Böhn ilyen bemutatkozásról álmodhatott

Vágólapra másolva!
2011.10.19. 17:55
Címkék
Győzelemmel debütált a magyar női kézilabda-válogatott kispadján az új, norvég szövetségi kapitány, Karl Erik Böhn: a mieink 20–7-es félidő után 41–19-re verték meg Európa-bajnoki selejtezőn Szombathelyen a nem túl nagy játékerőt képviselő Azerbajdzsánt.



Az előző selejtezősorozatban is egy csoportban volt a két válogatott. Jelzésértékű, hogy a mieink akkor idegenben 31–15-re, hazai pályán – fél gőzzel – 35–26-ra nyertek az azeriek ellen. Azaz a két együttesre véletlenül sem lehet rásütni, hogy egy súlycsoportban lenne. Várható volt tehát, hogy Karl Erik Böhn sima győzelemmel mutatkozik be a magyar kispadon, nemhiába jelentette ki a mérkőzés előtt: ha csapata nem gyűjti be a két pontot, máris lemond.

Az előző selejtezősorozatban is egy csoportban volt a két válogatott. Jelzésértékű, hogy a mieink akkor idegenben 31–15-re, hazai pályán – fél gőzzel – 35–26-ra nyertek az azeriek ellen. Azaz a két együttesre véletlenül sem lehet rásütni, hogy egy súlycsoportban lenne. Várható volt tehát, hogy Karl Erik Böhn sima győzelemmel mutatkozik be a magyar kispadon, nemhiába jelentette ki a mérkőzés előtt: ha csapata nem gyűjti be a két pontot, máris lemond.

Karl Erik Böhn elégedett lehet: remekül mutatkozott be 
a magyar válogatott élén (fotó: Fuszek Gábor)
Karl Erik Böhn elégedett lehet: remekül mutatkozott be a magyar válogatott élén (fotó: Fuszek Gábor)

A találkozó előtt Vérten Orsolyát 125., Szekeres Klárát 25. válogatottsága alkalmával köszöntötték. A mieink közül Hornyák Dóra és Cifra Anita maradt ki a találkozóra nevezett keretből. A magyar csapat piros mezben és nadrágban, az azeri fehér mezben, fekete nadrágban kezdett.

A Böhn-korszak első góljára nem sokat kellett várni, Kovacsicz Mónika ellen szabálytalankodtak, a megítélt hetest pedig Görbicz Anita értékesítette. Támadásban Görbicz irányítása mellett Tomori Zsuzsanna és Hornyák Ágnes kezdett, míg védekezésben hatos fallal nyitott a csapat.

A támadással nem is volt gond az első percekben: ha nem jött lendületből a gól, következett a hetes, amelyet Görbicz rendre biztos kézzel értékesített. Hátul azonban volt ok a pironkodásra, az azeriek kétszer is eljátszották ugyanazt a figurát, pedig felkészültünk belőlük…

Hét-nyolc perc után aztán helyreállt a világ rendje, támadásban visszaestek a vendégek, és folyamatosan nőtt a különbség, hiszen a szellős azeri falban remekül találták meg egymást a mieink, a kezdőcsapat tagjai (Kovacsicz, Szamoránsky P., Hornyák Á., Tomori, Görbicz, Vérten) hamar meg is szórták magukat.

A 16. percben szűk tízperces időszak után találtak be ismét az azeriek, ekkor azonban már 13–5-öt mutatott az eredményjelző. Nem sokkal később Bódi Bernadett és Bulath Anita is érkezett, az azeri kapitány pedig úgy vélte, ideje időkéréssel nyomatékosítani szavait, eközben a túloldalon Siti Beáta megdicsérte a csapatot.

Hiába voltak azonban Rafiga Sabanova intései, a mieink a szusszanásnyi szünet után újabb demoralizáló gólt szereztek: Bódi passza után Görbicz fejezte be az akciót kínaival. A félidő hajrájára megvalósult a komplett sorcsere, miután beállt Szabó Valéria, Szucsánszki Zita, Vincze Melinda és Rédei-Soós Viktória is.

REAKCIÓK
Görbicz Anita: – Felszabadultan játszott a csapat, amit elterveztünk, azt sikerült megvalósítanunk. Karl Erik Böhn eddig teljesen más felfogást képvisel, mint amit megszokhattunk, nagyon pozitív a hozzáállása. Már-már döbbenetes dolgokkal szembesültünk, ami a legmeglepőbb, hogy kifejezetten kéri a kreativitást, azt, hogy meglepő dolgokat produkáljunk a pályán. Ez nagyon furcsa, hiszen eddig nem ezt szokhattuk meg.
Herr Orsolya: – A kapuban is élmény volt megélni ezt a mérkőzést, élveztük a találkozót, hiszen nagyon pörgött a csapat, és folyamatos volt a játék. A fehéroroszok ellen nyilván nehezebb dolgunk lesz, már csak azért is, mert idegenben lépünk pályára. Az elmúlt napokban más volt a hangulat a válogatott körül, mint korábban. Most még minden új, és úgy érzem, hogy ez rólunk is leveszi a terhet. A cél nem lehet más, mint az Európa-bajnokság.

Az azeriek tíz perc újabb gólcsend után ismét bevették Herr Orsolya kapuját, ekkor azonban már tíz gól felettire nőtt a két válogatott közötti különbség (17–6), s a szünetre a mieink elérték a húszas lépcsőfokot (20–7).

A második játékrész Szucsánszki-góllal és Szabó Valéria kiállításával indult, Rédei-Soósnak viszont hátrányból is sikerült a gólszerzés. Az azerieknél eközben újra megcsodálhattuk Julia Zaporozhets sebességét, egy rossz megoldás után azonban az átlövő kénytelen volt újra parkolópályára állni.

Hamar kiderült, a Szucsánszki- és Bulath-féle sor sem kisebb hatékonysággal termeli a gólokat, mint Görbiczék, Kiss Évának így különösen kényelmes lehetett beállni a kapuba 40 perc eltelte után.

Húszgólos különbségnél újabb azeri időkérés következett, válogatottunk másodedzőjének így volt ideje elmagyarázni, senki se lepődjön majd meg a pályán lévők közül, ha Böhn úgy dönt, egyszerre lecserél mindenkit, és jönnek újra a padon ülők. Vincze Melinda „duplája” után el is kezdődtek az általános pacsizások az oldalvonalnál.

A hajrára az azeriek is összeszedték némileg magukat, bár ez is csak arra volt elég, hogy első félidei önmagukat felülmúlják, a magyar együttessel nem voltak egy súlycsoportban.

Az utolsó öt percre beszállt a játékba Szekeres Klára és Kovács Anna – utóbbinak ugye ez volt az első válogatottsága, így újoncot is avatott Karl Erik Böhn. A norvég szakember nem panaszkodhat a debütálásra: csapata 22 gólos, 41–19-es győzelemmel ajándékozta meg – a neheze azonban bizonyosan csak ezután következik.

NŐI KÉZILABDA
EB-SELEJTEZŐ, 1. CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–AZERBAJDZSÁN 41–19 (20–7)
Szombathely, 1800 néző. V: Marics, Masics (szerbek)
MAGYARORSZÁG: HERR O., KOVACSICZ 5, Hornyák Á. 3, GÖRBICZ 6 (3), SZAMORÁNSKY P. 3, Tomori 2, VÉRTEN 3. Csere: Kiss É. (kapus), BÓDI 4, BULATH 4, SZUCSÁNSZKI 4 (1), Vincze 3, Szabó V. 2, Rédei-Soós 2, Kovács Anna, Szekeres
AZERBAJDZSÁN: Shalamakha, Abbasova, Lukyanenko 2, Tankaskaja 1, Zaporozhets 1, Deryabina 3 (1), Khametova 3. Csere: Nuriyeva (kapus), Pogonina 3, Gorotsova, Gasimova 3, Gornak 3, Shulindina, Mammadova
Az eredmény alakulása. 4. p.: 2–0. 7. p.: 5–4. 15. p.: 13–4. 26. p.: 17–5. 37. p.: 24–8. 41. p.: 29–11. 44. p.: 32–12. 49. p.: 35–14. 53. p.: 38–16
Kiállítások: 2, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Karl Erik Böhn: – Kicsit idegesen kezdtünk, de aztán hamar magunkra találtunk. A nehéz percekben Görbicz Anita igazi vezéregyéniség volt, aztán pedig felzárkóztak mellé a többiek is. Öröm volt látni, hogy milyen gyorsan, felszabadultan, jókedvűen kézilabdázott a csapat, és leszünk még ennél jobbak is. Ez a meccs nem az én munkám eredménye, hanem a lányok nagy játéka volt.
Rafiga Sabanova: – Ez volt az egyik legrosszabbul sikerült meccsünk, gyengén kézilabdáztunk. Sajnos alig volt meccsünk idén, és csak négy nappal a találkozó előtt kezdhettünk el készülni, ami meg is látszott az összeszokottságunk hiányán. A magyar csapat nagyon jól játszott, védekezésben is igen kemény volt, aminek nem találtuk meg az ellenszerét.
NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT
A SZŰKÍTETT, 18 FŐS KERET TAGJAI
Kapusok: HERR Orsolya (Siófok KC-Galerius Fürdő), KISS Éva (Veszprém Barabás KC)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Siófok KC-Galerius Fürdő), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Ágnes (Győri Audi ETO KC), KOVÁCS Anna (ÉTV-Érdi VSE), RÉDEI-SOÓS Viktória (Hypo NÖ– osztrák)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO KC), HORNYÁK Dóra (DVSC-Fórum), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: CIFRA Anita (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZABÓ Valéria (Zvezda Zvenyigorod– orosz), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: BULATH Anita (Veszprém Barabás KC), SZEKERES Klára (ÉTV-Érdi VSE), TOMORI Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: VÉRTEN Orsolya (Győri Audi ETO KC), VINCZE Melinda (ÉTV-Érdi VSE)
AZ EB-SELEJTEZŐ PROGRAMJA
1. forduló (október 19.)
MAGYARORSZÁG–Azerbajdzsán 41–19
Németország–Fehéroroszország 27–19
2. forduló (október 23.)
Azerbajdzsán–Németország, Baki, 14 ó
Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG, Mogiljev, 16:30 ó
3. forduló (március 21/22.)
MAGYARORSZÁG–Németország
Azerbajdzsán–Fehéroroszország
4. forduló (március 24/25.)
Németország–MAGYARORSZÁG
Fehéroroszország–Azerbajdzsán
5. forduló (május 30/31.)
Fehéroroszország–Németország
Azerbajdzsán–MAGYARORSZÁG
6. forduló (június 2/3.)
Németország–Azerbajdzsán
MAGYARORSZÁG–Fehéroroszország
BÖHN: SZINTE TÖKÉLETESEN JÁTSZOTTUNK!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik