Kerékpár: Pogacar agyonverte a mezőnyt az Amstelen

Vágólapra másolva!
2023.04.16. 18:45
null
Pogacar nagyszerű szólógyőzelmet aratott (Fotó: Getty Images)
 Valter Attila 30. lett az Amstel Gold Race egynapos országúti kerékpárosversenyen, amelyen Tadej Pogacar diadalmaskodott.

Valter Attila pályafutása során első alkalommal indult Hollandiában egynapos versenyen, s nagy reményekkel vághatott neki a 33 rövidebb, emelkedővel tarkított 254 kilométeres távnak, hiszen, csapatánál, a Jumbo-Vismánál ezúttal is társkapitányi beosztást kapott – ahogy a Strade Bianchén, most is Tiejs Benooit-val együtt voltak a brigád kiemelt emberei.

A hivatalos rajt után röviddel hamar kialakult egy hétfős szökés, s ugyan hamar közel öt perc lett az elől lévők előnye, ám a mezőny ekkor rákapcsolt, s bő 100 kilométerrel később be is érte őket. A verseny egyik fordulópontja közel 85 kilométerrel a cél előtt következett, amikor egy nagyobb csoport – benne a két talán legnagyobb esélyesnek tartott Tadej Pogacarral és Tom Pidcockkal – mintegy fél perccel ellépett a mezőnytől, amelyben Valter Attila is ott helyezkedett.

A következő bő 30 kilométeren át tempóváltások és műszaki problémák szabdalták a mezőnyt, mígnem 52 kilométerrel a vége előtt egy lejtős jobb kanyarban a szökevényeket beérni igyekvő főmezőnyből vagy 10-15 bringás elesett, s legalább ennyien kényszerültek jelentős lassításra. Egy ideig nem lehetett tudni, hogy Valter Attilával mi történt, ám kiderült, végül az újra összeverődő főmezőny mögött, az élen haladó Pogacaréktól 50 másodperccel lemaradva tudta folytatni.

Valter (jobbra) itt még közvetlenül Pidcock előtt (Fotó: Getty Images)
Valter (jobbra) itt még közvetlenül Pidcock előtt (Fotó: Getty Images)

Innen a magyar bajnoki trikóban tekerő Valter már nem tudott visszazárkózni az esélyesek csoportjára, s végül több mint négy perc hátránnyal a 30. helyen ért be a célba egy nagyobb csoporttal együtt.

Ami a győztest illeti: Pogacar miután az élen maradt ötösről kerékpárcsere miatt az egyik emelkedőről leszakadt, végül nemcsak villámgyorsan visszaért Pidcockékra, de jó 35 kilométerrel a cél előtt előbb szétrobbantotta a szökevényeket, majd 29 kilométerrel a vége előtt ismét támadásba lendült, s faképnél hagyta az utolsóként kitartó idei Strade-győztes Pidcockot, valamint a szerdán a Brabanste Pijlen második Ben Healyt. Az idén 17. versenynapján szereplő szlovén végül idei 11. győzelmét aratta, miután 38 másodperc előnnyel ért be a célba Healy előtt, s Pidcock végül az erejével elkészülve éppen bejött harmadiknak másfél perccel az ír után.

ÖSSZEFOGLALÓ

Valter az ardenneki klasszikusok közül szerdán a Le Fleché Wallonon (Vallon Nyíl), jövő vasárnap pedig a Liege-Bastogne-Liege-en indul, utóbbi az idei negyedik lesz a Monumentumok, azaz az öt legnagyobb egynapos viadal közül.

A nők 156 kilométeres versenyét az utolsó emelkedőn, a Caubergen a záró két kilométeren belül meginduló holland Demi Vollering (SD Worx) nyerte meg.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
AMSTEL GOLD RACE (Maastricht–Valkenburg, 254 km)

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:02:02 óra
2. Ben Healy (ír, EF Education-EasyPost) 38 mp hátrány
3. Tom Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 2:14 p h.
...30. Valter Attila (Jumbo-Visma) 4:06 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik