A csoda kapujában rontotta el a hajrát a címvédő ellen a DVSC

Vágólapra másolva!
2024.03.17. 13:42
Nagyot küzdött a DVSC, de egy góllal kikapott a Viperstől a hazai odavágón (Fotó: Kovács Péter)
Alaposan megnehezítette a női kézilabda Bajnokok Ligája legutóbbi három kiírását megnyerő norvég Vipers Kristiansand dolgát a negyeddöntőbe jutásért rendezett párharc hazai odavágóján a DVSC Schaeffler, amely úgy kapott ki 29–28-ra, hogy az utolsó tíz percben még négy góllal, 26–22-re vezetett, de nem tudott mit kezdeni a 13 góllal záró Lois Abbingh-gal.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
RÁJÁTSZÁS A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
DVSC SCHAEFFLER–VIPERS KRISTIANSAND (norvég) 28–29 (16–16)
Debrecen, 2000 néző. V: Lovin, Stancu (románok)
DEBRECEN: GABRIEL – Grosch 1, Kácsor, Füzi-Tóvizi, PLANÉTA 5, SZABÓ NINA 6, PETRUS 3. Csere: BARTULOVIC (kapus), Töpfner 5 (5), HAGGERTY 2, E. Johansson, JOVOVICS 5, Hornyák D., Csernyánszki 1. Edző: Szilágyi Zoltán
KRISTIANSAND: KATRINE LUNDE – Knedlíková 1, VJAHIREVA 7 (1), Arcos 1, Tchaptchet, ABBINGH 13 (5), NAES ANDERSEN 6. Csere: Börjesson (kapus), Waade, Höve, Roberts 1, Schulze, Hesselberg. Edző: Tomás Hlavaty
Az eredmény alakulása. 3. perc: 0–2. 8. p.: 5–4. 15. p.: 8–10. 22. p.: 14–13. 35. p.: 19–20. 49. p.: 26–22. 55. p.: 27–25. 58. p.: 27–28
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 7/6
MESTERÉRLEG
Szilágyi Zoltán: – Büszkék lehetünk, megtettük, ami tőlünk tellett. Az volt a célunk, hogy mindent kiadjunk magunkból, ez sikerült. A cserék sok pluszt tudtak hozzátenni, ez is kellett a szoros meccshez, de a végjátékra sajnos elfogytunk. Nem a továbbjutáson járt az eszünk, hazai pályán szerettünk volna győzni. Bízom benne, hogy idegenben is ugyanilyen jó mérkőzést játszunk.
Tomás Hlavaty: – Fantasztikus hangulat volt a csarnokban, öröm ilyen miliőben játszani. Nagyon kemény és fárasztó mérkőzés volt. Védekezésben sokat hibáztunk, így a hazaiak négy góllal is vezettek, de csapatom erejét mutatja, hogy onnan is vissza tudtunk jönni és nyertünk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az évad meglepetéscsapata fogadta a háromszoros címvédőt, azaz a 12 év után a Bajnokok Ligájába visszatérő Debrecen a norvég Vipers Kristiansandot a sorozat rájátszásában. Szilágyi Zoltán lányai a klub története során először jutottak tovább a csoportkörből, ám a siker egyik letéteményese, Vámos Petra nem élvezhette a „jutalomjátékot”, ugyanis aláfordult a bokája az egyik hétközi edzésen. A társak így sem estek kétségbe, a játékoskijáróban mosolyogva, dudorászva várták, hogy bevonulhassanak a pályára a bemelegítéshez. Idegesség helyett inkább az érződött rajtuk, ajándéknak fogják fel a találkozót az északi sztárcsapat ellen, amelynél visszatért a kapuba a sportág egyik ikonja, Katrine Lunde, aki másfél hete lett rosszul az egyik bajnokin.

Catherine Gabriel védései ellenére két Lois Abbingh-találattal kezdődött a találkozó, pedig a debreceni védőfal nem ment a szomszédba a keménységért. Kellő agresszivitással álltak bele a találkozóba a hazaiak – Petrus Mirtill például az első percekben úgy „szedte le” a pályáról Anna Vjahirevát, hogy öröm volt nézni. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis az alföldi együttes rövid ideig átvette a vezetést. Egyáltalán nem adta könnyen magát a DVSC, amely hibái ellenére ezt követően is folyamatosan ellenfele nyomában volt – a skandinávok a találkozó egyes szakaszaiban alaposan megizzadtak. A betörések és a gyors lerohanások viszont problémát okoztak a piros-fehéreknek, ám kisebb meglepetésre így is döntetlen volt a félidő.

A szünet után a norvégok újabb vezetést jelentő Vjahireva-góljánál elszabadultak az indulatok: az orosz klasszis lövése úgy jutott a kapuba, hogy Gabrijela Bartulovic arcának jobb felén valószínűleg azóta is ott piroslik a labda nyoma – a játékvezetők azonban videózás és kétperces kiállítás helyett a vehemensen (és jogosan) reklamáló Szilágyi Zoltánnak adtak sárgát. Gabriel újabb bravúrt mutatott be – ezúttal hetest védett – majd támadásban a csaknem öt percesre nyúlt gólcsendnek Töpfner Alexandra büntetője vetett véget, a java azonban csak ezután következett. Az emberhátrányba kerülő Vipers két üres kapus találatot kapott, így gyorsan ellépett hárommal a Loki, amely az eksztázisban védő francia kapusának is köszönhetően négygólos előnyről várhatta a végjátékot. Az újabb hatperces hazai gólcsend garantálta a kiélezett hajrát. Három perccel a vége előtt hosszú idő után ismét fordítottak a vendégek és a játékvezetők hathatós segítségével végül egygólos előnyt szenvedtek ki a szombati visszavágóra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik