Népligeti titok: szigorú szabályok, felfelé áramoltatás

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.02.05. 18:05
Az utánpótlás tagjai szó szerint kézzel fogható közelségbe kerülhetnek a bajnokcsapat sztárjaival (Fotó: Földi Imre)
Az elmúlt kilenc évben a Ferencváros utánpótlása nem kevesebb, mint 105 futballistát adott az első és másodosztályba, ők hosszabb-rövidebb ideig a népligeti edzőközpontban szívták magukba a tudást. Palásthy Norbert, az utánpótlás-akadémia igazgatója elárulta, mi a fő cél a gyerekeknél. De vajon mit gondoltak Lisztes Krisztiánról 14 éves korában? És mi az a koncepció, amelyben Hajnal Tamás sportigazgatónak is kulcsszerepe van?

 

A sorompón átkelve más szabályok lépnek életbe. A hivatalos nevén FTC-MVM Népligeti Sportközpontban mindenki köteles a szigorú rendet betartani, a forgókapun átlépni kizárólag úgynevezett népligeti Fradi-kártyával, vagy a biztonsági őr által nyomtatott vendégjeggyel lehet. És hogy csak néhányat említsünk a követendő előírások közül: tilos a fülhallgató használata, az öltözőkben az ételfogyasztás, a közösségi terekben a kártyázás, a sportfogadás, a köszönés ellenben mindenhol kötelező!

A Népligetben nem csupán (verseny)sportolókat, életrevaló felnőtteket is nevelnek.

Az U12-es korosztályban még az a legfontosabb, hogy a gyerekek élvezzék a játékot (Fotó: fradi.hu)

Az étteremben, a kávézóban szinte egész nap zajlik az élet, az egyik asztalnál ifjabb Albert Flórián diskurál Keller Józseffel, a másiknál éppen a fiatal tornászok fogyasztják ebédjüket, miközben az üvegajtón belépve az FTC örökös bajnoka, a legendás Rákosi Gyula veszi le a fejéről sapkáját.

Az elmúlt kilenc évben a Fradi utánpótlása 105 futballistát adott az első és másodosztályba. Ebbe azok a futballisták számítanak bele, akik nemcsak megfordultak a Népligetben, hanem ott pallérozódtak hosszabb-rövidebb ideig. Ebből az időszakból 47-en játszottak vagy játszanak a mai napig az NB I-ben. Hogy csak néhány nevet említsünk: Kovácsréti Márk (Kisvárda, MTK), Kundrák Norbert (Ferencváros, DVSC), Vancsa Zalán (MTK, Lommel), Iyinbor Patrick (Vasas, KTE), Redzic Damir (DAC), Skribek Alen (Budafok, Puskás Akadémia, ZTE, Paks), Kovács Marcell (Kisvárda), Szécsi Patrik (Paks), Deutsch László (Puskás Akadémia, MTK), Silye Erik (Mezőkövesd, Vasas, Paks), Csilus Ádám (Ferencváros, Puskás Akadémia), Rácz Gergő (Paks) – mind hosszabb ideig játszott a Ferencváros utánpótlásában.
SZÁMTALAN NB I-ES KLUBNÁL VANNAK FRADI-NEVELÉSŰ FIATALOK


LISZTES KRISZTIÁN MOZGÁSA 14 ÉVESEN SZÉTESETT
A Ferencváros utánpótlásképzése az elmúlt évtizedben folyamatosan össztűz alatt áll(t), a klub vezetősége számtalanszor megkapta, a csapat magyar fiatalok helyett a világ minden tájáról összevásárolt légiósokból áll. A szurkolóknak egyvalamit azonban el kell fogadniuk, ahhoz, hogy kedvenc klubjuk az elmúlt években látott sikereket érjen el, nemzetközi szintű labdarúgók is kellenek. A nyugati bajnokságok kirakatcsapatainál sincs ez másként, a futballisták lettek a modern kori gladiátorok.

A Népligetben mégis próbálnak Ferencváros-szintű fiatalokat nevelni, elég az NB I-be berobbanó Lisztes Krisztiánt említeni, aki 17 évesen mutatkozott be a felnőttek között, a nyáron pedig máris Frankfurtba igazol, hogy édesapja után ő is meghódítsa a Bundesligát. Palásthy Norbert, az utánpótlás-akadémia igazgatója Lisztes Krisztián fejlődését is végigkísérte.

Az utánpótlás-akadémia igazgatója, Palásthy Norbert is a Népligetben nőtt fel, manapság a klub öregfiúkcsapatát erősíti (Fotó: Földi Imre)

„Izgalmas volt Krisztián pályafutása. Bár óriási talentumnak indult, tizennégy évesen éppenséggel senki sem gondolta róla, hogy végül élvonalbeli játékos lesz. Megnyúlt, szétesett a mozgása, lelassult – fogtuk a fejünket, mi lesz így egy ekkora tehetséggel. De továbbra is bíztunk benne, minden lehetőséget és támogatást megkapott. Ehhez az edzők és a szülők türelme, támogatása kellett. Aztán egyre dinamikusabbá vált, tizenhat évesen pedig már látszott, valóban más szintre juthat, mint a kortársai, és a fejlődése érdekében akkor már az NB III-ban játszott. Krisztián egyértelműen megelőzte a korát!”
 

A zöld-fehérek utánpótlásában dolgozók vallják, nem azt kell nézni, hogy a tehetség korosztálya bajnoka legyen, hanem hogy a fiatal fejlődését mi szolgálja leginkább. Mert minden gyerek más-más karakter.

Az U17-es és az U19-es bajnokság trófeája között az akadémiák viadalának serlege (Fotó: Földi Imre)
Fotó: Földi Imre


A téli spanyolországi edzőmérkőzéseken a felnőttcsapat szerb vezetőedzőjéből, Dejan Sztankovicstól lehetőséget kapó 17 esztendős Szabó Szilárd Lisztes Krisztián kortársa, eddig mégis teljesen más utat járt be. Szabó Szilárdot három éve eltanácsolták a Honvédtól, mondván, nem lesz belőle jó labdarúgó, a Ferencváros akkor csapott le rá. Sokszor a türelmen múlik egy-egy fiatal sorsa, a támadónak időre volt szüksége, fejlődése az utóbbi hónapokban ugrott nagyot, az U17-es Európa-bajnokságon is kiemelkedőt nyújtott.

Akikre a ferencvárosi szakemberek szerint érdemes lesz még odafigyelni, a 18 esztendős Tóth Alex és Manner Balázs, vagy éppen a 17 éves kapus, Radnóti Dániel és a szélső Varga Zétény – érte már az AS Roma is tett hivatalos ajánlatot, ő mégis úgy döntött, marad és a Népligetben fejlődik tovább.

Lisztes Krisztián 17 évesen meggyőző, gólerős játékkal rukkolt ki az NB I-ben (Fotó: Török Attila)
Lisztes példája adhat hitet az U12-es csapatban varázsló kis virtuózoknak is (Fotó: fradi.hu)
A Népligetben a szülőkre is szigorú szabályok vonatkoznak. Az edzéseket havonta mindössze kétszer nézhetik meg, a többi napon az étteremben vagy a büfében kell megvárniuk gyermeküket. A hétvégi mérkőzéseket és felkészülési találkozókat a korláton túlról figyelhetik, de a hangos kiabálást akkor sem veszik jó néven.
SZÜLŐK A KORLÁTON TÚL


AZ UTÓBBI IDŐBEN EGYRE TÖBB ÉRMET NYERNEK
De a Ferencváros utánpótlásából számtalan olyan fiatal is kikerül, aki a magyar bajnok szintjét ugyan nem ütötte meg, mégis megtalálta a helyét a profi futballban. Az elmúlt kilenc évben a Fradi utánpótlása 105 (!) futballistát adott az első és másodosztályba, amely kiugróan magas szám (a névsorról bővebben keretes írásunkban olvashatnak). Többek között Kisvárdán, az MTK-ban, a Vasasban, Kecskeméten és Zalaegerszegen is több olyan fiatal van, aki az elmúlt időszakban a Ferencvárosban pallérozódott.

Az elmúlt esztendőkben a Népligetben a tehetségek fejlődését szolgáló koncepciót dolgoztak ki, ebben Palásthy Norbert mellett Hajnal Tamás sportigazgatónak és Kiss-Baranyi Sándornak, az FTC-utánpótlás szakmai igazgatójának is kulcsszerepe volt.

Kiss-Baranyi Sándor, az FTC-utánpótlás szakmai igazgatója (Fotó: Földi Imre)

„Az egyik legnagyobb sikernek azt tartom, hogy a gyerekek már nem akarnak elmenni tőlünk – így Palásthy Norbert. – Korábban rendre megelőztek bennünket más akadémiák, amelyek ilyen-olyan módon bolondították meg a szülőket. Volt olyan tizennégy esztendős fiatalunk, akiért tizenhárommillió forintot fizettek, azt a szerződést azóta őrzöm, elrettentő példaként. Elvitte egy akadémia, két év múlva már máshol játszott, tizenhét éves korára pedig kiégett… Ma már ott tartunk, hogy a gyerekeket nehezebben tudják tőlünk elvinni más klubok, érzik a bizalmat és értékelik azt a felfelé áramoltatási modellt, amit Hajnal Tamás sportigazgató és Kubatov Gábor elnök támogatásával kínálunk. Szoros, napi szintű együttműködés van az utánpótlás és a felnőttcsapat között.”

A Fradinál úgy alakították ki a koncepciót, hogy a legügyesebb gyerekek minél hamarabb a felnőttfutball közelébe kerüljenek. Éppen ezért hozták létre az NB III-as csapatot, amelyben nem az eredmény, hanem a fiatalok fejlődése számít. Az előrelépésre jellemző, hogy a 2011 és 2020 közötti időszakban a Ferencváros utánpótlásának csupán egyszer sikerült érmet szereznie az országos bajnokságban, az elmúlt három évben pedig már minden évben nyert érmet valamelyik csapata. Méghozzá úgy, hogy a legügyesebb gyerekek rendre (legalább) egy korosztállyal feljebb futballoznak. Ahogyan Palásthy Norbert fogalmazott, a koncepció lényege, hogy az utánpótlásból mielőbb felnőttbajnokságba, NB III-ba, a másodosztályú Soroksárba, vagy akár az NB I-be kerüljön a fiatal. Minden szint adva van, könnyű az átjárhatóság, kinek-kinek a fejlettségi szintjének megfelelően nyílik lehetősége az azonnali feljebb lépésre, így gyorsítva a fejlődési szakaszokat.

Az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban fegyelmezett, de jó hangulatú a munka (Fotó: Földi Imre)
Fotó: Földi Imre
A Ferencváros immár évek óta működő partneri programot is működtet. Országszerte immár húsz hivatalos partnerklubja van a zöld-fehéreknek, hogy az ott pallérozódó ügyesebb gyerekek a Ferencváros látókörébe kerüljenek. A Kecskemét, a Sopron és a Kaposvár is kapcsolatban áll a fővárosi klubbal, de országszerte sok kisebb klub is együttműködik vele, mindegyikőjük más-más szakmai céllal.
PARTNERI KAPCSOLAT: HÚSZ KLUB ORSZÁGSZERTE
Kiss-Baranyi Sándor és Palásthy Norbert a csapatok hónapra bontott programja előtt (Fotó: Földi Imre)


HUSZONHÁROM ESZTENDŐS KORUKIG FOGJÁK A KEZÜKET
A Ferencvárosnál hatévesek a legkisebbek, ők alkotják az előkészítő csoportot, az igazi munka hétéves korban kezdődik. A népligeti edzőbázis is úgy lett kialakítva, hogy a gyerekek találkozhassanak a példaképeikkel. Az edzőpálya szélén megállhatnak, nézhetik a felnőtteket, a tréning végén oda is szaladhatnak hozzájuk, az étteremben Dibusz Dénesék is ugyanabban a légtérben ebédelnek, mint a gyerekek. Ha valakiből nem lesz profi sportoló, akkor is alakuljon ki benne a klub szeretete, a Ferencvároshoz való kötődése.
Palásthy Norbert utánpótlás-akadémiai igazgató népligeti irodájának falán nem véletlenül van központi helyen az a kép, amelyen az aktuális idényben a Fradit képviselő összes gyerek és edző szerepel.

Palásthy Norbert irodája falán a nagy csoportkép, rajta mindenki az U6-tól az NB III-ig (Fotó: Földi Imre)


„Minden évben elkészítjük ezt a nagy csoportképet  – mutatott a falra Palásthy Norbert. – Ezen a felvételen az összes gyerek és az utánpótlásban dolgozó valamennyi kolléga rajta van az U6-os korosztálytól az NB III-as csapatig. Ez a kép nekem fontosabb bármelyik kupánál, trófeánál vagy éremnél.”

Az utánpótlás-koncepció egyik pillére, hogy a gyerekek korosztályonként évente három-négy rangos nemzetközi tornán részt vegyenek. Így olyan klubok csapatai ellen mérhetik fel tudásukat, mint a Bayern München, a Barcelona, a Juventus, a Sparta Praha, a Rapid Wien, a Dinamo Zagreb. Palásthy Norbert elmondta, hogy előnyben részesítik a meghívásos tornákat, amelyek eleve minőséget jelentenek. A túrák minden költségét a klub fizeti, nem terheli a szülőket a külföldi tornákkal kapcsolatban önrész. A nyári és téli felkészülési időszakban szomszédos országok nagy klubjainak korosztályos csapataival vívnak edzőmérkőzéseket.

Az U13-as csapatok között élesebb a küzdelem, a fiatalok képzettsége döntő faktor lehet (Fotó: fradi.hu)

A Népligetben úgy tartják, a fiatalok szakmai útja 23 éves korukig mindenképpen eldől, addigra látni lehet, kiből válhat hosszú távon a klub értéke.

„Huszonhárom éves korukig megadjuk nekik a lehetőséget, hogy ezen a szinten bizonyítsanak – így Kiss-Baranyi Sándor, az FTC-utánpótlás szakmai igazgatója. – Ha nincs lehetősége a Ferencváros első csapatának közelébe kerülni, alternatív útvonalat keresünk neki, hogy be tudjon kerülni a magyar profi futball vérkeringésébe. Nem mindenki Lisztes Krisztián, aki tizenhét évesen mutatkozott be az NB I-ben. Itt van Katona Bálint esete, akit tizennyolc évesen kölcsönadott a klub az akkor az NB II-ben szereplő Kecskemétnek. Rengeteget fejlődött a KTE-nél, feljutott az együttessel az élvonalba, az év felfedezettje lett, a nyáron pedig, húszévesen visszahívta a Ferencváros, s azóta az első csapatban bontogatja szárnyait.”

Fontos a biztatás, a lelki támogatás is (Fotó: fradi.hu)

Palásthy Norbert (a képen balra) 2016 februárja óta dolgozik a klubnál, amely a kezdeti időszakban játékosmegfigyelőként számított rá. A volt NB I-es futballista Vácon született, a Fradiban nevelkedett, felnőttkarrierje során megfordult Fóton, a REAC-nál, a Honvédban, Pakson, Mezőkövesden, Egerben, Veresegyházon és Érden is, Vácott az NB II gólkirálya lett. A Ferencváros megfigyelői annak idején egy gyulai teremtornán szúrták ki, az ő korosztályából sok későbbi NB I-es játékos került ki, többek között Szabics Imre, Gyepes Gábor, Halgas Tibor és Gajda István is. Palásthy Norbert számtalan élvonalbeli mérkőzésen játszott, és a mai napig szerepel a Fradi-öregfiúkban. (Fotónkon fiával, valamint ifjabb és idősebb Lisztes Krisztiánnal.)

A NÉPLIGETBEN NŐTT FEL, SZABICS IMRE CSAPATTÁRSA VOLT
Összetartó közösség – akiből nem válik NB I-es futballista, az is maradjon fradista (Fotó: fradi.hu)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. február 3-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik