MTI 2010.02.04 14:41 Frissítve: 2015.02.06 02:53

A rendőrség szerint R. Sándor szúrta szíven Cozmát

A rendőrség megállapítása szerint a sárbogárdi R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Lassan egy év telt el a gyilkosság óta, de Marian Cozmát nem felejtik (Fotó: Németh Ferenc - archív)
Lassan egy év telt el a gyilkosság óta, de Marian Cozmát nem felejtik (Fotó: Németh Ferenc – archív)

Szakértői vélemények, tanúvallomások és egyéb bizonyítékok támasztják alá, hogy R. Sándor szúrta szíven a sportolót, ám előtte a lokálban már vesén szúrta a román kézilabdázót – mondta a nyomozás befejezését bejelentve Pogány Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Veszprémben.

A nyomozást vezető alezredes közölte: Ivan Pesicet, a horvát válogatott és az MKB Veszprém kézilabdázóját a lokál előtt N. Győző budapesti lakos szúrta vesén, ő rúgta fejbe a Cozma segítségére siető Zsarko Sesumot is, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját.

Pogány Péter tájékoztatása szerint R. Sándort, N. Győzőt, valamint az enyingi Sz. Ivánt – aki szintén részt vett a Marian Cozma elleni támadásban – társtettesként elkövetett emberölés, továbbá életveszélyt, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettével gyanúsítják.

Pogány Péter a nyomozás megállapításait ismertetve elmondta: 2009. február 8-án 1 óra 47 perckor lépett be a veszprémi Patrióta lokálba egy népes társaság – hét autóval mintegy 25-en érkeztek Enyingről; ott egyikük születésnapját ünnepelték –, és már a megjelenésükkel, kihívó viselkedésükkel „megbotránkozást és riadalmat keltettek" a lokál vendégeiben. Kezdetben a tetőtéri bárban szórakoztak, de közülük többen lementek az alagsori helyiségben lévő diszkóba is – mondta az alezredes.

Megjelent a diszkóban R. Sándor, N. Győző, Sz. Iván és a szintén budapesti P. Gábor is, akik nézelődtek, lökdösődtek, és „kinézték maguknak" a barátnőjével táncoló magas fiatalembert, Marian Cozmát – mondta a bűnügyi osztályvezető. Hangsúlyozta, hogy Marian Cozma egyáltalán nem lépett fel kötözködő, agresszív módon. Szórakozott, és tudomást sem vett az őt figyelő személyekről. Amikor azonban nekik háttal állt, N. Győző váratlanul rátámadt és megütötte, de bekapcsolódott Cozma verésébe N. Győző három társa is – tájékoztatott Pogány Péter.

Elmondta: Marian Cozma „védekezett, küzdött", három sporttársa – Ivan Pesic, Zsarko Sesum és Uros Vilovszki – igyekezett neki segíteni, ám R. Sándor már itt, az alagsori helyiségben vesén szúrta Marian Cozmát. R. Sándort pedig valaki fejbe vágta egy üveggel – tette hozzá az alezredes.
   
Hangsúlyozta: a kézilabdázók jogos védelmi helyzetben cselekedtek, nem támadólag léptek fel, csak a társukat próbálták védeni. Ismertetése szerint Marian Cozmának sikerült kimenekülnie a diszkóból, az utcára szaladt, ám nyomában volt R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván, ők ismét rátámadtak a román sportolóra. Ekkor igen rövid, mindössze 15 másodpercnyire tehető támadás zajlott le, miközben Marian Cozmát a halálos szívszúrás érte R. Sándor részéről. A sporttársa segítségére siető Ivan Pesicet pedig N. Győző szúrta vesén, és Zsarko Sesumot is ugyanő rúgta „teljes erőből arcon" – ismertette a nyomozás megállapításait az alezredes.
   
Mindezeket szakértői vélemények, tanúvallomások és egyéb bizonyítékok támasztják alá – hangsúlyozta. Elmondta: Sz. Iván ezután értesítette a tetőtérben szórakozó társait, akik „lezúdultak az utcára, és megkergették Uros Vilovszki kézilabdázót, de szerencsére nem érték utol".

R. Sándor, N. Győző és P. Gábor ezután Budapestre utazott – R. Sándor fejsérülését egy magánkórházban közben ellátták, itt hamis adatokat diktált be –, majd hárman megtervezték a külföldre menekülésüket. Két bűntársuktól (R. Sándor élettársától és A. Lászlótól) több százezer forintot és egy "idegen autót" kértek. Két autóval utaztak Ausztriába: "előfutóként" ment kocsival A. László és R. Sándor élettársa, majd őket követte a két menekülő autója – mondta a nyomozás vezetője, megjegyezve, hogy az "osztrák kollégák hathatós segítségével" sikerült őket elfogni Graz előtt az autópályán.
   
Pogány Péter elmondta: az életellenes bűncselekményen túl csoportos garázdasággal 27 embert gyanúsítanak, de jó néhány személy ellen kitartottság, csalás, ittas járművezetés, okirathamisítás és hamis tanúzás miatt is vádemelést javasol a rendőrség.  
   
Az alezredes tájékoztatott arról is, hogy az emberöléssel gyanúsítottak – R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván – teljes vagyonát (lakóingatlan, autó, készpénz) zár alá vette a bíróság.  

Derzsy Péter ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a bűnügy iratai 38 aktát, 13 ezer oldalt tesznek ki. Meghallgattak 700-nál több tanút, 53 szembesítés, 57 helyszíni meghallgatás és 416 felismerésre bemutatás történt. Beszereztek 60 szakértői véleményt és 347 bizonyítékot tartanak nyilván – a bűnügyi költségek 68 millió forintra tehetők.

Ismertetése szerint a bűnügynek 27 gyanúsítottja van, közülük 15-en előzetes letartóztatásban vannak, egynek pedig a házi őrizetét rendelte el a bíróság. Egyébként a 27 fős „gyanúsítotti kör" tagjai korábban összesen már 53 alkalommal álltak bíróság előtt.

Derzsy Péter közölte: most az iratismertetések következnek, várhatóan márciusban átadhatják az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészségnek.

2020.04.04 08:20:03

Kézilabda PAPP BÁLINT

„Ezt az évadot tartom a második leggyengébbnek a 2010-ben elért bajnoki ötödik helyezésünk után.”

2020.04.01 01:49:52

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A Győri ETO átlövője a nehéz helyzetben is próbálja megőrizni vidámságát, és tanácsokat is ad a bezártság elviselésére.

2020.03.30 07:37:41

Kézilabda NAGY PÉTER

A Liberbank Cuenca válogatott kézilabdázója Szegeden készül, s nem zárja ki, hogy itthon folytassa.

2020.03.29 15:16:08

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

A sorozat ötödik, záró epizódjában a 2008-as olimpia történéseit vette sorra Ballai Attila.

2020.03.28 15:59:13

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

Az olimpiai visszatekintés negyedik epizódjában a 2004-es játékok történéseit vette sorra Ballai Attila.