Kajak-kenu vb: a női kenupáros és a női kajaknégyes is döntős

Vágólapra másolva!
2019.08.22. 17:11
null
A női kajaknégyes újabb lépést tett az olimpiai kvalifikáció felé (Fotó: Koncz György)
A szegedi kajak-kenu világbajnokság csütörtöki délutáni programjában a női kenusok 500 méteres versenyében Bragato Giada harmadik lett a középfutamában és a döntőbe jutott. A férfi kajak egyesek ötszáz méteres viadalában Dombvári Bence megnyerte középfutamát, pénteken már a döntőben száll vízre. Döntős a Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág páros C–2 500 méteren és szintén olimpiai számban a női kajaknégyes is.

„Próbáltam nem mindent beleadni, de így is kilencvenöt százalékosan mentem a végén. Az elején nem gondoltam, hogy fontos a lelkemnek, hogy megverjem a német Tom Liebschert, de aztán menet közben változott ez is, örülök, hogy magam mögött tartottam. Jó érzés, hogy a visszatérésem utáni első világversenyem Szeged, mindenképpen szeretnék jól szerepelni” – mondta a Nemzeti Sportnak Dombvári Bence, a K–1 500 méter döntőse.

GALÉRIA A CSÜTÖRTÖKI NAPRÓL ITT!

Női kajaknégyesünk nagy lépést tett a négy olimpiai kvóta bezsebeléséért, hiszen fölényesen nyerte meg előfutamát, s könnyedén jutott be a döntőbe.

A négyesben a korábban beharangozottól eltérő beülési sorrendben foglaltak helyet a lányok: az ifjúsági világbajnok Gazsó Dorka lett a vezérevezős, mögötte Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra lapátolt, méghozzá tökéletesen, több mint egy hajóval verve a németeket. Összességében a három futam alapján a harmadik időt érték el a mieink a fehérorosz és az új-zélandi egység mögött.

S ami az olimpiai kvalifikációt illeti, nem dőlt össze a világ a Kárász Anna, Kozák Danuta női páros kizárásával, hiszen már itt a szegedi világbajnokságon megszerezhető a maximális hat kvótaszám. Hogy miként? A női négyes révén 4 hely lehet a miénk, Kozák Danuta K–1 500 méteren, míg Lucz Dóra K–1 200 méteren szerezheti meg az ötödik és hatodik indulói helyet. Ha valamelyik kvótát elszalasztanák a hölgyek, akkor az egyéni számokban és párosban is van jövőre európai pótkvalifikációs verseny, ahol begyűjthető a hiányzó kvóta. (Az európai pótkvalifikáción az indulhat, akinek még nincs kvótája.)

A Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág páros magabiztosan jutott döntőbe (Fotó: Tumbász Hédi)
A Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág páros magabiztosan jutott döntőbe (Fotó: Tumbász Hédi)

A nők C–2 500 méteres olimpiai számában döntőbe jutott a Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág páros.

„Nagyon jó volt! Rettentően vártam már, hogy 2011 után újra szegedi vébén versenyezzek, egy csoda volt, hogy már az előfutamot is a szurkolók buzdítása előtt teljesítettük. Több taktikai forgatókönyv is volt a fejemben, mert több olyan egységgel kerültünk össze, amelyeket nem ismertünk, de végül tartani tudtuk magunkat az előzetes tervhez. Az oroszokra és a kínaiakra nagyon figyelni kell majd a döntőben” – mondta Devecseriné Takács Kincső.

„Nekem elég nagy hiányérzetem van amiatt, hogy a kanadaiak nincsenek itt a mezőnyben, hiszen egész évben ellenük készültünk, nem lesz ugyanolyan a döntő, mintha velük mérnénk magunkat össze, ezzel együtt erős a mezőny. A célunk ugyanakkor változatlan: kvótát akarunk szerezni” – fogalmazott Balla Virág.

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összetételű férfi kajak négyes a futamát megnyerve jutott az 500-as középfutamba.

„Nagyon örülök annak, hogy ki tudtuk hajtani magunkat az előfutamban, és annak is, hogy a legjobb időt eveztük, de biztos vagyok abban, hogy még faragni is tudunk ebből. Belülről fantasztikus volt a futam, amikor el kezdett fájni a végé, a magyar szurkolók adtak egy kis pluszt” – értékelt Nádas Bence.

A férfi kenu négyesek ötszáz méteres előfutamában az első három hely direkt döntőbe jutást ért, a Korisánszky Dávid, Mike Róbert, Bakó Tamás, Sáfrán Mátyás kvartett élt a lehetőséggel, futam másodikként kvalifikálta magát a fináléba.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó)

KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG, SZEGED
A PÉNTEKI PROGRAM

9.00: előfutamok
női K–1 500 m (Kozák Danuta) – olimpiai szám
férfi K–2 1000 m (Kammerer Zoltán, Gál Péter) – olimpiai szám
férfi C–1 1000 m (Kiss Tamás) – olimpiai szám
11.00: paraverseny, döntők
11.15: előfutamok
férfi K–2 200 m (Balaska Márk, Apagyi Levente)
női C–2 200 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső)
12.03: középfutamok
férfi C–1 500 m (Bodonyi András)
14.05: B- és C-döntők
15.03: A-döntők
női K–2 200 m (Lucz Anna, Kiss Blanka)
férfi C–2 200 m (Korisánszky Dávid, Mike Róbert)
női C–1 500 m (Bragato Giada)
férfi K–1 500 m (Dombvári Bence)
férfi C–2 500 m (Hajdu Jonatán, Fekete Ádám)
női K–2 1000 m (Hagymási Réka, Medveczky Erika)
férfi K–4 1000 m (Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek)
16.18: középfutamok
női K–1 200 m (Lucz Dóra) – olimpiai szám
férfi K–1 200 m (Csizmadia Kolos) – olimpiai szám
női C–1 200 m (Nagy Bianka) – olimpiai szám
férfi C–2 1000 m (Kiss Balázs, Mike Róbert) – olimpiai szám
férfi K–1 1000 m (Kopasz Bálint) – olimpiai szám

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik