nemzetisport.hu 2020.01.20 16:09 Frissítve: 2020.01.20 17:16

Giro d’Italia: rózsaszínbe borulnak a magyar városok

Január 30-án, 100 nappal a 103. Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtja előtt a patinás viadal hagyományainak megfelelően rózsaszín díszkivilágítást kapnak emblematikus épületeink, a Városligeti Műjégpályán pedig a Nemzeti Sportügynökség olimpiai bajnok nagykövetei népszerűsítik az eseményt.

Budapesten a Vajdahunyad vára is rózsaszínben pompázik majd január végén (Fotó: Szabó Miklós, archív)

Hihetetlen, hogy rohan az idő: amint január 30-ára fordulva elüti az éjfélt az óra, már csak száz nap lesz hátra a 2020-as Giro d'Italia május 9-i, magyarországi Nagy Rajtjáig!

Az Olasz körverseny esetében pedig régi hagyomány, hogy 100 nappal a start előtt megrendezik a Rózsaszín Fények éjszakáját: az útvonal városai közül ilyenkor számos helyszínen az adott település jellegzetes épületét világítják meg a verseny hivatalos színének számító rózsaszínűre. A 103. Giro mezőnye idén Budapestről indul majd, és a második-harmadik szakaszra is hazánkban kerül sor a főváros után Esztergom, Győr, Székesfehérvár, Keszthely és Nagykanizsa érintésével – hogy csak a legnagyobb településeket említsük.

A mezőny tulajdonképpen már május 7-én délután bemutatkozik, amikor a budapesti Hősök terén lesz a csapatbemutató. A Nagy Rajt, a Grande Partenza felvezető eseményei közül ebben az esztendőben az első jelentősebbre január 30-án kerül sor a Városligeti Műjégpályán, a Nemzeti Sportügynökség szervezésében, olimpiai bajnokok, sportolók, az esemény hazai nagyköveteinek részvételével. A Rózsaszín Fények éjszakájának magyarországi központi rendezvényén így ott lesz például a Műjégen Kovács Ágnes, Kiss Gergely, Kovács István és Szávay Ágnes is, s az apropó kapcsán látványos díszkivilágítást kap a Puskás Ferenc Stadion és a Vajdahunyad vára is.

Az útvonalon fekvő települések közül természetesen Olaszországban és Magyarországon is sok helyszín bekapcsolódik a nemes kezdeményezésbe, hazánkban például Budapest mellett még 17 város egy-egy emblematikus épülete pompázik majd rózsaszínben.

Érdekesség, hogy az olasz szervezők a magyar városokról készült fotókat is kiteszik majd többmilliós látogatottságú közösségi oldalaikra, a legszebb épületeinket pedig a La Gazzetta dello Sport, Olaszország legolvasottabb sportnapilapja is lehozza.

2020.10.21 13:58:43

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.10.03 00:44:35

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A sporttörténelem második magyarjaként lesz ott az egyik nagy háromhetes körverseny rajtjánál.

2020.09.30 14:24:39

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.09.21 14:20:27

Kerékpár KOHÁN GERGELY

„Ez minden idők egyik legnagyszerűbb teljesítménye volt, amit a kerékpársportban valaha is láttunk.”

2020.09.02 09:46:35

Kerékpár SZŰCS ANDRÁS

Az olasz egy Tour de France- és még egy Giro-sikerrel mondaná tökéletesnek pályafutását.