Kerékpár: ausztrál veterán győzött „észak poklában”

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2016.04.10. 21:14
null
Itt a meglepetés – Hayman elsőként halad át a célvonalon (Fotó: AFP)
„Észak pokla”, azaz a Párizs–Roubaix klasszikus országúti kerékpáros verseny 2016-ban az ausztrál Mathew Hayman győzelmével zárult. Hayman a viadal történetének második ausztrál győztese a 2007-ben diadalmaskodó Stuart O'Grady után.

A rajtnál a nézők kiváltképp Fabian Cancellarát éltették, aki a verseny előtt jelentette be, ez lesz az utolsó Párizs–Roubaix-ja. Szegénynek aztán nem sikerült jól a búcsú, megtalálta a távon ezúttal összesen három nedves-sárfoltos rész közül az egyiket, és 40 km-rel a vége előtt nagyot bukott, magával rántva Niki Terpstrát – a velük tekerő világbajnok, Peter Sagan szenzációs manőverrel mentett. A másik kettőt a csapattársak, kollégák találták meg, akik 200 kilométeren át tekertek együtt a mezőny elején – hogy aztán egy percen belül kétszer is zakózzanak, ment is a levesbe a versenyük.

BOCS, HOGY NYERTEM
„Hogy őszinte legyek, szívesen láttam volna, ha Tom nyer és rekorderré válik. Nagyon tisztelem őt, számomra ő a Roubaix királya. Bocs, most én nyertem. Lehúztam én is 15 versenyt itt… Sérülés után visszatérve álltam rajthoz, igazából csak élvezni akartam a versenyt. Egyszerűen minden összejött ma” – értékelt a győztes Hayman.

A roubaix-i velodromba a Sep Vanmarcke, Ian Stannard, Mathew Hayman, Tom Boonen négyes érkezett meg először, utóbbi történelmet írni készült, ötödik Párizs–Roubaix-sikeréért hajtott.

Hayman győzelmére voksoltak volna a legkevesebben, de a kilenc nap múlva 38. születésnapját ünneplő, világéletében segítőként tekerő ausztrál élete legnagyobb sikerét aratva lehajrázta Boonent, megnyerve kedvenc versenyét. A célba érés után hitetlenkedve rázta a fejét, azt sem tudta, sírjon vagy nevessen – végül utóbbit választotta, miután a pódiumon átadták neki a győzteseknek járó macskakövet.

A verseny hajrája

114. PÁRIZS–ROUBAIX
Compiegne–Roubaix (257.7 km): 1. Mathew Hayman (ausztrál, Orica-GreenEdge) 5:51:53 óra, 2. Boonen (belga, Etixx-QuickStep) azonos idővel, 3. Stannard (brit, Sky) a. i.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik