Elszántan, bravúrban bízva

SIMON JÓZSEF jelenti EspinhóbólSIMON JÓZSEF jelenti Espinhóból
Vágólapra másolva!
2003.01.28. 21:23
Címkék
A svédek ellen Rostának (képünkön) és társainak nem lesz könnyű dolguk, de bravúrral szeretnék viszonozni Fortuna kegyeit
A svédek ellen Rostának (képünkön) és társainak nem lesz könnyű dolguk, de bravúrral szeretnék viszonozni Fortuna kegyeit
A svédek ellen Rostának (képünkön) és társainak nem lesz könnyű dolguk, de bravúrral szeretnék viszonozni Fortuna kegyeit
A svédek ellen Rostának (képünkön) és társainak nem lesz könnyű dolguk, de bravúrral szeretnék viszonozni Fortuna kegyeit
A svédek ellen Rostának (képünkön) és társainak nem lesz könnyű dolguk, de bravúrral szeretnék viszonozni Fortuna kegyeit
A svédek ellen Rostának (képünkön) és társainak nem lesz könnyű dolguk, de bravúrral szeretnék viszonozni Fortuna kegyeit
Új rezidenciáján már hétfőn is edzett egy-két csapat, de a 16 közé kerültek többsége (a svédek maradtak espinhói szállodájukban) csak kedden lakta be igazán a négy friss vb-helyszínt, ahol szerdán és csütörtökön már az elődöntőbe jutásért küzdenek a legjobbak. A négycsapatos főcsoportok élén végzők szombaton Lisszabonban csapnak öszsze a vasárnapi fináléba kerülésért. A magyarok szerdán Espinhóban Svédországgal találkoznak.
A helybéli taxis, aki sportbarátnak vallja magát, tágra nyílt szemmel értesült arról, hogy a lassan üdülőgyárrá fejlődő kisvárosában, az Atlanti-óceán partján elterülő Espinhóban kézilabda-világbajnokságot rendeznek, pontosabban, két napon át itt zajlik a küzdelmek egy része. "Talán röplabdát akart mondani, nem?” – kérdezett vissza, és az arcára volt írva, hogy a kettő közötti különbséget a maga részéről elhanyagolhatónak tartja, ugyanakkor a labdarúgásról kérdezni sem kellett, hadarta magától a véleményét a híres portugál csapatokról, és lobogtatta a Record című sportújság friss számát, amely címlapján harsogja Rui Costa új szponzori szerződését.
Igaz, még csak két napja vannak a Portóhoz közeli Espinhóban a CD-ágról a IV. főcsoportba került csapatok (Franciaország, Magyarország, Svédország, Szlovénia), de a taxis tájékozatlansága a tévéközvetítések ellenére sem csoda, mert a helységben semmi sem árulkodik arról, hogy itt a világelit tagjai adnak egymásnak randevút. A jelzőkkel persze jobb óvatosan bánni, hiszen a világbajnok – és tíz centivel a talaj fölött járó – franciákra úgyse lehet elég dicsérő szót találni, és ezeket a sztereotípiákat persze az Európa-bajnok svédekre is rá lehet aggatni, ugyanakkor az élcsoportba törekvő szlovénoknak és főleg a szerencsemalac farkát két kézzel szorító magyaroknak egyelőre alig akad okuk a melldöngetésre. Becsületükre legyen mondva, nem is teszik, hanem elszántan edzenek, készülnek az újabb hatalmas megméretésekre, a középdöntő két mérkőzésére a főcsoportjukban.
A svédek sport- és gazdaságpolitikai szerepét és fontosságát a kézilabdában kellően tükrözi, hogy állítólag kiválaszthatták maguknak a várost, ahol a középdöntőben szerepelnek, s ez ellen senki sem tud(ott), akar(t) tenni. Tudni kell, hogy amíg nem volt végeredmény az előző körben, nem nevezték meg pontosan a szervezők a középdöntő négy új helyszínét, csak felsorolták, hogy Varzimban vagy Caminhában szerepelnek az I. vagy a II. főcsoport tagjai, míg Rio Maiorban vagy Espinhóban a III. vagy a IV. főcsoport csapatai. A svédekről viszont elterjedt, hogy már a vb elején leszögezték: január 29-én és 30-án csak Espinhóban hajlandóak mérkőzni, ezért a szervezők megvárták, hogy Bengt Johansson mester együttese miként zár, és a svédek középdöntős csoportját – hogy, hogy nem – Espinhóba tették.
"Ezzel már nincs mit tenni, és félő, hogy a franciák tiltakozó petíciója sem ér sokat – zsörtölődött kedden Sinka László MKSZ-főtitkár –, de magam sem értem, hogyan engedheti meg magának a nemzetközi szövetség ezt a szervezést, illetve a több tekintetben is nagyon sok bírálatot kapó lebonyolítást.”
Visszapillantó
A magyarok szerdai ellenfelükkel, Svédországgal 1964-ben Pozsonyban a világbajnokságon találkoztak elôször, és kikaptak 15–8-ra. Csicsmányi Árpád szövetségi kapitány együttesében olyan hírességek léptek pályára, mint Adorján János, Fenyô András, Kovács László, Marosi István, Stiller László és folytathatnánk a klasszisok sorát. Az eddigi 33 mérkôzésen 17-szer magyar, 15-ször svéd siker született, egy csata döntetlennel zárult. Legutóbb 1999-ben, a vb elôtti Világkupán találkozott a két gárda (25–25), és Vass Sándor kapitány ebben az összeállításban szerepeltette tanítványait: Szathmári (Fazekas) – Kertész 2, Nagy L. 5, Sótonyi 2, Rosta M., Éles 12, Bene 2. Cs: Gulyás 1, Csoknyai, Gál 1, Tóth J.

<>Góllövôlista
Az élcsoport: Zaki (egyiptomi) 44, Kretzschmar (német) 40, Larsen (grönlandi) 39, Taj (marokkói) 38, Simonovic (szlovén) 38

A vb kezdetétől Espinhóban, a kényelmes Praiagolfe Hotelben lakó svéd játékosok persze aligha foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel, ők nyalogatták a múlt héten összeszedett sebeiket, és – a sportág élő legendája, Johansson kapitány szerint – relaxáló jellegű edzésekkel készültek a magyarok elleni találkozóra.
"Régen mérkőztünk, pedig a közönség szerette a csatáinkat, mert okosnak, trükkösnek ismerte a magyar kézilabdát – mondta a Nemzeti Sportnak a mester. – Az alapcsoportunkban egy vereséget szenvedtünk, mégpedig a szlovénoktól, mert fertőzés söpört végig a csapaton, és a bírók is óriási hibákat követtek el a hajrában a kárunkra. De a gyalázatos lebonyolítási rend miatt éppen a szlovénok jöttek velünk, ezért a magyarokhoz hasonlóan nulláról kezdjük a középdöntőt. Az IHF vezetőit azért sem értem, mert a vébészisztémát valamiért módosították a sorsoláskor kihirdetetthez képest. Akkor még arról volt szó, hogy a csoportgyőztesek a negyedik helyezettel mennek azonos főcsoportba. Szóval, tragédia ez az egész vébé itt Portugáliában, és a statisztikák, valamint a videofelvételek hiányáról még nem is beszéltem. A kétnapos meccsszünet alatt összeszedtük magunkat, de a franciák és a szlovénok lépéselőnyben vannak, hiszen két-két ponttal érkeztek.”
A csapata átalakításáról és az idősebb játékosok szerepéről szóló kérdésekre Johansson udvarias válaszokat adott, a tőle már sokszor hallot – és többször el is kezdett – fokozatos fiatalítást hozta elő, majd Athén fontosságáról, és a kvalifikáció nehézségeiről beszélt. Személyi kérdésekbe – már ha egyáltalán akad ilyen a lazán tartott, mégis példásan fegyelmezett és roppant céltudatos svéd keretben – nem ment bele, de annyit hozzáfűzött: "Minden idők legjobb svéd válogatottja van itt, amelyre akár Athénig is számíthatok, de a jövő évi szlovéniai Európa-bajnokságra a fiatalokkal szeretnék menni. Az athéni kvalifikációt pedig a szerdán és csütörtökön elérhető eredményeinkkel szerezhetjük meg.”
Azt is kiemelte, hogy őket most az a vád éri, hogy a kedvükért cserélgetik a szervezők a helyszíneket és az időpontokat. "Az igazság az, hogy a pénz, és nem a játék körül forog a vébé – vélekedett Bengt Johansson. – Tudtommal az IHF, valamint a DSF-csatorna és a svéd tévé megállapodása miatt volt bizonytalan a folytatás a csoportküzdelmek végéig, és sok módosítás bennünket is zavar, ezért fel fogjuk emelni a szavunkat, hogy a jövőben ne történhessen hasonló.”
A magyarok óriási szerencséjével – úgy jutottak tovább, hogy a szaúdiak megverték Argentínát – még a keddi portugál lapok is foglalkoztak, ugyanakkor Skaliczki László szövetségi kapitánynak már máson járt az esze.
"Kiörömködtünk magunkat, és hálát adtunk a sorsnak, de most már újra az edzésekre kell figyelnünk – mondta. – Orvosunk, Erdélyi doktor szerint, játékosainknak a horvátok elleni vasárnapi csatában összeszedett sérülései nem olyan súlyosak, hogy jelentősen gátolnák őket a munkában. Kisebb zúzódásokról, ütések nyomairól van szó, amelyek hatékonyan kezelhetőek. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a svédek ellen valamennyi játékosunk harcra kész, és mindent meg fog tenni, hogy bravúrgyőzelemmel viszonozza az Argentínát megverő arabok és Fortuna kegyét, amely hazautazó együttesből középdöntőssé tett bennünket.”
Kedden délelőtt és délután is tartottak egy-egy edzést a magyarok, és mindkettőnek átmozgató, taktikai jellege volt. Csapatunk bizakodva, elszántan és fogadkozva várja az Európa-bajnok elleni szerdai csatát, amelyről a szövetségi kapitány azt mondta: nem tanítványai mellett szól a papírforma, de úgy fognak küzdeni, hogy legyen esélyük és lehetőségük a bravúrra.

A magyar–svéd mérkőzést a Sport1 tévécsatorna 19.15 órától élő adásban közvetíti.


Esélylatolgató: kitekintés a többi csoportra

Nem tévednek túl nagyot, akik azt mondják: a világbajnokság sajátságos sorsolási, majd lebonyolítási rendje miatt az AB-ág csapataiból alakított I. és II. főcsoportból szinte kedélyes sétamenettel be lehet jutni az elődöntőbe.
A caminhai I. csoportban Katar ellen kezdenek a kétpontos spanyolok, akiknek "csak” Izland (2 pont) jelenthetne nagyobb akadályt, ha a vb nem ezen a félszigeten zajlana, ahol a "majdnem házigazdának” szintén akadnak előjogai. A lengyelek szó szerint a nulláról indulnak, és Izland ellen nem sok keresnivalójuk lehet, de Katartól alighanem ők is elveszik a két pontot. Ha a papírformának és a csapatok eddigi vb-teljesítményének lehet hinni, a spanyolok kerülnek az éremcsatákba.
A varzimi II. csoport német–tunéziai találkozóján sem várható öldöklő harc. A szerbeknek meggyűlhet a bajuk Portugáliával, de kikapni aligha fognak, hacsak nem kapnak bírói ellenszelet. Az igazi véres ütközet a csütörtöki jugoszláv–német csoportrangadó lehet, amin óriási lesz az erkölcsi, s még nagyobb az anyagi tét.
Rio Maiorban, a III. csoportban a pont nélküli, öregecske oroszok vannak a legkínosabb helyzetben, ráadásul kíméletlenül megtépázott babérokkal léptek tovább a csoportküzdelmekből. A feltörekvő, gyors Dániával (2 pont) szemben sem lesz könynyű dolguk, és még Egyiptom is megszorongathatja őket. Pedig minimum éremesélyesnek kikiáltva jöttek Portugáliába! Kérdés, meddig tart a – hullámvasutazásra a magyarokhoz hasonlóan hajlamos – horvátok lendülete, szárnyalása. Az Egyiptom ellen szerezhető két pontot sem az adriai szél hozza meg, a Dánia elleni csata kétséges végkimeneteléről nem is beszélve. Ha a horvátok tényleg vissza akarják állítani az utóbbi években elkótyavetyélt tekintélyüket, akkor össze kell fogniuk, és talán sikerülhet nekik a bravúr, az elődöntőbe jutás.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik