Együtt a győzelemre ítélt magyar férfikeret

FÜREDI MARIANNE, SIMON JÓZSEFFÜREDI MARIANNE, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2005.01.05. 22:38
Címkék
Túlzás nélkül állítható, hogy a csütörtöki magyar-fehérorosz Eb-előselejtező legalább akkora jelentőségű Dabas vezetőinek és sporttal "megfertőzött" lakosainak, mint Skaliczki László szövetségi kapitány - ebben a mezőnyben győzelemre ítélt - vb-hatodik és olimpiai negyedik hegyezett csapatának.
A fővárostól kőhajításnyira - alig 40 kilométerre - fekvő Pest megyei város sportszeretőinek korábban Budapestre kellett utazniuk, ha rangos sporteseményt akartak látni, most azonban házhoz jönnek a csillagok.
Ennek persze előfeltétele volt az, hogy felépüljön a modern csarnok, amely a régió legnagyobb ilyen létesítménye, és számos sportág versenyének megrendezésére alkalmas.
"Tavaly áprilisban adtuk át a több mint kétezer néző befogadására alkalmas létesítményt - mondta Szanthofer János, Dabas alpolgármestere. - Ez ad otthont NB I B-s kézilabdacsapatunk mérkőzéseinek, de rendeztünk már itt nemzetközi ifjúsági birkózóversenyt és válogatott röplabdamérkőzést, szintén a fiatalabb korosztályban. Ezeknek az eseményeknek a megrendezésével felkészültünk az igazi nagy »dobásra«, a kézilabdázók Európa-bajnoki előselejtezőjének lebonyolítására. Nagyon örülünk, hogy a három hazai mérkőzésből kettőt elnyertünk, és nem titkoljuk, szeretnénk, ha a magyar válogatott mellett egy kicsit ránk is irányulna a figyelem, s a jövőben több hasonló eseménynek lehetnénk a házigazdái. A jegyek nagy része már elkelt, és biztos vagyok benne, hogy a csarnokot megtöltő nézők gondoskodnak majd a kellő hangulatról, szurkolásukkal győzelemre segítik a válogatottat."

Skaliczki László csapatától elvárható, hogy hat gyôzelemmel jusson a júniusi selejtezôbe, majd a jövô évi svájci Eb mezônyébe (Fotó: Meggyesi Bálint)
Skaliczki László csapatától elvárható, hogy hat gyôzelemmel jusson a júniusi selejtezôbe, majd a jövô évi svájci Eb mezônyébe (Fotó: Meggyesi Bálint)
Skaliczki László csapatától elvárható, hogy hat gyôzelemmel jusson a júniusi selejtezôbe, majd a jövô évi svájci Eb mezônyébe (Fotó: Meggyesi Bálint)
Ezt remélik a mieink is, akik szerdán befejezték Dabason a háromnapos gyakorlást. Az utolsó edzésen több védekezési taktikát ismételtek át.
"Fel kellett készülnünk arra, hogy a fehéroroszok megfiatalított együttese színes, változatos támadásokat vezet - mondta Skaliczki László. - Nekünk pedig erre válaszlépéseket kell találnunk. A hagyományos orosz iskolára épül vetélytársunk játéka, amelyet az utóbbi időben a sportág egyik leghíresebb mestere, a hatvanhat éves Szpartak Mironovics csiszolt tovább. Segítője s egyben az elődje Alekszandr Karsakevics. A gárda zömét azok a fiatalok alkotják, akik három éve Tiszavasváriban junior Európa-bajnoki selejtezőn jártak nálunk. A védelmük középső oszlopa a kétméteres Nyekhajcsik, aki a legtöbb válogatottsággal büszkélkedhet a keretben. Jól ismerjük és nagyra értékeljük az ukrán Zaporizzsja vezéregyéniségeit, és azt gondoljuk, nem véletlenül szerződtette a svájci Sankt Gallen Usikot, a lengyel Plock pedig Titovot."
A mester hozzáfűzte, a keret szorgalmasan edzett Dabason, és igyekezett mindent elvégezni, ami a három napba belefért. Játékosaink megfelelő erőben vannak, sérülés és betegség kedden és szerdán már nem hátráltatta őket. Szerda este Skaliczki László kihirdette az Eb-előselejtezőkre nevezendő keretét, amelyből Tatai Péter, a győriek kapusa, valamint Frey Tamás, a Lőrinc-Tromos átlövője maradt ki. Rájuk, valamint a korábbi keretszűkítésnek áldozatul esőkre a továbbiakban is számít a kapitány.

Tv: a Magyarország-Fehéroroszország mérkőzést ma 17.45 órakor a Sport1 közvetíti. ---- A magyar válogatott csütörtökön Fehéroroszországgal mérkőzik. A két együttes eddig egy alkalommal játszott egymással (1994. június 10., Lisszabon) az első Európa-bajnokságon. A találkozó tétje a hetedik hely megszerzése volt. Kaló Sándor szövetségi kapitány irányította csapatunk 16-14-es félidő után 28-24-re nyert. Válogatottunk az alábbi összeállításban szerepelt: Fekete (Szathmári) - Kertész 2, Gulyás 3, Sótonyi 2, Zsigmond 3, Bartók 7, Pásztor 5. Cs: Borsos 5, Mezei, Csoknyai 1, Németh Z.
A fehéroroszoknak az akkor Portugáliában elért nyolcadik helyezésük az eddigi legjobb eredményük, mivel több világversenyre nem sikerült kvalifikálniuk magukat.
Fehéroroszország a 2002-es Eb előselejtezőin (2001-ben) a csoportjában első helyen végzett, megelőzve Olaszországot, Ausztriát és Észtországot. A selejtezőn Izland Minszkben 30-23-ra nyert (a Klúcsó, Lekrinszki bírókettős vezette a játékot), a visszavágón Reykjavíkban 27-26-ra a fehéroroszok győztek.
A 2003-as vb-re is előselejtezőt játszott egy évvel korábban, és a csoportjában Litvánia mögött második lett, s nem jutott tovább.
A tavalyi Eb-re szintén előselejtezőt játszott 2003-ban, és csoportjában Norvégia mögött a második helyen végzett (ellene mindkétszer kikapott), de Romániát kétszer legyőzte. A selejtezőn Horvátország ellen otthon 32-32-t ért el, majd Zágrábban 30-20-ra kikapott. ---- MAGYARORSZÁG. Kapusok: Fazekas Nándor (Nettelstedt, német, 98-szoros válogatott), Szente Gábor (Szeged, 18). Mezőnyjátékosok: Császár Gábor (Dunaújváros, 32), Józsa Máté (Pestszentlőrinc-Elektromos, 16), Iváncsik Gergő (Veszprém, 76), Törő Szabolcs (Tatabánya, 3), Tombor Csaba (Nyíregyháza, 8), Sándor Ákos (Dunaújváros, 8), Katzirz Dávid (Tatabánya, 35), Harsányi Gergely (Pestszentlőrinc, 27), Frey János (Pestszentlőrinc, 3), Nagy László (Barcelona, spanyol, 71), Laluska Balázs (Szeged, 67), Herbert Gábor (Győr, 4), Buday Dániel (Veszprém, 64), Ilyés Ferenc (Szeged, 36)
FEHÉROROSZORSZÁG. Kapusok: Andrej Krajnov (Meskov, 20), Igor Szakalovszki (Meskov, 18). Mezőnyjátékosok: Ivan Brovka (ZTR Zaporizzsja, ukrán, 47), Vaszilij Asztrovszki (SZKA Minszk, 23), Jurij Hramiko (Arkatron, 21), Szergej Harbok (Zaporizzsja, 18), Alekszej Usik (St. Gallen-St. Otmar, svájci, 39), Alekszej Vasziljev (SZKA Minszk, 16), Vlagyimir Haluska (Meskov), 13), Makszim Karsakevics (Viktoria Regia, 15), Makszim Nyekhajcsik (Meskov, 74), Vagyim Lisica (Viktoria Regia, 22), Vitalij Titov (Wisla Plock, lengyel, 4), Mihail Usacsev (Meskov, 53)

A MAGYAROK ELLENFELEI
Fehéroroszország (Dabas, január 6.; Minszk, január 9.)
Ciprus (Nicosia, január 12.; Dabas, január 15.)
Olaszország (Andria, január 20.; Balatonfüred, január 23.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik