Férfi kézilabda: megvan az Eb-re készülő keret – Mikler kimaradt

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.12.01. 11:00
null
Chema Rodríguez szövetségi kapitány kihirdette az Eb-re készülő keretét (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó, archív)
Chema Rodríguez a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte keretét a januári, németországi Európa-bajnokságra – adta hírül a hazai szövetség honlapja, az mksz.hu.

A januári Eb-re készülő magyar válogatott javarészt a Magyarországon szereplő kézilabdázókkal kezdi meg a közös munkát december 12-én Telkiben, majd karácsony után csatlakozhat a kerethez a külföldön szereplők többsége – írja a kerethirdetés kapcsán az mksz.hu.

Természetesen most sem volt egyszerű a keret kijelölése, több poszton is számos jó teljesítményt láttam és látok a bajnoki és európai kupamérkőzéseken, vagy éppen a lengyelek elleni meccseken, de persze a végleges keret kialakításában a Telki edzőtáborban nyújtott teljesítmény is támaszt ad majd. Mikler Roland sajnos nem tud szerepelni az Európa-bajnokságon– nyilatkozta a csapathirdetés után Chema Rodríguez.Egyeztettünk vele, jelezte, hogy az egészségi állapota az Európa-bajnoki szereplést nem teszi lehetővé, hiszen a torna olyan sorozatterhelést jelent, ami nagy kockázattal járna számára az idény további részére nézve, könnyen lehet, hogy ki kellene hagynia az olimpiai selejtezőt, ha januárban, Németországban pályára lépne. Így mérlegelnünk, súlyoznunk kellett. Az Európa-bajnokság azonban jó lehetőség a többi kapus számára, nagyon számítok rájuk, mint ahogyan a többi kerettagra is, és várom, hogy megkezdjük a felkészülést.

A szövetség honlapjának Mikler Roland is kommentálta kényszerű kimaradását.

„2004 óta szerepelek a nemzeti csapatban, 14 világverseny és 239 mérkőzés tapasztalatával mondhatom, hogy a válogatottság számomra mindig is kiemelten fontos volt– emelte ki Mikler Roland. –Most azonban olyan állapotban vagyok, hogy döntést kellett hoznom, hiszen az Európa-bajnokság sorozatterhelése veszélybe sodorhatná számomra az idény hátralévő szakaszát, benne az olimpiai selejtezővel és remélhetőleg az olimpiával. 2012-ben ott lehettem Londonban, pontosan tudom, hogy mennyit jelent egy sportoló pályafutásában az olimpián való részvétel, és a hazám képviselete, éppen ezért szeretnék újra ott lenni, és eljutni Párizsba! Nem volt könnyű ezt a döntést meghozni, de Chema Rodríguezzel teljesen azonos módon gondolkoztunk az ügyben, így kihagyom az Európa-bajnokságot. A bő keretben szerepel a nevem, de a hangsúly most azokon van, akik ott tudnak lenni majd a tornán, számos kapustársam is ott van a névsorban, és biztos vagyok benne, hogy jól védenek majd Németországban, minden erőmmel drukkolni fogok a csapatnak!

A válogatott január 5-én 18.15-től Tatabányán Csehország ellen játszik felkészülési mérkőzést, majd január 12-én, Münchenben Montenegró ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését. Az Eb-re 20 játékos nevezhető, akik közül mérkőzésenként 16 kézilabdázó szerepelhet. A 20 fős és a 35 fős keret között 2-2 játékos cseréje lehetséges az Európa-bajnokság csoportkörében, a középdöntőben és a döntő hétvégén.

Az Európa-bajnokságot követően az együttes március 14–17. között vb-8. helyének köszönhetően olimpiai selejtezőt játszhat. A kvalifikációs tornák helyszíne és csoportbeosztása az Eb-t követően válik ismertté a Nemzetközi Kézilabda-szövetség döntése alapján, de a Magyar Kézilabda-szövetség is beadja pályázatát a selejtező megrendezésére.

Az Európa-bajnoki felkészülést megkezdő keret tagjai

Kapusok: ANDÓ Arián (Balatonfüredi KSE), BARTUCZ László (Mol Tatabánya KC), NAGY Martin (OTP Bank-Pick Szeged), PALASICS Kristóf (Logrono La Rioja, spanyol)*

Jobbszélsők: RODRÍGUEZ ÁLVAREZ Pedro (Mol Tatabánya KC), KRAKOVSZKI Zsolt (HSA-NEKA), IMRE Bence (FTC-Green Collect)

Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Mol Tatabánya KC), ÓNODI-JÁNOSKÚTI Máté (FTC-Green Collect), MÁTHÉ Dominik (PSG Handball, francia)*, ILIC Zoran (Hamburg, német)*

Irányítók: LÉKAI Máté (FTC-Green Collect), JUHÁSZ Ádám (Mol Tatabánya KC), HANUSZ Egon (TvB Stuttgart, német)*, FAZEKAS Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)*

Beállók: BÁNHIDI Bence (OTP Bank-Pick Szeged), ROSTA Miklós (CS Dinamo Bucuresti, román), SZÖLLŐSI Szabolcs (Dabas KC), SIPOS Adrián (MT Melsungen, német)*

Balátlövők: BODÓ Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)

Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), KRAKOVSZKI Bence (Mol Tatabánya KC), MOLNÁR Robin (HSA-NEKA)

A *-gal jelölt játékosok december 27-én csatlakoznak a kerethez bajnoki kötelezettségeik miatt.

A bő keret további tagjai:

Kapusok: MIKLER Roland (OTP Bank-Pick Szeged), SZÉKELY Márton (Mol Tatabánya KC)

Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), BUJDOSÓ Bendegúz (FTC-Green Collect)

Irányító: LUKÁCS Péter (Elverum, norvég)

Beállók: SZŰCS Bence (Balatonfüredi KSE), TOPIC Petar (Mol Tatabánya KC)

Balátlövők: GYŐRI Mátyás (Mol Tatabánya KC), NAGY Bence (FTC-Green Collect)

Balszélső: KOVACSICS Péter (FTC-Green Collect)

Szövetségi kapitány: Chema RODRÍGUEZ

Felkészülési mérkőzés
2024. január 5. 18:15, Tatabánya: Magyarország–Csehország

Férfi Európa-bajnokság, 2024. január 10-28., Németország

Csoportbeosztás:

A-csoport (Düsseldorf (nyitóforduló), Berlin): Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc
B-csoport (Mannheim): Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia
C-csoport (München): Izland,Magyarország, Szerbia, Montenegró
D-csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek
E-csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia
F-csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Január 12., péntek, 20:30:
Magyarország–Montenegró
Január 14., vasárnap, 20:30: Magyarország–Szerbia
Január 16., kedd, 20:30: Magyarország–Izland

A csoportok első két-két helyezettje jut tovább a kontinensviadal középdöntőjébe.
A középdöntők helyszínei: Köln (A–B–C-ág), Hamburg (D–E–F-ág)
Elődöntők, helyosztók, döntő: Köln

Olimpiai selejtező: 2024. március 14–17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik