Hihetetlen győzelem – Tadej Pogacar mindent vitt a Tour de France-on

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.09.21. 14:36
null
Tadej Pogacar mindent vitt a Tour de France-on (Fotó: AFP)
A három éve még a Magyar körversenyen tekerő Tadej Pogacar örökre emlékezetes, minden szempontból történelmi sikert aratott élete első Tour de France-án.

 

„Ez minden idők egyik legnagyszerűbb teljesítménye volt, amit a kerékpársportban valaha is láttunk. Teljességgel hihetetlen győzelem Tadej Pogacartól a huszadik szakaszon!”

A vélemény Lance Armstrongtól származik, akit lehet szeretni vagy nem szeretni, de ha ő ilyet mond, az tényleg mindennél kifejezőbb.

„Szerintem csak álmodom…”

„Szerintem csak álmodom... Tényleg nem tudom, mit mondjak, hihetetlen ez az egész. Csupán az volt az álmom, hogy itt legyek a Tour de France-on, erre most megnyertem... Fogalmam sincs, mikor fogom ezt egyáltalán felfogni, de roppant büszke vagyok a csapatomra, és nagyon hálás mindenkinek, aki segített!” – mondta Tadej Pogacar, a 2020-as Tour de France győztese.

Az országúti kerékpársport szerelmesei szombat óta nem térnek magukhoz, sokan még mindig csak a fejüket fogják Pogacar elképesztő, már-már a fizika és a valószínűségszámítás törvényszerűségeit meghazudtoló fordítását követően. Még Emmanuel Macron francia elnök sem bírta visszafogni magát, egyenesen a mágikus jelzőt használta Twitterén azután, hogy az újonc szlovén az utolsó előtti szakaszon földöntúli, a tökéletesnél is tökéletesebb tekeréssel egyperces hátrányát egyperces előnnyé változtatta a nehéz hegyi időfutamon, s ezzel az utolsó pillanatban megnyerte a 107. Francia körversenyt honfitársa, a viadalt három héten át uraló, végül tragikus hőssé váló Primoz Roglic előtt.

Ki gondolta volna ezt három évvel ezelőtt, amikor Pogacar a dobogó harmadik fokán mosolygott Budapesten, a Tour de Hongrie záró szakasza után...?! Mert bizony volt ilyen is – de erről kicsit később.

Előbb vegyük sorra a 21 éves zseni történelmi tetteit, mert van belőle bőven!

MINDENT VITT

A profik közé tavaly rögtön a bemutatkozó évében, alig 20 évesen egyebek mellett Vuelta-harmadik helyével berobbanó szlovén szupertehetség eleve a verseny több mint százéves történetének második legfiatalabb győztese (megelőzi például a tavalyi győztes Egan Bernalt is), hétfőn ünnepli 22. születésnapját, azaz 21 évesen és 365 naposan nyerte meg a világ legnagyobb kerékpárversenyét. Nála fiatalabban ez csak a versenytörténelem második kiírása győztesének, Henri Cornet-nak sikerült még 1904-ben (!), ő 19 éves és 352 napos volt akkor – de hát a két korszakot nyilván össze sem lehet hasonlítani.

Nehéz eldönteni, hogy önmagában ez, vagy pedig az-e a nagyobb fegyvertény, hogy Pogacar élete első Tourjáról úgy megy haza, hogy a négy legfontosabb trikó közül hármat is hazavisz. Az Emi­rates kerekese ugyanis az összetett győztesének járó sárga mez mellé begyűjtötte a hegyek királyát megillető pöttyös trikót, illetve a legjobb fiatalnak járó fehéret is, ilyenre, hogy valaki leg­alább három mezt vigyen haza a Tourról, 51 éve, 1969-ben volt példa. Azt a valakit pedig Eddy Merckxnek hívták...

Pogacar szenzációsa időfutamot ment (Fotó: AFP)
Pogacar szenzációsa időfutamot ment (Fotó: AFP)

LEKÖRÖZTE A NAGYOKAT

„Kivételes tehetség”

– Mit szólt Tadej Pogacar elképesztő szombati produkciójához? Elvégre ön mégiscsak közelebbről ismeri!
– Néztem végig élőben, és nagyon örültem neki, nagyon nagyot ment – mondta Peák Barnabás, a Mitchelton-Scott magyar versenyzője. – Ez a siker nem az ölébe hullott, látszott, hogy rengeteget készült, mentálisan és fizikailag is végig a topon volt a három hét alatt. Közeli barátok azért nem vagyunk, de jó ismerősöm, ha találkozunk, mindig üdvözöljük egymást.

– Három éve ugyanazon a dobogón álltak, akkor, a Tour de Hongrie-n meg is előzte őt, erre most Tour de France-győztes.
– Ez nyilván jól hangzik, de a kettőt össze sem lehet hasonlítani. Az egy szinte végig sík verseny volt, sík időfutammal, és a végén mindössze öt másodperccel előztem meg. Akárhányszor egymás ellen versenyeztünk nehéz, emelkedős viadalon, mindig megvert, kétség sem férhetett hozzá. Kivételes tehetség.

– Hova juthat el ezek után Pogacar?
– Hát ezek után hova kellene még eljutnia?! A viccet félretéve, valószínűleg innentől is ugyanúgy rámegy a Grand Tour-sikerekre, innentől a fő kihívás már az lesz neki, hogy ilyen magas szinten, esélyesként is tudjon nyerni. Sokat változott az országúti kerékpár, rövidebbek lettek a szakaszok, egyértelmű, hogy most már a fiataloknak is teremhet babér. Ettől függetlenül nem kérdés, ő, Egan Bernal és Remco Evenepoel tényleg különleges tehetség, meghatározhatják a következő éveket.

Tadej Pogacar egy mindössze 900 lelkes szlovén falucskában, Komendában látta meg a napvilágot 1998. szeptember 21-én. Nevelőedzője az országúti mezőnyversenyben vb-bronzérmes Andrej Hauptmann lett, aki a legenda szerint 2011-ben figyelt fel rá egy korosztályos versenyen, amelyen eleinte csak annyit látott, hogy az akkor 13 éves fiú százméteres hátrányban üldöz egy nála láthatóan jóval idősebb csoportot. Hauptmann-nak megesett a szíve a srácon, foghegyről odaszólt a szervezőknek, hogy megtolhatnák kicsit a szekerét, csak úgy finoman – mire a szervezők közölték, hogy a „kisgyerek” éppen lekörözni készül a nagyobbak csoportját...

A többi már történelem: 2017-ben tehát harmadik lett az akkor még egészen más szintet képviselő Magyar körversenyen – külön érdekesség, hogy az azóta a Mitchelton-Scottnál tekerő Peák Barnabás végzett előtte a második helyen –, majd jöttek a kisebb-nagyobb többnapos sikerek, tavaly pedig már nagyban játszott, debütáló profi évében megnyerte a Kaliforniai körversenyt, élete első háromhetesén, a Vueltán pedig három szakaszt, és egyből a dobogóra is felállhatott.

SZLOVÉN SZTÁROK

Az idei Touron azonban minden józan várakozást felülírt, teljesen megérdemelten vitt mindent – mindezt úgy, hogy eredetileg nem is ő, hanem a versenyt menet közben feladó Fabio Aru lett volna az első ember.

Pogacarnak ugyanis nemcsak honfitársát, Roglicot kellett legyőznie, hanem a csapatát is, amely toronymagasan a legerősebb volt ezen a versenyen. A Jumbo-Visma igazi tragédiája, hogy azok után, hogy szisztematikus munkával felépítette talán a világ legjobb keretét (jelen formájában az Ineost is bőven veri), és tulajdonképpen hiba nélkül csinálta végig a három hetet, mégsem tudta feltenni a koronát teljesítményére – mert volt egy 21 éves újonc, aki jött, látott és állva hagyott mindenkit.

Valóban dupla szlovén siker született tehát a 107. Tour de France-on, de éppen fordítva, mint ahogy arra mindenki számított. Azt pedig már csak irigykedve találgathatjuk, mit tud ez a kétmilliós kis szomszéd miniállam, amely csak úgy ontja magából a világsztárokat; a teljesség igénye nélkül az NBA-menő Luka Donciccsal, a csapatkapitányként kétszeres Stanley-kupa-győztes NHL-klasszissal, Anze Kopitarral, az immár Tour-győztes Tadej Pogacarral vagy éppen a Vuelta-győztes Primoz Rogliccsal az élen.

TOUR DE FRANCE 2020
AZ ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNYE

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 87:20:05 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 59 mp hátrány
3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) 3:30 p h.
4. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-McLaren) 5:58 p h.
5. Enric Mas (spanyol, Movistar) 6:07 p h.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik