Tour de Hongrie: a címvédő Belletti ünnepelt és élre állt

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.06.12. 18:32
null
A Pancho Aréna mellett is elhaladt a mezőny (Fotó: Vanik Zoltán/tdh.hu)
A tavalyi versenyt megnyerő kétszeres Giro-szakaszgyőztes Manuel Belletti Esztergomnál is mindenkinél gyorsabbnak bizonyult, miután a boly a dobogókői körön begyűjtötte Lovassy Krisztiánt, Rózsa Balázst és Jon Bozicot. Valter Attila hatodik hellyel lepte meg magát a születésnapján.

Egészen lélegzetelállító kép tárult a versenyzők elé, midőn ráfordultak a célegyenesre a Magyar körverseny szerdai, első szakaszán: az utolsó emelkedő az ország egyik legszebb épületéhez, az esztergomi bazilikához vezetett fel, a célvonal közvetlenül a város fölött fenségteljesen magasodó monumentális építmény lábánál volt kijelölve.

De ennyi járt is a mezőnynek, miután 32-33 fokos hőségben szenvedte végig a majd' kétszáz kilométeres távot...

Mert még sétálgatni sem feltétlenül volt kellemes a szerdai hőségriadóban, gondolhatják, milyen lehetett több mint négy és fél órát egyhuzamban tekerni!

Ráadásul úgy, hogy a szakasz egy pilisi körrel végződött: a versenyzőknek kétszer kellett felkaptatniuk a második kategóriás hegynek számító Dobogókőre, 565 méterre, a 194 kilométeres útvonal alatt összesen 2191 méter volt a szintemelkedés. Szóval maradjunk annyiban, náluk alighanem irigyelni valóbb helyzetben voltak azok a szerencsések, akik inkább a tóban hűsölhettek a rajt helyszínén, Velencén...

Lovassy Krisztián, Rózsa Balázs és Jon Bozic mindenesetre nem zavartatta magát a körülmények miatt: a két magyar és a szlovén szinte rögtön az éles rajt után megszökött, a mezőny meg hagyta, hadd menjenek – pillanatokon belül nagy előnyre tettek szert, amely idővel kis híján tíz percnél (9:18) tetőzött, Lovassy pedig több sprintet is behúzott közben.

Sejthető volt, hogy a hegyet még előnyben kezdik meg, így lett, mi több, Bozic el is indult Dobogókőnél, otthagyva a két magyart, akiket hamarosan begyűjtött a boly. Aztán persze a szlovénra is ugyanez a sors várt, olyannyira, hogy a három szökevény – akik majdnem 140 km-t töltöttek elmenésben –, a végén negyed órát kapott az élbolytól...

Manuel Belletti nyerte a szakaszt (Fotó: Vanik Zoltán/tdh.hu)
Manuel Belletti nyerte a szakaszt (Fotó: Vanik Zoltán/tdh.hu)

Amely a hosszú és kemény nap ellenére szépen együtt érkezett meg, a harminc menő között sprinthajrá döntött. Ott volt Valter Attila is, aki nagyon fogadkozott, hogy a születésnapját szakaszgyőzelemmel szeretné megünnepelni, de meg kellett elégednie az így is szép hatodik hellyel, miután a tavalyi viadal összetett nyertese, a kétszeres Giro-szakaszgyőztes Manuel Belletti most is mindenkinél gyorsabb volt!

40. TOUR DE HONGRIE
1. szakasz (Velence–Esztergom, 194 km):
1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli) 4:38:55, 2. Hofstetter (francia, Cofidis) azonos idővel, 3. Rajovics (szerb, Adria Mobil) a. i., ...6. Valter Attila (magyar, CCC Dev. Team) a. i.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik