KOHÁN GERGELY 2020.08.06 23:02

Hol a határ? – Kohán Gergely jegyzete

 

Hat sérült, kettő kómában, a többiek sokkhatás alatt. Ezek az adatok egy súlyos közlekedési balesetet vagy egy rivális bandaleszámolást is leírhatnának, de a tény, hogy kerékpárversenyről származnak, lesújtó.

 
Hatalmas baleset a lengyel körversenyen – két súlyos sérült

Szögezzük le, a versenysportban természeténél fogva mindig benne rejlik a kockázat, az indulók tisztában vannak azzal, önhibájukon kívül is belekeveredhetnek kisebb-nagyobb balesetekbe. De olyasminek, mint ami a Lengyel körverseny nyitó szakaszán megesett, nem volna szabad előfordulnia.
Tudniillik nem mindegy, hogy „vis maior” balesetről, azaz műszaki hibából, defektből, megcsúszásból eredő bukásról van-e szó, vagy pedig arról, hogy valaki cselekedetének tudatában idéz elő szó szerint életveszélyes szituációt.

Amit a holland Dylan Groenewegen művelt, arról nehéz indulatok nélkül beszélni, a felvételek sokszori visszanézése után is. Abban alighanem egyetérthetünk, hogy ha valaki kórházba küld hat embert, akik közül kettő mesterséges kómában lebeg élet-halál között, jócskán túlmegy a versenybaleset kategóriáján. Nyilván nem szándékosan okozott ennyire súlyos balesetet, de ennyire rutinos, négyszeres Tour de France-szakaszgyőztes profinak tudnia kell, 70-80 kilométeres száguldásnál ilyen manőverből semmi jó nem sülhet ki – főleg úgy, hogy korábban többször volt részese hasonló afférnak, okozójaként és elszenvedőjeként is... Így még nehezebb enyhítő körülményt találni.

Aki valaha versenysportoló volt, tudja azt is, mennyire dolgozik az adrenalin – különösen sprinthajránál, ekkora sebességnél, ennyire közel a célhoz –, de ez önmagában nem lehet ok ilyen „merényletre”. Itt emberéletekről van szó, és a részeredményeknél sokkal fontosabb, hogy a végső diadalt a józan ész arassa.

A kómában fekvő 23 éves Fabio Jakobsen csapatfőnöke, Patrick Lefevere első felindulásában egyenesen börtönt követelt a vétkesre, ami talán túlzás, de ilyen súlyú esetnél valóban felvetődhetne a büntetőjogi felelősség is.

Nem tisztünk a statáriális ítélethirdetés: a vírusjárvány alatt az otthonaikban rekedt nyugdíjasoknak önkéntes biciklifutárként élelmiszercsomagokat kiszállító Groenewegen sem rossz ember, és bizonyára pokolian érzi magát, de most a nemzetközi szövetségen a sor, hogy olyan szankciót hozzon, amely megfelelő üzenetet küld mindenkinek, hogy örökre elmenjen a kedve a hasonló életveszélyes manőverektől.

2020.09.21 14:20:27

Kerékpár KOHÁN GERGELY

„Ez minden idők egyik legnagyszerűbb teljesítménye volt, amit a kerékpársportban valaha is láttunk.”

2020.09.02 09:46:35

Kerékpár SZŰCS ANDRÁS

Az olasz egy Tour de France- és még egy Giro-sikerrel mondaná tökéletesnek pályafutását.

2020.09.01 23:58:38

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Az utóbbi években befektetett pénz jól hasznosul és kézzelfogható eredményekkel párosul.

2020.08.28 19:05:35

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.08.25 11:18:23

Kerékpár nemzetisport.hu

Nemzeti körversenyünkre minden eddiginél erősebb mezőny érkezik. (x)