Tour de Hongrie: edzés a budapesti esőben zárásként

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.05.14. 16:01
null
A kategóriák győztesei (balról jobbra): Dina Márton, Marc Hirschi, Matus Stocek és Sebastian Schönberger (Fotó: facebook.com/tourdehongrie)
Már az első négy szakaszon is benne volt a pakliban, hogy az időjárás beleszól a 44. Tour de Hongrie útvonalába, végül az utolsó, budapesti szakaszt kellett neutralizálni a szakadó eső miatt. A bringások így a felére csökkentett versenytávon edzéstempóval megtettek nyolc kört a budapesti rakpartokon kialakított körpályán, az eredmény pedig már nem változott: Marc Hirschi nyerte meg a versenyt, Dina Márton pedig a legjobb magyar lett.

 

Az első négy szakaszon is ott lebegett az időjárási körülmények rosszra fordulásának lehetősége a 44. Tour de Hongrie „feje” felett, de meglehetősen jól megúszta a verseny. Az első, szentgotthárdi szakaszon még kifejezetten jó idő volt, a második etapon viszont Fabio Jakobsen már szakadó esőben nyerte meg a keszthelyi befutót, igaz ott tényleg csak a nap végén zendített rá igazán, ráadásul sík körülmények között kevésbé volt zavaró. Pénteken Pécsen is lógott az eső lába az első hegyi befutón, de végül egy csepp sem nehezítette a versenyzők dolgát, csakúgy, mint szombaton Dobogókőn.

A vasárnapi, budapesti záró napon viszont már kora reggel vizes aszfalt várta a csapatokat, sőt a rajt előtti órákban folyamatosan esett is, így megindultak az egyeztetések a szakasz sorsáról. A szándékok és motivációk egyértelműek és érthetőek voltak mind a csapatok, mind pedig a szervezők részéről, lévén az istállók – főleg a World Tour-csapatok – nem szerették volna kockáztatni sztárjaik épségét, akiknek egy részének, többnyire a sztársprintereknek július elsején már Tour de France-on van jelenése.

A pálya kialakítása miatt pedig a körülmények tényleg nem voltak alkalmasak, hiszen olyan pontok, mint például a Császár-Komjádi Uszodánál lévő visszafordító kanyar, vagy az alagútból kijőve a Clark Ádám tér körforgalmában lévő bal kanyar, esetleg a Várkert Bazár előtti kockaköves rész mind fokozott veszélyt jelentettek volna. A szervezők pedig a televíziós közvetítés, a városlezárás, illetve a szponzorok szempontjai miatt mindenképpen amellett álltak, hogy történjen valami a körpályán. Ebből a két szándékból az a kompromisszum született, hogy az eredetileg tizenhat helyett csak nyolc kört tesznek meg a versenyzők edzés tempóban, úgy, hogy eredményt nem hirdetnek, így tulajdonképpen a szombati versenynap utáni helyezések végeredmények tekinthetőek.

DINA MÁRTON, A FEHÉR TRIKÓ GYŐZTESE
„Egy óra után szét voltam ázva, persze nem volt veszélytelen ebben az időben versenyezni, de szerintem akár lehetett is volna menni. Megoszlottak a vélemények a versenyzők között, volt, aki ment volna, szeretett volna sprintelni, nyilván főleg a sprinterek, de olyan is volt, aki ennek a döntésnek nagyon örült. Számomra eddig a legjobb Tour de Hongrie volt, de talán mindenki számára, mivel óriásit fejlődött a verseny. Ennél nehezebb nem lesz szerintem a következő években, mert alapvetően ez mégiscsak egy Tour de France-felkészülési verseny a legnagyobb sprintereknek.”

A 44. Tour de Hongrie összetett győztese így a harmadik szakaszon hatalmas győzelmet arató Marc Hirschi (UAE) lett, a legjobb magyar az ugyanezen az etapon tizedik Dina Márton (ATT Investments), a hegyi pontverseny élén a szombaton 20 pontot gyűjtő Sebastian Schönberger (Human Powered Health) végzett, a gyorsasági pontversenyért járó zöld trikó pedig a Dina csapattársáé, a cseh Matus Stoceké lett.

Az első alkalommal ProSeries-besorolással megrendezett viadal összességében kifejezetten emlékezetesre sikerült: benne a soha nem látott minőségű rajtlistával, két remek sprintergyőzelemmel, egy szenzációs Marc Hirschi-támadással, egy nagyszerű Dina Mártonnal, egy sima Tudor-sikerrel és egy keserédes befejezéssel.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
44. TOUR DE HONGRIE

5. szakasz (Budapest–Budapest, 150 km): A szakaszt az időjárási körülmények miatt neutralizálták.
Az összetett végeredménye:
1. (sárga trikós) Marc Hirschi 17:19:28, 2. Tulett (brit, Ineos Grenadiers) 10 mp h., 3. Voisard 13 mp h., ...17. Dina 1:11 perc h. A gyorsasági pontverseny végeredménye: 1. (zöld trikós) Matus Stocek (cseh, ATT Investments) 28 pont, 2. Hirschi 23, 3. De Bondt (belga, Alpecin-Deceuninck) 22, ...27. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary Cycling) 4. A hegyi pontverseny végeredménye: 1. (piros trikós) Sebastian Schönberger (osztrák, Human Powered Health) 38, 2. Ridolfo (olasz, Novo Nordisk) 28, 3. Lampaert (belga, Soudal-Quick Step) 22. A magyarok versenyének végeredménye: 1. (fehér trikós) Dina Márton 17:20:39, 2. Kusztor (Novo Nordisk) 2:24 p h., 3. Valent (Epronex-Hungary Cycling) 28:22 p h. A csapatverseny végeredménye: 1. Ineos Grenadiers 52:00:30, 2. Eolo-Kometa 1:33 p h., 3. Caja Rural-Seguros RGA 3:17 p h.

MARC HIRSCHI A SÁRGA TRIKÓ GYŐZTESE
„Szerencsénk volt az időjárással az összes többi napon, de a záró szakaszon nagyon hideg volt, az eső sem volt túlságosan kellemes. A harmadik etapon egy tökéletes befutót tudtam produkálni, szombaton pedig csapatként hatalmasat dolgoztunk azért, hogy megtarthassam a sárga trikót. Ez az első összetett győzelmem profiként, így nekem ez a verseny tényleg igazán különleges marad majd. Szerintem jó döntés volt neutralizálni az utolsó szakaszt, nagyon veszélyes volt a pálya, és egy ilyen szituációban a versenyzők épsége kell, hogy a döntéshozók szeme előtt lebegjen.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik