Férfi kézi Eb: a spanyolok az elsőre, a svédek az ötödikre hajtanak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.28. 11:59
null
A spanyolok először nyerhetnek Európa-bajnokságot (Fotó: AFP)
Az utolsó napjához érkezett a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság, amelynek esti döntőjében Spanyolország és Svédország csap össze (kezdés: 20.30, Tv: Sport1, élőben az NSO-n). A skandinávok a rekordbajnokok a kontinenstornák történetében, eddig mind a négy döntőjüket megnyerték, míg a spanyolok éppen fordítva, négyszer buktak el a fináléban. Vajon kinek hoz szerencsét az ötödik alkalom?

 

Az elődöntő párosításait nézve valószínűleg a többség a franciákat és a dánokat várta a döntőbe, mégis a spanyolok és a svédek vívják vasárnap este a finálét. Érdekes párhuzam, hogy mindkét válogatott eddig négyszer jutott el a döntőig, azonban nagy különbség, hogy míg a svédek mind a négyet meg is nyerték (ezzel ők vezetik az összesített rangsort), addig a spanyolok még továbbra is az első sikerükre hajtanak.

A svédek tizenhat év után jutottak be ismét a döntőbe, míg a spanyolok két éve is ott voltak a fináléban, de alulmaradtak a németekkel szemben. Abból a csapatból tízen is ott vannak most a spanyol keretben. Húsz éve már rendeztek svéd–spanyol Eb-döntőt, azt 25–23-ra nyerték meg az északiak.

„Csak azt remélhetem, hogy folytatjuk az Eb-döntőkre vonatkozó sorozatunkat" – mondta a svéd válogatott beállója, Jesper Nielsen. Nem elhanyagolható szempont, hogy a svédek hosszabbításra kényszerültek a dánokkal szemben, így több játékperccel a lábukban érkeznek az utolsó meccsre. Különösen igaz ez a PSG játékosára, aki egy kiállítást leszámítva végigjátszotta az elődöntőt.

„Csak 68 percet játszottam a dánok ellen, hogyan lehetnék fáradt? Ha nem lett volna az a két perces büntetés, valószínűleg végig a pályán lettem volna. Azt hiszem, több kiállítást kell begyűjtenem a döntőben, ha pihenni szeretnék" – viccelődött Nielsen.

A spanyol védekezés eddig remekül vizsgázott az egész torna során, a franciákat is ezzel tudták megállítani, átlagban 23.7 gólt engedélyeztek az ellenfeleknek, hárommal kevesebbet, mint a svédek. A lőtt gólok tekintetében csak egy találat a két csapat közötti különbség (196-nál járnak a spanyolok, 195-nél a svédek).

„A védekezés és a kapusteljesítmény most is nagyon fontos leszmondta Julen Agiunagalde. – Mindkét csapat remek kapusokkal rendelkezik, és sokszor ők döntik el a finálékat. Szóval remélem, Rodrigónak és Árpádnak jó meccse lesz."

Mint ismert, a nyártól a Veszprémet erősítő Sterbik Árpádot az elődöntő előtt cserélte be Jordi Ribera spanyol kapitány a megsérülő Gonzalo Pérez de Vargas helyére, a Vardar Szkopje játékosa pedig öt hetesből hármat is megfogott a franciák ellen. Sterbik december közepén játszott legutóbb mérkőzést, és a sok hiányzó miatt a klubjában sem tudtak igazi munkát végezni az Eb alatt, ezzel együtt reményét fejezte ki, hogy a döntőben még többet tud segíteni a válogatottnak.

„Szeretnénk megtörni a sorozatot, de nem tekintünk rossz ómenként arra, hogy eddig mindig elbuktunk a döntőkben. A saját kezünkben van a sorsunk" – jelentette ki Raúl Entrerríos, a spanyolok kapitánya.

Az Európa-bajnok egyben egyenes ágon kvalifikálja magát a következő világbajnokságra és Eb-re, míg a vesztes a szombati sorsolás értelmében a hollandokkal vív vb-selejtezőt júniusban.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ (ZÁGRÁB)
20.30:
Spanyolország–Svédország (Tv: Sport1)
A HARMADIK HELYÉRT (ZÁGRÁB)
18.00:
Franciaország–Dánia (Tv: Sport1)

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
5. Horvátország
6. Csehország
7. Norvégia
8. Szlovénia
9. Németország
10. Fehéroroszország
11. Macedónia
12. Szerbia
13. Izland
14. Magyarország
15. Ausztria
16. Montenegró

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik