Alberto Contador: legendás elődök nyomában a spanyol bringás

Vágólapra másolva!
2007.03.23. 14:10
A Párizs–Nizzán mutatott teljesítménye után Alberto Contadort, több helyen már Lance Armstronghoz hasonlították, míg mások Miguel Indurain és a fiatal spanyol között vontak párhuzamot, aki két viadal után vezeti a ProTour-sorozatban.
Alberto Contador a Discovery-csapat új sztárja
Reuters
Alberto Contador a Discovery-csapat új sztárja
Alberto Contador a Discovery-csapat új sztárja
Reuters
Alberto Contador a Discovery-csapat új sztárja

Nos, ezek a kijelentések, egyelőre túlzóak, de semmi esetre sem érdemtelenek, mivel a 24. születésnapját tavaly decemberben ünneplő kerekes pályája folyamatosan ível felfelé, az szezon első ProTour-versenyén, a Párizs–Nizzán aratott sikerével ismét feljebb lépett egy fokkal a képzeletbeli ranglétrán.

Az Indurainnal vont párhuzam oka, hogy a Párizs–Nizza korábbi hatvannégy kiírásának mindössze egyetlen spanyol győztese volt, a Tour de France-on ötször diadalmaskodó Miguel Indurain triumfált 1989-ben, majd rá egy évre. A spanyolok a legenda 1995-ös, utolsó győzelme óta kétségbeesetten keresik az a bringást, aki képes lehet végre újra megnyerni a Tourt.

Jelenleg két vasat tartanak a tűzben, az egyik opcionális győztesük, a tavalyi második Oscar Pereiro Sio még mindig vár a döntésre, a pozitív doppingtesztet produkáló Floyd Landis ügyében, a másik pedig Alejandro Valverde, ő a tavalyi viadalt kulcscsonttörése miatt kényszerült feladni, a Vueltán pedig elverte Alekszandr Vinokurov. Márpedig a kazah kerekes– a másik aspiráns, az olasz Ivan Basso társaságában – ott lesz a londoni rajtnál…

A Lance Armstrong-féle összehasonlításnak több oka van. Több szakértő a hét Tour-győzelmével megdönthetetlen rekordernek tűnő amerikaihoz hasonlította az emelkedőkre elképesztő tempóban feltekerő Contador stílusát, ráadásul a hererákból felgyógyuló amerikaihoz hasonlóan a spanyol bringásnak is volt már súlyos betegsége.

Történt, miután a Liberty Seguros kerekeseként megnyerte az ausztráliai Tour Down Under ötödik szakaszát, vérrögöt találtak az agyában. Szerencséjére a kockázatos sebészi beavatkozás után hamar és komplikációmentesen felépült, tovább folytathatta nagyszerűen induló karrierjét, amely azóta is töretlenül ível felfelé.

A három nagy körverseny valamelyikének megnyerése egyelőre még túl nagy falat lehet neki, ráadásul a Discoverynek ott van Ivan Basso és Levi Leipheimer, igaz a két klasszis mögött – több társával együtt – már ő is ott toporog. Ha indul a Tour de France-on, övé lehet a fehér trikó, a Vueltán pedig akár robbanthat is.

Alberto Contador névjegye:

Teljes név: Alberto Velasco Contador
Született: 1982. december 6.
Állampolgársága: spanyol
Magasság/súly: 176 cm/62 kg
Csapata: Discovery (2007–)
Korábbi csapatai: ONCE (2003), Liberty Seguros (2004–2005), Astana-Würth (2006)
Kiemelkedő sikerei. Összetett győzelmek: Párizs–Nizza (2007), Katalán hét (2005). Szakaszgyőzelmek: Párizs–Nizza 4. és 7. szakasz (2007), Valencia körverseny 4. szakasz (2007), Svájci körverseny 8. szakasz (2006), Tour de Romandie 3. szakasz (2006), Tour de Romandie 4. szakasz (2005), Katalán hét 3. szakasz (2005), Tour Down Under 5. szakasz (2005), Lengyel körverseny 8. szakasz (2003)
---- & ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik