Mirza Dzomba távozik a válogatottból a horvát rendezésű vb előtt

Vágólapra másolva!
2008.11.21. 07:10
Izzanak az indulatok, és a viták miatt forró a légkör Zágrábban a szombati, Pick-Szeged elleni BL-meccs előtt. A magyarokról most csak annyit, már csütörtökön elindultak Horvátországba, hogy péntek este a fővárosban gyakorolhassanak, majd szombaton a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek záró fordulójában megmérkőzzenek a világ egyik legerősebb gárdájával, a CO Zagrebbel. Vladan Matics edző sérülésektől tizedelt, a BL-ben botladozó Tisza-parti csapatának csak a tekintélye megőrzése lehet a célja, hiszen már korábban eldőlt, hogy nem jut tovább (igaz, a KEK-nyolcaddöntőben azért folytathatja), míg a horvátok a középdöntő keddi sorsolását várják.
Lehet, hogy Mirza Dzombát (balra) nem látjuk már többé a horvát válogatott mezében örülni
Fotó: Action Images
Lehet, hogy Mirza Dzombát (balra) nem látjuk már többé a horvát válogatott mezében örülni
Lehet, hogy Mirza Dzombát (balra) nem látjuk már többé a horvát válogatott mezében örülni
Fotó: Action Images
Lehet, hogy Mirza Dzombát (balra) nem látjuk már többé a horvát válogatott mezében örülni

A szombati presztízscsatában óriási bravúr lenne, ha a Szeged visszavágna a hazai vereségéért, de erre talán mégis van némi esélye, mert a zágrábiak szintén sok problémával – köztük mentális gondokkal – küszködnek.

Összeveszett ugyanis Lino Cervar mester (egyben szövetségi kapitány) és Mirza Dzomba, mert a klasszis szélsőt, aki hajdan Veszprémben is légióskodott, az utóbbi időben mind klubjában, mind a válogatottban nélkülözi a legendás tréner. Dzomba felkészülését hónapokon át sérülések és műtétek nehezítették, ám már felépült, és most nem érti, hogy Lino Cervar az ősszel miért nem szerepelteti őt gyakrabban a Zagrebben, valamint a nemzeti együttesben.

Botrányos összetűzésük oka és háttere még nem derült ki pontosan, ám Dzomba hangsúlyozza, méltatlannak érzi a mellőzést, s nem hagyja magát. A visszalépés hivatalos magyarázataként bejelentette: fájós lába nem bírja a sok terhelést, s emiatt lemondja a válogatottságot. A Zagrebben persze folytatja, hiszen oda szerződés köti.

„A térdem állapota olyan, hogy többé nem bírnám ki a húsznapos felkészülést, majd a nyolc mérkőzést a világbajnokságon, ezért lemondtam a válogatottságot. Remélem, ezek után rendeződik valamelyest a viszonyom Cervar edzővel” – mondta Dzomba a horvát állami tv-ben.

A játékos elhatározása hallatán csóválta a fejét Cervar, hiszen a horvát rendezésű januári vébé előtt inkább nyugalomra és békére lenne szükség mind a keretben, mind a Zagrebben, amely a válogatottba sok klasszist ad.

„Be kell vallanom, kissé szégyenkezem a történtek miatt. Tisztelem Dzombát, mert ő a horvát kézilabda legendás alakja. Sem én, sem más nem kérdőjelezheti meg az érdemeit. Nagyon sokat tett a válogatottért, s az utóbbi évtizedben a világ legképzettebb jobbszélsője volt. Joga van elmondani mindent, amit csak akar, még akkor is, ha azt nekem címzi” – hangoztatta a diplomatikus Cervar, aki még reménykedik, hogy Dzomba meggondolja magát.

SZOLIDARITÁS – RENATO SULIC IS VISSZALÉPETT

Mirza Dzomba válogatottságtól való visszalépése és a Dzomba kontra Cervar ügy miatt a horvát keret tagjai is elkeseredettek.
Renato Sulic beállós: „Nem lepett meg Mirza elhatározása, mert gyakran beszéltünk egymással, és ez várható volt. Biztos, hogy a vb előtt ez senkinek sem jó, főként azért, mert egy egész generáció készül a búcsúzásra a saját közönsége előtt. Megértem Dzombát, s ilyen körülmények között én sem akarok többé játszani a válogatottban. Erről már értesítettem a kapitányt és a válogatott igazgatóját.”
Petar Metlicic csapatkapitány: „Szinte fizikai fájdalmat éreztem a történtek miatt. Borzasztóan csalódott vagyok, szörnyű, ami nálunk történik néhány héttel a vébé előtt. Tudtam, hogy nem éppen idilli a viszony a mester és Dzomba között, de hogy ennyire megromlott, azt nem sejtettem. Megértem Dzombát, mert nem érdemelte meg, hogy az edző így bánjon vele.”
Blazenko Lackovic átlövő: „Mirza Dzomba biztosan nem ilyen bánásmódot érdemelt. Ezt mindenáron ki kellett volna kerülni. Eddig remek hangulat volt a válogatottban, egy család voltunk. Most viszont nem így viselkedünk.”

HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik