Csoknyai: Nagyon sokan csalódást okoztak

Vágólapra másolva!
2010.01.22. 23:59
null
Csoknyai István nem tudta felrázni a csapatot a sorsdöntő mérkőzésen (fotó: Mirkó István)
Címkék
A magyar férfi kézilabda-válogatott hétgólos vereséget szenvedett Csehországtól az Ausztriában zajló Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén. A 33–26-os kudarc egyben az utolsó Eb-találkozó is volt csapatunk számára, hiszen a győztes csehek jutottak tovább a középdöntőbe. A magyar csapat tagjai a mérkőzést követően kritikusan nyilatkoztak teljesítményükről.

A mérkőzésről itt olvashatja részletes tudósításunkat!

„Nagyon csalódott vagyok, amióta a válogatottban szerepelek, ilyen hamar még nem kellett hazautaznom egy nagy tornáról, négy nap után – nyilatkozta a találkozót közvetítő Sport Tv-nek Gál Gyula a mérkőzést követően. – A franciák és a spanyolok ellen tervezett bravúrpontunk megvolt, a csehek elleni kettő nem sikerült megszereznünk, de még továbbjutáshoz szükséges egyet sem. Tanácstalanok voltunk a pályán, én pedig el tudnék süllyedni szégyenemben. Köszönjük a szurkolók buzdítását, akik kitartottak mellettünk. Két szék között a földre estünk és csak összefogással juthatunk fel ismét a hegycsúcsra."

 ÉLES JÓZSEF NEM EZT VÁRTA
 A Nemzeti Sport Online Eb-szakértője, Éles József a mérkőzés után elárulta: nehéz, kiélezett mérkőzésre számított, amelyen bármi megtörténhet, de arra azért nem gondolt, hogy a csehek héttel vernek minket.  Éles József részletes vélmenyét itt olvashatja.

Ilyés Frenc, a válogatott átlövője óriási feszültséget a mérkőzést megelőzően, úgy tűnik, ez is hatással volt arra, hogy a magyar csapat több tagja az átlagosnál gyengébb teljesítményt nyújtott.

„Nehéz ezekben a pillanatokban mit mondani – mondta Ilyés a Sport Tv-nek a lefújás után –, a nagy akarásunkból csak nyögés lett. Én fizikailag és fejben sem tudtam megfelelő teljesítményt nyújtani. A cseheknél klubtársam, Galia persze jól védett, de segítettük őt azzal, hogy többször is előkészítetlen lövéseket engedtünk el. A mérkőzés előtti napon óriási feszültséget éreztem a csapaton az edzésen, a továbbjutás jelentette tét miatt, amelyről soha nem lehet tudni, hogyan sül majd el a mérkőzésen. Ezúttal számunkra rosszul."

Érthető módon teljesen maga alatt volt a csehek elleni teljesítményt látva Csoknyai István, a magyar szövetségi kapitány, aki szerint három nap alatt egyszerűen elfelejtett a csapat kézilabdázni...  „Szívvel küzdöttünk, de ez most nem volt elég. A cseh hatos zóna ellen nagyon nem ment, sok volt a rossz lövés, az eladott labda, amelyből könnyű gólokat lőttek" – mondta a kapitány munkatársunknak.

„Támadásban voltak óriási gondjaink, ráadásul Jícha minden szabaddobás-szituációból betalált. A lövők csak befelé mentek, bele a nagy emberekbe, pedig szünetben külön kértem, hogy hosszan játsszunk, teremtsünk könnyű helyzeteket a szélsőknek. Majdnem dobtam egy hátast, mikor megláttam az átlövők statisztikáit... Fazekas hozta, amit tud a tornán, nagyon sokan csalódást okoztak. Három nap alatt elfelejtettünk kézilabdázni, hihetetlen, mennyit romlottunk. Rossz szellemben, rossz felfogásban játszottunk. Biztos, hogy rossz éjszakám, rossz napjaim lesznek. Át kell értékelnem a dolgokat" – tette hozzá.

HÁROM CSEH LEGÉNY OKOZTA A MIEINK VESZTÉT

A csehek három embere több gólt dobott, mint a magyar válogatott, Filip Jícha 14, Jan Filip 11, Karel Nocar pedig 5 góllal terhelte meg a hálónkat, és ez összesen 30, azaz néggyel több mint a miénk... Mindhárman 70 vagy afölötti százalékban értékesítették a helyzeteiket (Filip 69%-a közel a hetvenhez), és rajtuk kívül mindössze két játékos ért el gólt a cseh válogatottból. Sőt ami még feltűnőbb: a cseheknél mindössze hat játékos vállalkozott kapura lövésre.  

A meccs magyar játékosa: Császár Gábor

A meccs cseh játékosa: Martin Galia (kapus)

„Bíztunk benne, hogy a hasonló tudású csehek ellen kivívjuk a továbbjutást, de az átlövőinknek nagyon nem ment, és ha ők rosszul játszanak, az a csapat többi részére is kihat. Voltak problémáink, azt hittem, úrrá tudok lenni rajtuk, de nem sikerült. Várható volt, hogy a franciák az első meccsen kicsit lebecsülnek bennünket, de utána rájöhettünk: ide kevesek vagyunk. Nincs magyarázat az elképesztő visszaesésre. Borzasztóan bánt, hogy kiestünk a rengeteg magyar szurkoló előtt. Csodát vártak az első meccs után, de visszazökkentünk a földre" – nyilatkozta a kapitány.

Iváncsik Gergő szerint a csehek óriásit küzdöttek, egységesen játszottak. „Nem tudom, mi volt a baj a csapatunkkal. Úgy tűnt belül, hogy hajtunk, mindent megteszünk, de ez így biztos nem igaz, mert ennél mi sokkal többet tudunk, sokkal többet nyújthattunk volna. Le kell ülnünk, meg kell beszélnünk a problémákat, elemeznünk kell, mi volt a baj."

Martin Liptak, a cseh válogatott szövetségi kapitánya így értékelt. „A spanyolok elleni súlyos vereség után fel tudtunk állni, és már a franciák ellen bebizonyítottuk, hogy tudunk jól játszani. Most, a magyarok elleni ki-ki meccsen pedig keményen harcoltunk. Támadásban, kapusteljesítményben és védekezésben is jobbak voltunk az amúgy jó játékosokból álló magyar csapatnál.”

FÉRFI KÉZILABDA EB
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG-CSEHORSZÁG 26–33 (13–14)
Bécsújhely, 5000 néző. Vezette: Olesen, Pedersen (dánok)
Magyarország: Fazekas, Puljezevics (kapusok) – Császár 6, Katirz 5, Krivokapics 3, Törő 3, Gál 2, Iváncsik G. 2, Zubai 2, Laluska 2, Iváncsik T. 1., Ilyés, Eklemovics, Gulyás,  Schuch. Szövetségi kapitány: Csoknyai István
Csehország: Galia, Stochl (kapusok) – Jícha 14, Filip 11, Nocar 5, Vitek 2, Vrany 1, Mickal, Zdráhala, Kubes, Piskac, Sobol, Mráz, Stehlik, Hynek, Sklenák. Szövetségi kapitány: Martin Lipták
Hétméteresek: 3/4,  ill. 3/5
Kiállítások: 12, ill 8 perc
A mérkőzésről itt olvashatja részletes tudósításunkat!
 A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
 1. Spanyolország 3 2 1 95–74 21 5
 2. Franciaország 3 1 2 74–73 1 4
 3. Csehország 3 1 2 78–84 -6 2
 4. MAGYARORSZÁG 3 1 2 80–96 -16 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik