Kikapott a Veszprém a Kieltől, a bronzért játszhat a BL-ben

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2014.05.31. 15:07
null
Palicka remekelt, és kifogott a veszprémieken (Fotó: Imago)
A kölni final four elődöntőjében a THW Kiel 29–26-ra legyőzte a Veszprémet, így a német együttes jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. A német siker fő letéteményese a csereként káprázatosan védő Andreas Palicka volt, valamint az is sokat nyomott a latban, hogy 14 indításgólt szereztek a kieliek.

1. FÉLIDŐ

A Kielben az elején Jícha védekezett középen elöl, míg a Veszprém sajnos hamar emberhátrányba került, Renato Sulicot küldték ki fejre ütésért. A magyar csapat így is megszerezte a vezetést, míg Mirko Alilovic kivédte Marko Vujin büntetőjét. Elég volt néhány technikai hiba támadásban, hogy könnyű gólokkal fordítani tudjon a közben szintén hátrányba kerülő Kiel.

A nagy iramú találkozón fej fej mellett haladtak a csapatok, felállt fal ellen Aron Pálmarsson keze sült el többször is, míg a Veszprémben Cristian Ugalde használta ki biztosan a helyzeteit. Felkeményedett a veszprémi fal, Alilovic is elkapta a fonalat, Vujin látványosan szenvedett, a jó védekezésre alapozva pedig kétgólos előnybe került a magyar csapat. Alfred Gislason a 15. percben kérte ki idejét, de nem változott a játék képe, miközben Christian Zeitz már másodszor ülhetett le két percre.

11–8-ra is elment a Veszprém, mialatt Ortega sorban pihenőt adott a kezdőknek. Ilics többször is rossz megoldást választott, a Kiel pedig ezekből gyorsan indulva pillanatok alatt kiegyenlített. A 24. percben a spanyol szakember le is rakta a T-betűt. Nagy László fontos pillanatban talált be, az ezt követő rohanásból rosszul jött ki a Veszprém. Egy faultgyanús esetnél hiába reklamált az egész magyar kispad, a játékvezetők elengedték a megiramodó Sigurdssont, akinek góljával fordított a THW. Ilics értékesített büntetőjével alakult ki a 13–13-as félidei állás.

NAGY L.: A NAGY AKARÁSNAK NYÖGÉS LETT A VÉGE
„Az, hogy az első félidőben már nyolc lerohanás gólt kaptunk a 13-ból, és a második félidőben is jó párszor át tudtak rajtunk rohanni – nevezte meg a vereség okát Nagy László a Digi Sportnak adott interjújában. – Fegyelmezetlenek voltunk. Nagyon akartunk, és a nagy akarásnak sajnos nyögés lett a vége. Apróságokon múlott, a pontosság hiányzott, a labdaeladásokból rendszeresen tudtak indulni. Fájó vereség, természetesen szerettünk volna a döntőbe jutni, nem sikerült, de holnap jön a következő mérkőzés.” A mérkőzést követő nyilatkozatokat ide kattintva érheti el!

2. FÉLIDŐ

Több kimaradt támadás után Ruesga bal szélről estében eleresztett lövése csorgott be Palicka alatt, és meglett volna a lehetőség az újbóli többgólos vezetésre, de ehelyett egalizált a Kiel. Folytatódott a kiélezett küzdelem, Pálmarsson ismét csinált egy jó periódust, Zeitz első gólja után (16–18) Ortega kénytelen volt időt kérni. Nagy többször is belement, de sajnos Ilicsnek sem ment korábbi csapata ellen.

Amikor Chema ziccerét fogta Palicka, Sigurdsson pedig éles szögből is bedobta, szinte felrobbant a kölni aréna. „Veletek vagyunk!" – szólt a magyar torkokból. Szükség is volt a biztatásra, mert nem állt jól a csapat szekere. Chema előnyben elpasszolta, Sulic pedig úgy akaszkodott össze Wiencekkel, hogy a horvát beálló piros lapot kapott könyöklésért, míg a kieli játékos csak szimpla két percet. Sikerült feljönni mínusz egyre, de Terzic két perce megakasztotta a felzárkózást, és visszaállt a háromgólos különbség (48. perc, 19–22).

A Veszprém hiába kezdett újabb rohamba, mínusz egy után újra közte hármat mutatott az eredményjelző, Ortega harmadik idejét is kikérte. Az átlövésekkel hadilábon álltunk, a bejátszások pedig sokszor pontatlanok voltak, ezekből pedig német gólok következtek a túloldalon. Két Ekberg-találattal néggyel ment a Kiel, innen sikerült kettőre feljönni, ekkor Gíslason avatkozott közbe egy időkéréssel.

26–29-nél kezdődött az utolsó öt perc. Ruesga adott új lendületet a támadásoknak, de csodát a spanyol játékos sem tudott tenni. A szinte eksztázisban játszó Kiel már nem engedte ki a kezéből a döntőbe jutást (jellemző volt, hogy Palicka védése volt az utolsó értékelhető momentum), és végül 29–26-ra nyert.

A Veszprém először jutott be a 2010 óta sorra kerülő négyes döntőbe, de ezúttal nem jött össze a finálé, a magyar szurkolók ennek ellenére megtapsolták kedvenceiket.

Az összefoglalót ide kattintva nézheti meg!

Iváncsik G.: Nem sikerült túllépni önmagunkon


FÉRFI KÉZILABDA BL, FINAL FOUR (LANXESS ARENA, KÖLN)
ELŐDÖNTŐ (május 31.)
THW KIEL (német)–MKB-MVM VESZPRÉM (magyar) 26–29 (13–13)
Köln, 19 250 néző. Vezette: Krstic, Ljubic (szlovénok)
KIEL:
Sjöstrand – Sprenger 2, Zeitz 1, R. Toft Hansen 1, JÍCHA 4, PÁLMARSSON 7, SIGURDSSON 6. Csere: PALICKA (kapus), Vujin 2, Ekberg 3, Wiencek 3. Edző: Alfred Gíslason
VESZPRÉM:
Alilovic – Iváncsik T. 1, Nagy L. 4, Chema Rodríguez 2, Sulic 2, Ilics 5 (3), UGALDE 4. Csere: Terzic, Vilovszki 2, Iváncsik G. 2, Schuch, Gulyás P. 1, Ruesga 3. Edző: Carlos Ortega
Az eredmény alakulása. 4. perc:
2–1. 8. p.: 4–5. 11. p.: 6–5. 14. p.: 6–8. 21. p.: 8–11. 24. p.: 11–11. 27. p.: 11–12. 36. p.: 15–16. 41. p.: 19–16. 49. p.: 22–21. 51. p.: 25–23. 53. p.: 27–23
Kiállítások:
12, ill. 8 perc
Hétméteresek:
2/0, ill. 3/3

A MÁSIK MECCSEN
Barcelona (spanyol)–Flensburg (német) 36–36 (17–18, 32–32, 35–33) – hétméteresekkel: 3–5

Látványos show a Veszprém meccse előtt
Látványos show a Veszprém meccse előtt
Egyoldalas felvezetés az Expressben
Egyoldalas felvezetés az Expressben

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Kölni négyes döntő ide vagy oda, a német lapok sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a labdarúgó-válogatottra, mint a kézilabda Bajnokok Ligája final fourjára. Az Express című regionális lap volt az egyik kivétel, amely egyoldalas felvezetést szentelt az eseménynek, a Veszprém–Kiel párharc kapcsán Nagy Lászlót és Filip Jíchát szembeállítva (lásd képünkön).

A Lanxess Aréna környékén már délben számos magyar szurkolóval találkoztunk, míg két órakor már a csarnokon belül is zúgott a magyar kórus. A Veszprém számára küldött jegyekkel érkezett magyar szurkolók a dél-keleti oldalon, a 207-es, a 208-as, a 610-es és a 710-es szektorban foglaltak helyet, de mivel interneten is rengetegen váltották meg belépőjüket, így a húszezres aréna számos pontján feltűntek a piros mezes magyar drukkerek.

Valamivel kevesebb, mint egy órával a kezdés előtt előbb a Kiel, majd a magyar bajnok játékosai érkeztek meg a bemelegítéshez, miközben a négy műsorvezető (közte a budapesti final fourból már megismert magyar Szalay Edit) alapozta meg a hangulatot.

A látványos, lézershow-val, dobosokkal és élő zenével (Rob Fowler adta elő a BL hivatalos dalát, a „Do it like us"-t) színesített megnyitó ünnepség alatt többször is felzúgott az „Építők!" rigmus a magyar szektorból. A veszprémi szpíker szavára érkeztek ki a magyar bajnok játékosai a bemutatásra, a Kielből Filip Jícha futott be a legnagyobb elszántsággal. Miközben a nézők a székekre elhelyezett tapsolókkal szórakoztatták magukat, Carlos Ortega még egy utolsó taktikai utasítással látta el a védelem két oszlopát, Mirsad Terzicet és Schuch Timuzsint, majd jött a szokásos összekapaszkodás.

FÉRFI KÉZILABDA BL, FINAL FOUR (LANXESS ARENA, KÖLN)

DÖNTŐ (június 1.)
Flensburg (német)–Kiel (német) 18.00 (Tv: Digi Sport)
V: Martin Gjeding, Mads Hansen (dánok)

A HARMADIK HELYÉRT (június 1.)
Barcelona (spanyol)–MKB-MVM VESZPRÉM (magyar) 15.15 (Tv: Digi Sport, M1)
V: Andrej Guszko, Sziarhej Repkin (fehéroroszok)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik