Női kézi: itt a magyar válogatott kerete a világbajnokságra!

Vágólapra másolva!
2023.11.16. 17:18
null
Klujber Katrin biztos pontja Golovin Vlagyimir válogatottjának, így természetesen az FTC jobbátlövője is utazik a világbajnokságra (Fotó: Dömötör Csaba)
Kihirdette szűkített keretét a november 29. és december 17. között Dániában, Norvégiában és Svédországban rendezendő női kézilabda-világbajnokságra Golovin Vlagyimir, a B-csoportban szereplő magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A kapitány november 16-án szűkítette le az októberben leadott 34 fős névsort 18 főre. A kapusoknál Janurik Kinga nem épült fel időben, így a váci Bukovszky Anna utazhat harmadikként. Jobbszélsőben Faluvégi Dorottya nem lehet ott a vb-keretben, így újra a debreceni Töpfner Alexandra bizonyíthat. Irányítóban Simon Petra „bennragadta csapatban, balátlövőben pedig a kisvárdai Juhász Gréta kap szerepet. Utóbbi poszton kimaradt Háfra Noémi és Kácsor Gréta, míg balszélsőben a Rapid Bucuresti-ben remeklő Korsós Dorina.

Sajnos Janurik Kinga sérülése nem jött rendbe, nem lehet ott a vb-n, és Faluvégi Dorottya is megsérült – mondta el Golovin Vlagyimir az mksz.hu-nak. – Rossz hír, hogy Faluvégi Dorottya sem tarthat velünk, a térdének állapota kluborvosa és Lohner Balázs keretorvos szerint sem terhelhető olyan módon, hogy sérülésveszély nélkül játsszon a világbajnokságon. Természetesen a munkát megkezdő tizennyolc kerettaggal és a stábbal együtt mindent megteszünk, hogy sikeresen szerepeljünk, hiszen mindenkinek az a vágya, hogy ott lehessünk az olimpiai selejtezőn, majd a párizsi olimpián. Tíz napunk lesz együtt készülni a nyitó mérkőzésig, ahol már a lehető legjobb formában kell játszanunk, hiszen a lebonyolítás miatt elképzelhető, hogy minden gól számítani fog a kvalifikáció szempontjából.”

Az már a bő keret kihirdetésekor biztossá vált, hogy a térdsérüléséből lábadozó Szöllősi-Zácsik Szandra és Fodor Csenge mellett Tomori Zsuzsanna, Planéta Szimonetta és Kisfaludy Anett sincs a 34-es névsorban.

A világbajnokságon mérkőzésenként 16-an léphetnek pályára az olimpiai selejtezős helyekről döntő tornán. A 18 fős szűkített keret és a bő keret között öt csere lehetséges a vb ideje alatt.

A csapat november 20-án kezdi meg a felkészülést Telkiben, november 24-én utazik Hollandiába, ahol két felkészülési mérkőzést játszik a házigazdákkal (25-én Rotterdamban, 26-án Almelóban), majd 28-án érkezik meg Svédországba, a vb helyszínére.

A magyar válogatott a helsingborgi B-csoportban sorrendben Paraguayjal (november 30.), Kamerunnal (december 2.), és Montenegróval (december 4.) csap össze. A kvartettből az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország négyes három továbbjutójával méri össze erejét, a középdöntőből pedig a hatosok első két helyezettje jut be a negyeddöntőbe.

A vb-győztes indulási jogot szerez a 2024-es párizsi olimpiára (amennyiben a vb-t a franciák nyerik, az ezüstérmes kvalifikál), a következő hat kvóta vagy selejtező nélküli válogatott pedig részt vehet a jövő tavaszi selejtezőtornán. Az erőviszonyokat ismerve szinte biztosra vehető, hogy a franciák mellett az Eb-győztesként kijutó norvégok is ott lesznek az élmezőnyben, így a nyolc közé jutás már biztos olimpiai selejtezőt érne a mieinknek. Az águnkat megnézve ehhez Montenegró és Horvátország megelőzésével nyílna út, a társrendező Svédország elkapása nagy bravúrnak számítana.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 18 FŐS SZŰKÍTETT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC), Bukovszky Anna (Vác), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri ETO), Töpfner Alexandra (Debreceni VSC)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikoletta (Gloria Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debreceni VSC)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debreceni VSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Tartalékok: Grosch Vivien (Debreceni VSC), Kovács Anett (Ferencváros), Farkas Johanna (MTK), Kajdon Blanka (Molde – Norvégia), Pál Tamara (Gloria Buzau – Románia), Faragó Luca (Mosonmagyaróvár), Helembai Fanny (Vác), Háfra Noémi (Buducsnoszt Podgorica – Montenegró), Kácsor Gréta (Debreceni VSC), Kukely Anna (Ferencváros), Hársfalvi Júlia (Ferencváros), Korsós Dorina (Rapid Bucuresti – Románia), Petrus Mirtill (Debreceni VSC)
Nem bevethetőek a bő keret tagjai közül: Faluvégi Dorottya (Bietigheim – Németország), Szikora Melinda (Bietigheim – Németország), Janurik Kinga (Ferencváros)

A válogatott kerete (Fotó: MKSZ)
A válogatott kerete (Fotó: MKSZ)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
November 25. 19.00, Rotterdam: Hollandia–Magyarország (Tv: M4Sport+)
November 26. 15.00, Almelo: Hollandia–Magyarország (Tv: M4Sport+)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (Dánia, Norvégia, Svédország, november 29.–december 17.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg:Montenegró, Paraguay, Kamerun,MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger:Norvégia, Ausztria, Grönland,Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning:Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning:Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn:Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn:Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
November 30., 20.30:Magyarország–Paraguay
December 2., 20.30:Magyarország–Kamerun
December 4., 20.30:Magyarország–Montenegró

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning):
december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning):december 15.
Döntő, helyosztók (Herning):december 17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik