Kerékpár: Dylan van Baarle nyerte a Párizs–Roubaix-t

Vágólapra másolva!
2022.04.17. 17:41
null
Dylan van Baarle és a nagyra becsült macskakő, mint trófea (Fotó: AFP)
A holland Dylan van Baarle nyerte meg vasárnap a Párizs–Roubaix egynapos országúti kerékpáros-klasszikust – jelentette az MTI.

Az indulók között nem volt ott a tavaly rendkívül nehéz és emlékezetes, esős körülmények között győztes Sonny Colbrelli, a címvédő olasz bringás ugyanis egy hónapja a katalán körverseny nyitó etapján a célba érkezést követően összeesett szívritmuszavar miatt.

Az Észak Poklaként is ismert észak-franciaországi versenyen – amely az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok egyike – 257.2 kilométeres táv várt a mezőnyre, benne 30, összesen 54.8 kilométer hosszú macskaköves szektorral. De még az elsőhöz sem értek a versenyzők, amikor máris izgalmassá vált a küzdelem, ugyanis az oldalszélben két részre szakadt a mezőny, ráadásul a hátsóban ragadt a nagy esélyesek közül Wout van Aert és Mathieu van der Poel is. Hátrányuk közel kétpercesre nőtt, és mire 100 kilométerrel a vége előtt utolérték az első csoportot, addigra kialakult egy háromfős élboly, benne a Milánó–Sanremo idei győztesével, Matej Mohoriccsal.

A főmezőnyben a favoritok közül elsőként Dylan van Baarle váltott ritmust 50 kilométerrel a vége előtt, majd Van Aert húzta meg a sort, így mindössze tíz főre redukálódott az üldözők csoportja, amelybe visszaesett Mohoric is, miután 37.5 kilométerrel a cél előtt defektet kapott, s kerékpárt kellett cserélnie.

A szlovén bajnok azonban nem adta fel, és harminccal a vége előtt ismét szökésre vállalkozott, ezúttal Yves Lampaert és Van Baarle társaságában felért az eredeti szökevények közül egyedül elöl maradó Tom Devriendtre, aki nem bírta a megérkező trió tempóját, így hamar leszakadt.

Van Baarle, az Ineos holland bringása az egyik legnehezebb kockaköves részen leszakította társait, így az utolsó húsz kilométert egyedül letekerve diadalmaskodott a 119. Párizs–Roubaix viadalon. Mögötte Lampaert ütközött egy nézővel, ezért hatalmasat esett, Mohoricot pedig utolérték a Van Aert vezette üldözők, akik közül éppen a belga bajnok nyerte meg a második helyért zajló sprintbefutót a svájci Stefan Küng előtt.

A 29 éves Van Baarle pályafutása legnagyobb sikerét aratta, de győzelme nem meglepetés, mert jó formáját már jelezte, hogy két hete a flandriai körversenyen második lett Van der Poel mögött, aki ezúttal elkészült az erejével, így csak kilencedikként végzett.

Legutóbb egyébként nyolc évvel ezelőtt láthattunk sikeres szökést a Párizs–Roubaix-n, akkor Nick Terpstra győzött 20 másodperc előnnyel, míg a jelenlegi 1:47-es előnynél nagyobb különbségű győzelemre 2010-ben volt legutóbb példa, akkor Fabian Cancellara nyert kereken kétperces előnnyel.

KERÉKPÁR
PÁRIZS–ROUBAIX (257.2 km, ebből macskakő 54.8 km)

1. Dylan van Baarle (holland, Ineos Grenadiers) 5:37:00 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 1:47 p hátrány
3. Stefan Küng (svájci, Grouapama-FDJ) azonos idővel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik