Női kézi BL: Bárki jön szembe, már nem félek – Szabó Nina

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2024.03.25. 08:26
KOVACS PETERSzabó Nina Debrecenben és Norvégiában is remekelt a Vipers ellen (Fotó: Kovács Péter)
Három másodpercre volt a hetespárbajtól a DVSC, mégis a címvédő norvég Vipers jutott a nyolc közé a BL-ben, ahol az ETO lesz az ellenfele. A drámai összecsapás után Szabó Nina nyilatkozott lapunknak.

Végletekig kiélezett csatára kényszerítette a Debrecen a Vipers Kristiansandot a női Bajnokok Ligája nyolc közé jutásért vívott párharcában. Az elitsorozatba tizenkét év elteltével visszatérő cívisvárosiak a hajráig domináltak az utóbbi három év BL-győztesének otthonában, de három másodperccel a vége előtt Lois Abbingh egyenlítő találatával (27–27) elszálltak a reményeik. A két mérkőzés legnagyszerűbb magyar teljesítményét Szabó Nina mutatta a Lokiban, akit Hámori Konszuéla súlyos sérülése után rendeltek vissza az MTK-nál töltött kölcsönből. A fiatal irányító – nem kis meglepetésre – az első találkozón hat, a másodikon nyolc góljával volt a magyar csapat legeredményesebbje, de a szombati mérkőzés után így sem volt nyugodt éjszakája.

Szabó Nina (Fotó: Kovács Péter)

„Nem aludtam sokat, talán öt-hat órát, de ilyen meccs után ez természetes, jobb a semminél – értékelt a Nemzeti Sportnak a hajdúságiak tehetsége. – Senki sem gondolta volna, hogy egy gólon múlik majd a továbbjutás, de nem írtam volna alá előre. A sportnak, a kézilabdának nem ez a lényege, úgy voltam vele, próbáljuk meg, és legalább játsszunk egy jó meccset.”

Lendületes, megalkuvást nem tűrő játékával Szabó nemcsak bizonyított ezeken a BL-meccseken, de a figyelmet is felhívta magára, bár neki egyelőre felemásak az érzései.

„Igazság szerint egyszerre vagyok büszke és szomorú, nem voltam még ilyen helyzetben a karrierem során. Magam is meglepődtem azon, milyen érzéseket vált ki belőlem ez a meccs. A szomorúság mellett büszkeség is van bennem, mert senki sem gondolta, hogy ilyen játékra leszünk képesek a világsztárokkal teli Vipers ellen. Nagyszerűen küzdöttünk, és ezt az érzést szeretném továbbvinni magammal, hogy ilyenre is képesek vagyunk.”

A piros-fehérek játékosa nem tudta megmondani, mi volt a fordulópont a második mérkőzésen, ami végül a vesztüket okozta, de azt hangsúlyozta, hogy az ötgólos előnyt nem lett volna szabad kiengedni a kezükből. A búcsú ellenére fontos kiemelni, hogy az újonc debreceniek nemcsak saját szurkolóiknak, az egész magyar kézilabdás közösségnek óriási élményt adtak BL-menetelésükkel, amellett, hogy rengeteget profitálhatnak a nemzetközi szereplésből.

„A legnagyobb tanulság, hogy bárki ellen eredményesek lehetünk, ha felkészülve és önbizalommal lépünk pályára – vonta le a következtetést Szabó Nina. – A norvégok elleni párharc előtt azt gondoltam, még nagyon messze vagyunk ettől a szinttől, de most azt érzem, bárki is jön szembe, meg tudom, meg tudjuk oldani a feladatot. Már nem félek senkitől.”

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ
VIPERS KRISTIANSAND (norvég)–DVSC SCHAEFFLER 27–27 (10–15)
Kristiansand, 1721 néző. Vezette: K. Gasmi, R. Gasmi (franciák)
KRISTIANSAND: KATRINE LUNDE – Knedlíková 3, VJAHIREVA 10 (1), Waade, Tchaptchet 1, ABBINGH 8, S. Andersen 2. Csere: Börjesson (kapus), Roberts 1, Boge 2, Solas, Tomac, Arcos, Sercien-Ugolin. Edző: Hlavaty Tamás
DEBRECEN: BARTULOVIC – Grosch 3, SZABÓ N. 8, VÁMOS P. 4, Haggerty, Kácsor 1, Petrus 1. Csere: Gabriel (kapus), PLANÉTA 1, TÖPFNER 5 (4), Csernyánszki 1, Jovovics, FÜZI-TÓVIZI 2, Vámos M. 1. Edző: Szilágyi Zoltán
 Az eredmény alakulása. 8. perc: 2–4. 16. p.: 5–6. 21. p.: 7–11. 27. p.: 9–14. 38. p.: 15–20. 48. p.: 21–21. 59. p.: 26–27
Kiállítások: 6, ill. 4 perc. 
Hétméteresek: 3/1, ill. 4/4
Továbbjutott: a Vipers Kristiansand, 56–55-ös összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Hlavaty Tamás: Nagyon mélyről jöttünk vissza, egy nagyon jó csapat ellen. Tudom, hogy rossz ilyen szoros meccsen kiesni, de a Debrecen minden dicséretet megérdemel. Lois Abbingh aranykeze döntötte le a továbbjutást
Szilágyi Zoltán: Nem könnyű ilyenkor mit mondani. A célunk az volt, hogy szoros és jó meccset játszunk a Vipers ellen. Büszke vagyok a lányokra, mert ez sikerült! Sajnos a második félidőre elfáradtunk, nem tudtuk értékesíteni a helyzeteinket, nem tudtuk megállítani a Vipers kulcsembereit. A Bajnokok Ligája csodálatos utazás volt számunkra, remélem a következő szezonban visszatérhetünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik