lefelé van kilógó csapat: az MKS Lublin lengyel bajnokként kapott helyet a főtáblán, ám az FTC, Midtjylland, Buducsnoszt Podgorica hármas könnyen lehet, hogy erős lesz számára. Reményeink szerint ebben a csoportban a népligetiek a montenegróiakkal lesznek harcban az első helyért, de a Sabine Englert kapus fémjelezte dán bajnokot aligha lehet leírni. A podgoricaiak egy éve címvédőként nem jutottak be a legjobb négy közé, a nyáron azonban megszerezték Camilla Dalbyt és Cristina Neagut, ami ugyan rejt némi kockázatot magában (egy teljesen más kézilabda-kultúrából érkező, illetve súlyos sérülés után visszatérő játékosról lévén szó), de ha bejön, az Adzsics-féle védekezési morállal kiegészülve reményteli tavaszt vetíthet előre a montenegróiaknak.

A végére maradt a C-csoport, amely négy különböző stílusú csapatot és a talán legkevésbé kiszámítható négyest foglalja magában. A legutóbb elődöntőbe jutó Krim Ljubljana mélyítette a keretét a nyáron, érkezett három román válogatott játékos (Talida Tolnai, Oana Manea és Patricia Vizitiu), továbbá Andjela Bulatovics is a Buducsnoszttól, és a tény, hogy a szlovén együttes bejelentkezett a final fourra is, jelzi, önbizalomnak nem lehetnek híján, és esélyesnek is tűnnek a csoportban. A német HC Leipzig Karolina Kudlacz mellé hazavitte Susann Müllert a Krimtől, míg a Rác Sándor vezette Metz Nina Kanto mellett az ukrán Anasztaszija Pidpalovával és a szerb Szvetlana Ognjenoviccsal nyomul, és könnyen lehet, hogy a két csapat között a svéd Sävehof lesz a mérleg nyelve.

NŐI KÉZILABDA BL, A FŐTÁBLA CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT: Győri Audi ETO KC,
Thüringer HC (német), Hypo NÖ (osztrák),
Baia Mare (romániai)
B-CSOPORT:
Buducsnoszt (montenegrói), Midtjylland (dán), Lublin (lengyel), Ferencváros
C-CSOPORT:
Krim Ljubljana (szlovén), Metz (francia), Sävehof (svéd), HC Leipzig (német)
D-CSOPORT: Larvik (norvég), Balonmano Bera Bera (spanyol), Podravka Vegeta (horvát), Vardar Szkopje (macedón)

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Október 5., szombat

16.00: Metz–Leipzig
18.30: Győri ETO–Hypo (Tv: Digi Sport1)
19.30: Larvik–Podravka
20.30: Krim Ljubljana–Sävehof
Október 6., vasárnap
12.15: Bera Bera–Vardar Szkopje
15.00: Thüringer–HCM Baia Mare
17.00: Midtjylland–FTC (Tv: Digi Sport2)
19.00: Buducsnoszt–Lublin

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik