Kerékpár: Pogacar nyerte meg a Fleche Wallonne-t, Valter a 11.

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.19. 16:40
null
Valter Attila (jobbra) a 11. helyen zárta a belga viadalt (Fotó: Getty Images)
A belgiumi Fleche Wallonne egynapos országúti kerékpárosversenyt a szlovén Tadej Pogacar nyerte meg, miután a csaknem 194.3 kilométer hosszú táv vége előtt a mezőny élére tört a Mur de Huy emelkedőn.

Még el sem kezdődött a 87. Fleche Wallonne (Vallon nyíl), máris megvoltak az első kiesők – pontosabban el sem indulók. A tavalyi Giro d'Italia győztese, az ausztrál Jai Hindley felső légúti fertőzés miatt lépett vissza, míg a múlt héten a Brabantse Pijlen harmadik francia Benoit Cosnefroy hörghurut miatt nem állt rajthoz – utóbbi elárulta, hogy már a hétvégi Amstelen is betegen vett részt, s lett 21.

Ott volt viszont a mezőnyben Valter Attila, aki szintén az Amstelről érkezett a belgiumi Herve kisvárosából rajtoló versenyre, s mint azt a versenyt közvetítő Eurosportnak elmondta: a múlt hétvégi viadalon ő is belekeveredett a verseny legnagyobb bukásába, amit nem is úszott meg maradéktalanul, hiszen a csuklóját hétfőn igencsak fájlalta, s még a keddi edzésen is érezte.

Szerdán Valter a magyar bajnoki trikóban tekert olyan ellenfelekkel megküzdve, mint Tadej Pogacar vagy a győzelemre szintén esélyesnek tartott Tom Pidcock. A start után szűk 10 kilométerrel gyorsan kialakult a nap szökése, nyolcan megléptek a mezőnytől, s két és fél perc előnybe kerültek, amit sikerült feltornászni majdnem négyig is, mire a cél, Huy környéki bő 30 kilométeres körig eljutott a mezőny. Ezt háromszor kellett teljesíteni, háromszor kellett megmászni a Mur de Huy domb rövid, ám a közepén például 20 százalék közeli meredekségű emelkedőjét.

Az első felmenésre a szökevénycsoport előnye már 1:20-ra, létszáma hét főre csökkent, miközben a Jumbo és Valter eltűntek a főmezőny éléről, jobbára a mezőnyben, annak is a második felében helyezkedtek. A második kör első emelkedőjén a szökésben már csak hárman maradtak (50 kilométerrel a vége előtt), a másodikon pedig már csak ketten: Georg Zimmermann és Sören Kragh Andersen, ők viszont két perc közelébe tornázták fel a különbséget.


Az utolsó kört megelőző emelkedőn Valter feljött a mezőny élére, sőt ő vezette fel a pelotont a kör elején. A záró kör derekán a szökésből Zimmermann visszazuhant a mezőnybe, ellenben Kraghoz felzárkózott a Valterrel együtt remekül mászó Samuele Battistella, valamint Louis Vervaeke is. A Cote de Cherave emelkedőjén a szökevényeket befogta (Vervaeke kivételével) a mezőny. A belga kerekes a záró Mur de Huy-ig bírta, majd jött Pogacar, és kiváló hajrával az első helyen robogott be a célba, idei 12. győzelmét aratva. Valter Attila a körülményekhez képest derekasan helytállt, és a 11. helyen zárta a versenyt.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
FLECHE WALLONNE (Herve–Huy, 194.6 km)
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 4:27:53 óra
2. Mattias Skjelmose Jensen (dán, Trek-Segafredo) a. i.
3. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-Victorious) a. i.
...11. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3 mp hátrány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik