A Pick Szeged a fél világválogatottat fogadja a BL-ben

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2013.03.17. 10:03
null
Vadkerti Attila a Veszprém elleni őszi bajnoki sikerből merít erőt a Kielce ellen (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Csütörtökön érkezett és péntektől Szegeden edz a BL-nyolcaddöntő első, vasárnapi összecsapására készülő Kielce. Vadkerti Attila, a Pick csapatkapitánya szerint ez is jól tükrözi, mennyire fontosnak tartják a lengyelek a szegedi mérkőzést. Tegyük hozzá, akárcsak a hazaiak, akik minél nagyobb előnyt szeretnének kicsikarni a visszavágóra. Nem lehet kisebb célja az MKB Veszprémnek, mint kettős győzelemmel túljutni a BL-nyolcaddöntőben a spanyol Ademar Leónon, amely tavaly óriási szerencsével kiverte az akkor még Mocsai Lajos vezette gárdát. A „tuti" kimondását persze most óvatosan kerülik a veszprémiek, de egyikük sem tart a vasárnap Spanyolországban kezdődő párharctól. Laluska Balázs pedig egyenesen örömmel utazott Leónba – szinte hazatért korábbi klubjába, amelyben 2005 és 2008 között játszott.

 

PICK SZEGED–KIELCE (lengyel) 15.00

Óriási falat a BL-ben eddig százszázalékos Kielce. A szegediek ki nem köphetik, lenyelniük viszont emberes feladat. A vasárnapi meccsen azonban szurkolóik segítségével – az allegóriánál maradva – „megrághatják" a lengyel bajnokcsapatot, és a visszavágón talán kisebb csodát tehetnek. Ebben bízik Vadkerti Attila csapatkapitány is, aki az esélyek latolgatásakor abból indult ki, hogy a jól motivált Pick egykor legyőzte az esélyesebbnek tartott Barcelonát és Montpellier-t is, az ősszel pedig meg tudta verni a végső BL-győzelemre törő Veszprémet.

A KIELCE CSOPORTMECCSEI
Kielce–Silkeborg 35–26
Szentpétervár–Kielce 21–31
Kielce–Velenje 30–24
Chambéry–Kielce 26–36
Metalurg–Kielce 21–23
Kielce–Metalurg 21–20
Silkeborg–Kielce 25–34
Kielce–Szentpétervár 30–29
Kielce–Chambéry 36–32
Velenje–Kielce 25–29

„Jól tudom, hogy a Kielce nem a Veszprém, a BL-nyolcaddöntőt pedig nehéz összehasonlítani az NB I alapszakaszának rangadójával, mégis némi kapaszkodót jelent, hogy Európa egyik legerősebb csapatával szemben »csokinapunk« volt az ősszel, vagyis nekünk akkor minden sikerült, az összes lövésünk befelé pattant a kapufáról – mondta Vadkerti Attila a Nemzeti Sportnak. – Hasonló meccsre és némi szerencsére számítok vasárnap is. Hozzáteszem, nagyot téved és nincs igazán otthon a sportágban, aki a sorsolást látva legyintett a Kielcére. Igaz, a kiemelkedő eredményekkel még adós a lengyel együttes, ám vezetői erre az évadra félelmetesen erős keretet raktak össze. A válogatott játékosok többsége – és mindegy, ki melyik nemzethez tartozik – a spanyol bajnokságból vagy a Bundesligából érkezett. Ez mit jelent? Kirobbanó erőt, nagyszerű technikát, kifinomult taktikai érzéket, profi mentalitást."

A derűlátó Szeged-szurkolók erre megjegyezhetik: majdnem ugyanez elmondható a Pickről is... Majdnem. Hiszen tényleg akadnak a csapatban volt Bundesliga-játékosok, valamint a spanyol, a szlovén, a dán és a francia bajnokságot megjáró fiúk egyaránt.

„Nem vigasztal bennünket, hogy ellenfelünknél nem szerepelhet a sérült Manuel Strlek, a csapat gólerős balszélsője, akinek a keze fáj, sem Ivan Cupic jobbszélső, akinek a vállával van gond, valamint hiányozni fog Tomas Rosinski irányító is, akinek a térde sérült – sorolta a szegedi szempontból nem rossz híreket Vadkerti Attila. – Nekünk mégis ki kell találnunk valami különlegességet, valami meglepetést, amelyre nem számít a Kielce. Különben nehéz lesz itthon nyerni, mert a két csapat jól ismeri egymás alapjátékát. Tippelni nem szeretnék, mert vasárnap és a visszavágón is nagyon sok múlik a két csapat napi formáján. Akár egygólos győzelem is elég lehet a továbbjutáshoz, de öt vagy hat is kevés lehet a második meccsre."

A Kielcét persze nem véletlenül tisztelik a szegediek. A frissen szerződést hosszabbító Bogdan Wenta edző (a német és a lengyel válogatott hajdani világklasszis balátlövője, a lengyeleket férfi vb-ezüstig és -bronzig vezető kapitány) csapatában ugyanis pályára lép a fél világválogatott. A kapuban a horvát Venio Losert és Slawomir Szmal betonalap a csapat védekezéséhez, a horvát és lengyel klasszis átlövők közül nem is szabad senkit kiemelni, mert valamennyien mesterei a szakmának, hogy az együttes karmesterét, a szlovén Uros Zormant már ne is említsük. Kitűnő a játékkapcsolata az átlövőkkel a szerb-horvát beállós kettősnek, Rasztko Sztojkovicsnak és Zeljko Musának. A villámszélsők közül kiemelkedik az izlandi Thorir Olafsson.

„Az is kis kapaszkodó és biztató jel, hogy egyik legjobb barátom, Ilyés Ferenc csapata, a Plock is megverte a bajnokságban a Kielcét, méghozzá nem is kevéssel, héttel – bizakodott Vadkerti. – Ennek a meccsnek a videofelvételét is elemeztük, és remélem, mi is találunk sebezhető pontot a Kielcén."

VÉLEMÉNYEK
Skaliczki László, a Szeged vezetőedzője: – A fáradt játékosok frissítésére és a taktikai gyakorlásra kivételesen kicsivel több időnk maradt a héten. A legfontosabbnak mégis azt tartom, hogy a hosszú kispadú Kielce óriási tempót diktáló, német stílusban kézilabdázó, a támadásokat gyorsan befejező klasszisai ellen nagy hittel és kellő önbizalommal álljunk ki. Bíznunk kell magunkban, hogy nyerhessünk, és ehhez a szegedi szurkolóhad lehet a nyolcadik játékosunk.
Bogdan Wenta, a Kielce vezetőedzője: – A BL-ben pontveszteség nélkül zártuk a csoportküzdelmeket. Ezen a progresszív úton kell folytatnunk, mert további sikerekre vágyunk. A Szegedet Európa legjobb klubjai között tartjuk számon, valamint egyik legnagyobb múltú csapatának ismerjük, amely remek közönsége előtt mindenkivel szemben veszélyes. Nyerni akarunk, de elképzelhető, hogy a továbbjutás kérdése csak Kielcében dől el.
Anincs Gábor, a Szeged jobbátlövője: – Elég ránézni a Kielce névsorára... A német és a spanyol bajnokságban edződött játékosokból áll a gárda gerince, és mellettük még egy, csaknem ugyanilyen erős sort ki tud állítani. Itthon a legjobb játékunkkal meglephetjük ellenfelünket. Ehhez nekem is csúcsformában kell játszanom. Hála Istennek, egészséges vagyok, sokat edzek, és társaimmal együtt nagyon szeretnék negyeddöntőt játszani.

 

ADEMAR LEÓN (spanyol)–MKB VESZPRÉM 17.00

„Hajdani játékostársaim közül ma már senki sincs a csapatban, a legtovább Gyenyisz Krivoslikov, az orosz válogatott jobbszélsője tartott ki, aki tizenkét év szolgálat után tavaly, negyvenegy évesen szerepelt utoljára a Leónban – emlékezett Laluska Balázs. – Vele nem szakadt meg a barátságom, így mindig kaptam friss híreket a csapatról, amelybe időközben visszatért hajdani edzőm, Manolo Cadenas, aki újra remekül összefogta a tehetséges fiatalokat. A León eredményei ebben az évadban is önmagukért beszélnek, holott a háttérben súlyos anyagi gondok húzódnak meg, amelyek miatt tavaly át kellett alakítani a keretet."

Laluska Balázsra (jobbra) és társaira kemény meccs vár Spanyolországban (Fotó: Korponai Tamás, archív)
Laluska Balázsra (jobbra) és társaira kemény meccs vár Spanyolországban (Fotó: Korponai Tamás, archív)
VESZPRÉM–LEÓN A BL-BEN
2011–2012, nyolcaddöntő
León–Veszprém 31–28
Veszprém–León 27–25
2008–2009, középdöntő, csoport
Veszprém–León 28–26
León–Veszprém 30–32
2000–2001, negyeddöntő
León–Veszprém 22–27
Veszprém–León 30–18

A legfrissebb hír, hogy Felipe Borges, a csapat brazil balszélsője azonnali hatállyal távozott, s a Montpellier-be igazolt (másfél évet írt alá). Nem nehéz kitalálni, hogy jelentős tartozást halmozott fel vele szemben a klub, különben nem szokás idény közben ilyen „üzletet" kötni. Az előző évadot tetemes pénzügyi hiánnyal záró León költségvetését majdnem a felére, mintegy 1.5 millió euróra vették vissza a klub vezetői. Ez persze azzal járt, hogy a legjobb és legdrágább játékosokat nem tudták megtartani. Távozott a kapusok közül Venio Losert (Kielce) és Vicente Alamo (Benfica). A León átlövői és irányítói közül Antonio García a Paris HB-ba, Angel Montoro a Barcelonába, Adrien di Panda a Saint-Raphaëlbe, Dalibor Csutura a Constantába, Alvaro Ferrer az Atlético Madridba szerződött. A világ talán legjobb, leggyorsabb balszélsője, Martin Stranovsky a Barcelonába igazolt. Beállósai közül Rafael Baenát a Créteil, míg Juan Andreut a Hannover szerezte meg.

„Új és jó csapatot épített a szigorú és igen ambiciózus Cadenas mester, akit nagyon tisztelek, mert sokat köszönhetek neki – a keze alatt értem profi játékossá – folytatta Laluska Balázs. – Jelenlegi csapatában a balátlövő Carlos Ruesga, a beállós Gonzalo Carau és a 37 éves kapus, Inaki Malumbres a három vezéregyéniség. A többi érkező fiatal, igyekvő tehetség, de tudásuk és rutinjuk messze van a távozottakétól. Így is a harmadik helyen áll a León a bajnokságban, és ha így marad, indulhat szeptemberben a BL-ben."

Az MKB Veszprém, amelyből Marco Oneto (vesesérülés) mellett Iváncsik Tamás (boka) hiányzik, pénteken indult Spanyolországba, ahol vasárnap találkozik a Leónnal, majd hétfőn tér haza. A visszavágót március 23-án, szombaton 16 órakor rendezik.

VÉLEMÉNYEK
Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője: – A korábbi Veszprém–León párharcok csak a statisztikusoknak érdekesek, mert mindkét csapat folyamatosan változik, évente felfrissül a kerete. Vagyis nem ugyanaz a két csapat találkozik, amely tavaly tavasszal játszott egymással. A Leónnak voltak és még vannak is gondjai, mégis megmutatta, hogy erős gárda, a bajnokságban BL-indulási jogot érő helyen áll. A Bajnokok Ligája-csoportjában a negyedik helyen végzett, mi viszont az élen zártunk, így ki kell mondani: a továbbjutásra mi vagyunk esélyesek.
Fazekas Nándor, a Veszprém kapusa: – A nyolcaddöntőtől kezdve, vagyis az egyenes kieséses szakaszban más műfajban folynak a meccsek, mint a csoportban. Itt már a hibák kijavítására alig akad lehetőség, két meccsen dől el minden. Becsapós, hogy a León negyedik volt a csoportjában, hiszen láttunk már olyat, hogy a negyedik kiverte az elsőt. Remélem, most nem ez történik, de nagy baj lenne, ha elbíznánk magunkat. Ellenfelünk legyőzte a Montpellier-t és a Partizant, ikszelt a Flensburggal... Szóval nem kispályás!

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK

PICK SZEGED–Kielce (lengyel) 15.00
León (spanyol)–MKB VESZPRÉM 17.00
Silkeborg (dán)–Barcelona (spanyol) 17.00
A. Madrid (spanyol)–F. Berlin(német) 18.00
Velenje (szlovén)–Flensburg (német) 19.30
KORÁBBAN
Csehov (orosz)–Kiel (német) 37–35
D. Minszk (fehérorosz)–M. Szkopje (macedón) 23–26
Celje (szlovén)– Hamburg (német) 29–38


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik