Zsiga Gyula Kindl Gabriellával „erősíti meg” Montenegró válogatottját

Vágólapra másolva!
2009.01.28. 18:30
Kindl Gabriella, a korábban a magyar női kézilabda-válogatottat erősítő átlövő a jövőben Montenegró nemzeti színeiben fog pályára lépni – tudta meg a handball.hu. A Buducsnoszt Podgorica játékosa hamarosan megkapja a montenegrói állampolgárságot, és a júniusi világbajnoki selejtezőn már pályára szeretne lépni a Zsiga Gyula által irányított válogatottban.
Kindl Gabriella úgy érezte, a jövőben nincs esélye felhúzni a magyar válogatott mezét
Fotó: M. Németh Péter
Kindl Gabriella úgy érezte, a jövőben nincs esélye felhúzni a magyar válogatott mezét
Kindl Gabriella úgy érezte, a jövőben nincs esélye felhúzni a magyar válogatott mezét
Fotó: M. Németh Péter
Kindl Gabriella úgy érezte, a jövőben nincs esélye felhúzni a magyar válogatott mezét

Kindl Gabriella a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy örömmel értesült az állampolgársági ügye gyors rendezéséről.

„Az elvi megállapodást már megkötöttük néhány héttel ezelőtt, amikor lejárt a hivatalos kivárási idő a legutóbbi magyar válogatottságom óta – mondta a Nemzeti Sportnak Kindl Gabriella. – Mivel három éve játszottam legutóbb magyar színekben, immár nincs akadálya annak, hogy egy másik ország legjobbjai között is szerepeljek. A honosítás hivatalos része még hátra van, de a Buducsnoszt Podgorica, és a montenegrói szövetség vezetői egyaránt azt mondják, hogy legfeljebb két hétig tart ez az eljárás.”

„Ezután kapom kézhez az okmányaimat, és ettől kezdve játszhatom második hazám válogatottjában. A magyar állampolgárságot persze megtartom, és ezzel a montenegróiak is egyetértenek. A válogatottban leghamarabb márciusban mutatkozhatom be, amikor a csapat Dániában felkészülési tornán szerepel. Hivatalos tétmérkőzésen pedig júniusban, a svédek elleni világbajnoki selejtezőben léphetek pályára.”

Az 1979-es születésű, jobbkezes átlövő korábban éveken át oszlopos tagja volt a magyar nemzeti csapatnak. 2000-ben Európa-bajnok volt a piros-fehér-zöld csapattal, majd négy évvel később Eb-bronzot nyert a hazai rendezés kontinensviadalon.

2005-ben Németh András, az akkori szövetségi kapitány is számított rá a szentpétervári világbajnokságon, azt követően azonban kikerült a válogatott keretéből, és már több mint három éve – utoljára 2005 decemberében – nem lépett pályára a nemzeti színű mezben.

A Mohácson született játékos a győri, majd dunaújvárosi évek után a szlovén Krim Ljubljanában kezdte meg a légióskodást, és onnét került tavaly nyáron a montenegrói együtteshez Zsiga Gyula keze alá, akivel a jövőben válogatott szinten is együtt dolgozhat.

A 29 éves játékosra jelentős feladatok várnak a főleg podgoricai kézilabdázókból álló keretben, mert Montenegró júniusban világbajnoki selejtezőt játszik Svédországgal.

ZSIGA GYULA ÖRÜL KINDL DÖNTÉSÉNEK

A jelenleg Ausztriában felkészülési mérkőzésen szereplő Podgorica edzője, egyben Montenegró szövetségi kapitánya, Zsiga Gyula Kindl szavaihoz hozzáfűzte, hogy remek döntésnek tartja, hogy a játékos elvállalta a válogatottságot.

„Mind klubcsapatunkban, mind pedig a válogatottban nagyon fontos szerepet szánok Kindl Gabriellának – mondta a Nemzeti Sportnak Zsiga Gyula. – a balátlövő és a beállós poszton egyaránt szerepelhet, valamint a védelemnek is egyik oszlopa lesz. Biztos vagyok benne, hogy a fiatalodó Podgoricában, amelynek játékosai alkotják a válogatott gerincét is, ő lesz az egyik meghatározó egyéniség, hiszen erre szinte predesztinálja őt jelentős rutinja, és kiemelkedő tudása.”

„Közös csapataink közül a Buducsnosztnak, a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc között kell minél több pontot gyűjtenie a csoportmérkőzéseken, és erre főleg a hazai találkozókon lesz esélye Kindl vezérletével. Emellett a válogatottat is össze kell rázni, igaz, ez már nem okoz túl nagy gondot, hiszen majdnem minden játékosunk a Podgoricában szerepel, vagyis a klubedzések is olyanok, mint a válogatott összetartásai. Tehetséges, fejlődni vágyó játékosokkal vagyok körülvéve, akikkel ugyan olyan öröm együttdolgozni, mint Kindl Gabival, aki az ifjabb játékosoknak példaképe lehet” – fűzte hozzá Zsiga Gyula.


Kindl Gabriella

NÉVJEGY
Született: 1979. szeptember 15., Mohács
Magassága/testsúlya: 186 cm/69 kg
Posztja: átlövő
Klubjai: Mohácsi TE, PMKC, Győri ETO KC, Dunaferr NK, Krim Ljubljana (szlovén), Buducsnoszt Podgorica (montenergói)
Első válogatottsága: 2000. november 22., Tatabánya (Szlovákia 28-28)
Legjobb eredményei a magyar válogatottal: vb-6. (2001), Eb-1. (2000), Eb-3.(2004), vb-3.(2005)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik