Az oroszok és mi is élet-halál meccsre készülünk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.18. 13:34
null
Dujsebajev már valamivel nyugodtabban magyarázott a vasárnapi edzésen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Az olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos újabb mérkőzést vív a magyar férfi kézilabda-válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságon. A csoportkör második fordulójában Oroszország lesz az ellenfél, amelyet kétszer már legyőztünk a selejtezőben, de most erősebb csapattal érkezik Gdanskba. Dmitrij Torgovanov szövetségi kapitány mindenesetre borús képet festett az orosz férfi kézilabda jelenlegi helyzetéről.

Jól szemlélteti az orosz férfi kézilabda állapotát, hogy a csoportkör előtti gdanski médiaeseményükre rajtunk kívül egy újságíró sem volt kíváncsi. Amikor Dmitrij Torgovanov orosz kapitány véleményét kérdeztük, csalódottsággal a hangjában válaszolt.

ÉLET-HALÁL MECCS JÖN

„Szándékosan inkább arra figyeltem a montenegróiak ellen, hogy fiatalabb társaimat segítsem, helyet teremtsek nekik a lövéshez, én pedig kevesebbet próbálkoztam. Ezért nem is voltam annyira vehemens velük, mint például a szerbek elleni tesztmeccseken. Az oroszok ellen sokkal nagyobb harcra számítok, borzalmasan erős a védőfaluk” – mondta a vasárnapi szünnapon Nagy László, a magyar válogatott kapitánya.

„Montenegró ellen kötelező volt a győzelem, de most újabb élet-halál meccs vár ránk” – tette hozzá Nagy az Eb hivatalos honlapjának. Csatlakozott hozzá a nyártól Szegeden játszó Szergej Gorbok is.

„Számunkra ez lesz a legfontosabb meccs a csoportkörben” – érzékeltette az oroszok kiválósága, milyen hozzáállásra számítsunk tőlük.

„A női kézilabda most sokkal nagyobb figyelmet kap Oroszországban, ami nem meglepő, mert ők szállítják folyamatosan az eredményeket – mondta Torgovanov a Nemzeti Sport Online-nak. – A férfiak nem tudnak hasonlót felmutatni, az U21-es és az U19-es csapatunk is kiábrándítóan szerepelt a legutóbbi világversenyeken. Nekem sincs igazából kikből válogatnom, miközben a kulcsjátékosaink egyre idősebbek. A felnőtt női válogatotthoz viszont évről évre érkeznek az új tehetségek.”

Az esti mérkőzés abból a szempontból is különleges lesz, hogy Torgovanov és Talant Dujsebajev még együtt szerepelt a szovjet, majd az orosz válogatottban, most pedig egymás ellen vezetik csapataikat.

„Tetszik, ahogy Dujsebajev végzi a munkáját a magyar válogatottnál. A világ egyik legjobb edzője, mint ahogy korábban a világ egyik legjobb játékosa volt. Hatvan perc erejéig félre kell tennünk a barátságunkat.”

Az is közös a két válogatottban, hogy mindkettő az olimpiáért (is) küzd az Eb-n.

„Kis esélyünk van az olimpiai kvalifikációra, de megpróbáljuk. Három olimpián is részt vettem játékosként, így tudom, milyen fontos egy válogatott életében az olimpiai szereplés. Sokaknak ez az utolsó esélye a keretben, hogy kijusson az olimpiára” – tette hozzá a korábbi klasszis beálló, aki nehezen emésztette meg, hogy a dánok elleni nyitányon a hajrában elkövetett buta hibák miatt nem tudtak jobb eredményt elérni.

Az oroszoknak most is vannak sérültjeik, de ez mégis más csapat lesz, mint amit a selejtező során kétszer is legyőztünk (azt megelőzően sohasem tudtuk tétmérkőzésen felülmúlni a Szovjetunió vagy Oroszország válogatottját). Az oroszok újra számíthatnak Viktor Kirejev (kapus), Dmitrij Kovaljov (jobbszélső), Alekszandr Csernoivanov (beálló), Pavel Atman (irányító), Szergej Gorbok (balátlövő) és Ruszlan Dasko (jobbszélső) játékára. Továbbra is hiányzik Konsztantyin Igropulo jobbátlövő, akinek megműtötték a vakbelét.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
18.15: Szlovénia–Spanyolország (Tv: Sport2)
20.30: Németország–Svédország
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
18.00: Oroszország–Magyarország (Tv: M4 Sport)
20.15: Montenegró–Dánia (Tv: Sport2)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 1 1 31–25 +6 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 32–27 +5 2
3. Montenegró 1 1 27–32 –5 0
4. Oroszország 1 1 25–31 –6 0

ELLENFÉLNÉZŐ: OROSZORSZÁG
Olimpia:
1. (2000), 3. (2004), 5. (1996), 6. (2008) – 4 részvétel
Világbajnokság: 1. (1993, 1997), 2. (1999), 5. (1995, 2003), 6. (2001, 2007), 7. (2013), 8. (2005) – 9 részvétel
Európa-bajnokság: 1. (1996), 2. (1994, 2000), 4. (1998), 5. (2002, 2004), 6. (2006), 9. (2014), 12. (2010), 13. (2008) – 10 részvétel
Egymás elleni mérlegünk Oroszországgal szemben: 14 mérkőzés, 3 győzelem, 1 döntetlen, 10 vereség, 284–344-es gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2015. május 2.
Magyarország–Oroszország 29–25 (15–11)
Veszprém Aréna, Eb-selejtező
Magyarország: Székely – Harsányi 4, Nagy L. 4, Lékai 1, Zubai Sz. 1, Nagy K., Gazdag 1. Csere: Mikler (kapus), Ilyés, Iváncsik G. 1, Bodó 6, Császár 6, Balogh Zs. 3, Bánhidi, Ancsin G. 2, Schuch. Szövetségi kapitány: Talant Dujsebajev.

FÉRFI KÉZILABDA EB 2016: KÖVESSE VÉGIG A TORNÁT ÉLŐ HÍRFOLYAMUNK SEGÍTSÉGÉVEL!

>> FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ADATBANK

>> A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEI

>> EZT KELL TUDNI AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓRÓL!

>> ERŐSORREND

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSÜN A CSOPORTKÖRBEN
Január 20., 20:00: Dánia–Magyarország (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bartucz László (Csurgói KK), Mikler Roland (MVM Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Csurgói KK), Pásztor Ákos (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Mol-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
Irányítók: Faluvégi Rudolf (Csurgói KK), Nagy Kornél (Dunkerque – Franciaország)
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Borsos Tamás (Ceglédi KKSE), Dzsamali Iman (IFK Kristianstad – Svédország)
Balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgói KK), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)
Tartalék (csak akkor utazik az Eb-re, ha szükség lesz rá):
Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc)

Szövetségi kapitány: Talant DUJSEBAJEV
Edző:
SÓTONYI László
Csapat-koordinátor: BARTÓK Csaba

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik