Nem tartalékolunk vasárnapra, nekimegyünk a svédeknek!

Vágólapra másolva!
2024.04.12. 11:21
Jamina Roberts (a labdával) szereti a magyar meccsek hangulatát (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A debreceni olimpiai selejtező két európai résztvevője, a magyar és a svéd női kézilabda-válogatott csap össze egymással péntek este (kezdés: 18.00, élőben az NSO-n). A mieink előzetesen elmondták, nem tartalékolnak, hanem nekimennek a skandinávoknak, de a Japán elleni első meccsét sikerrel vevő ellenfelünk is komolyan készül a találkozóra.

 

A francia, norvég, dán trió mögött, Hollandiával együtt a svéd válogatott is ott van a világ legjobb csapatai között. Ezért volt bravúr, amikor tavaly decemberben Göteborgban, tízezer svéd szurkoló előtt az első félidő végén vezettünk ellene a vb-középdöntőben. A meccset 26–22-re elveszítettük, mégis bizakodásra adtak okot a látottak. Kellemes emlék a svédekről a tokiói olimpia csoportkörének utolsó fordulójában 26–23-ra megnyert összecsapás: nekünk óriási tétje volt a találkozónak, mindenképp meg kellett nyernünk a továbbjutáshoz.

A válogatott magja Tomas Axnér keze alatt régóta együtt kézilabdázik, a győri Linn Blohm  személyében ott játszik a világ egyik legjobb beállója, ahogyan a balátlövő Jamina Roberts  és a jobbszélső Nathalie Hagman is korszakos egyéniséggé nőtte ki magát.

Mint ismert, a mieink a beugró Nagy-Britannia elleni kiütéses sikerrel indították a debreceni selejtezőt, abból az összecsapásból azonban semmilyen következtetést nem vonhatunk le, ugyanis a britek nem említhetőek egy lapon a svéd és a japán csapattal. A magyar csapat tagjai még a helyszínen tekintették meg a svéd–japán találkozó első félidejét a Főnix Arénában, hogy testközelből is láthassák a két rivális játékát. Az ilyenkor szokásos regeneráció és kezelések után pénteken már egy kondiedzéssel és videózással hangolnak az esti összecsapásra.

A svédek már más szintet képviselnek, teljesen más ritmus várható – tekintett előre Janurik Kinga, a magyar válogatott kapusa. – A legutóbbi világbajnokságon nagyon jó meccset játszottunk velük, amióta tudjuk, hogy ellenfeleink lesznek az olimpiai selejtezőn is, készültünk rájuk. A svédeket mindenki ismeri, rendre ott vannak a világversenyeken a mezőny elején. Semmit sem tartalékolunk vasárnapra, úgy jöttünk Debrecenbe, hogy szeretnénk megnyerni minden meccsünket. Nehéz lesz, de a kemény feladatokat szeretjük, és talán még a gólkülönbségnek is lehet szerepe a végén.”

Hasonló módon fogadkoznak a skandinávok, akik egy újabb győzelemmel biztossá tehetnék párizsi részvételüket.

A kézilabdában minden előfordulhat, nemcsak a magyarok, hanem a britek ellen is, így nagyon komolyan vesszük a házigazda magyarok elleni meccset, nincs más választásunk – jelentette ki a svédeket irányító Tomas Axnér. – Tisztában vagyunk azzal, hogy már most nagyon jól állunk a kijutást illetően. Ugyanakkor az is célunk, hogy megnyerjük a csoportot és így a rangsorban előrébb kerüljünk. Már nyolc-kilenc napja tart a felkészülésünk, Magyarországgal is sokat foglalkoztunk, már a taktikánkat is kitaláltuk ellene.”

A Vipers klasszisa, Jamina Roberts a Japán elleni meccsen 600. gólját lőtte a válogatottban, az örökrangsorban csak öten vannak előtte, a korábban említett Hagman éppenséggel már a 800 találaton is túl van, a szélső ezzel negyedik.

Mindig speciális a japánok elleni meccs, mert ritkán találkozunk velük. Alacsonyabbak, de ezt különleges, azt is mondhatom, a külső szemlélő számára szórakoztató módon igyekeznek a javukra fordítani. Nehéz ellenük felkészülni, még ha most egy hetünk is volt a torna előtt, hogy egymás között valahogy modellezzük a játékukat” – magyarázta Roberts a Nemzeti Sportnak.

A magyarok elleni meccstől azt várom, hogy a közönség megpróbál majd nyomás alá helyezni minket. Tudom, itt milyen szenvedélyes a kézilabda-kultúra, mindig sok a szurkoló, és nagy hangzavart keltenek. Szeretek ilyen atmoszférában játszani, persze még jobb lenne, ha minket támogatnának… Kemény meccsre számítok, különösen egy nappal a Japán elleni találkozónk után. Fizikailag megterhelőbb mérkőzés lesz, készen kell rá állnunk” – hangsúlyozta a balátlövő.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA, 2. FORDULÓ 
1. CSOPORT (Debrecen, Főnix Aréna)
18.00: Magyarország–Svédország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n! 
20.30: Japán–Nagy-Britannia (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok: Böde-Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC) 
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim – Németország), Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Papp Nikoletta (Gloria Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (Praktiker-Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Godd SE), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO KC)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik