LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ (Szeged) 2019.08.22 14:16 Frissítve: 2019.08.22 20:32

Kajak-kenu vb: kizárták 500-on a Kárász, Kozák párost!

Kizárták a szegedi kajak-kenu világbajnokságon K-2 500 méteren a Kárász Anna, Kozák Danuta párost, mert a hajómérésnél 80 dekával könnyebb volt a hajójuk.

Hiába a futamon elért elsőség, Kozákékat kizárták (Fotó: Tumbász Hédi)


A délelőtti program zárásaként mutatkozott be a világbajnoki címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajak páros. A nők K–2 500 méteres versenyének előfutamából nem vezetett egyenes út a döntőbe, a magyar egység viszont magabiztos teljesítménnyel megnyerte a versenyét.

A folytatásban ennek ellenére sem lehet ott. 

„El kellett telnie néhány órának, hogy egyáltalán felfogjam, mi is történt, a következményeibe pedig bele sem merek egyelőre gondolni. Ha szabadjára engedném a gondolataimat, azzal kellene szembesülnöm, hogy elúszott minden, amiért egész évben dolgoztam, dolgoztunk, és csak sírni tudnék” – osztotta meg az érzéseit a Nemzeti Sporttal Kárász Anna, hozzátéve, ők ugyanúgy készültek a futamukra, mint máskor, azaz a hajóval, annak súlyával nem foglalkoztak, hiszen ezzel máskor sem szoktak.

GALÉRIA A CSÜTÖRTÖKI NAPRÓL ITT! 

A világbajnokságot megelőző sajtótájékoztatón kérdezgették, nem érint-e rosszul, hogy nem vagyunk benne a négyesben, most sajnos az a határozott válaszom lenne rá, hogy de igen, nagyon rossz, hogy nincs másik számom. Danutának annyiban más a helyzete, hogy neki ott van az egyes, amire koncentrálnia kell. De nekem nincs, ami elvonja a figyelmemet a történtekről. Azt is nagyon sajnálom, hogy ez lett volna az első magyarországi felnőtt-világbajnokságom – és talán az utolsó is –, és szegedi versenyzőként ez még inkább fájó.” 

Kovács Katalin: ez borzasztó érzés

A magyar kajak-kenu sport történetében megesett már ilyen mérlegelése hiba, a 2012-es duisburgi világkupán a K-2 500 méter középdöntőjében a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duót zárták ki a versenyből, miután 12 dekával volt könnyebb a hajójuk az előírtnál.
Hogy miként emlékszik vissza erre az esetre a háromszoros olimpiai bajnok?

„Borzasztó volt! Nekünk néhány deka nem stimmelt a duisburgi világkupán, ami más, mint egy világbajnokság, de érzésre ugyanilyen rossz tud lenni" – mondta Kovács Katalin, aki beszélt arról is, hogy miként fordulhat elő ilyen helyzet?
„Nem tudom, náluk hogy történt, éppen ezért nem is akarok felelőst megnevezni. Fontos, hogyan alakítják ki a vízre szállási rendszerüket az évek során. Anno vagy én mértem le vagy tudtam, hogy ki méri a hajóm. Olyan ember, akiben maximálisan megbíztam. Ha ki van centizve a hajó súlya, akkor is lehet pár deka lecsúszás, főleg a nagy melegben, amikor csontra kiszárad a hajó. De ez tényleg csak néhány deka, a mostani ennél jóval több volt.”

Hideg zuhanyként értek bennünket a történtek. A páros edzője, Somogyi Béla a versenyt megelőző napon és a verseny előtt is ellenőrizte a hajó súlyát, ami 18.05 kiló volt, a futam után azonban mind a két mérleg 17.20 kilogrammot mutatott. Nem tudjuk az okát a különbségnek” – ismerte el Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta, Somogyi rendkívül precízen szokta elvégezni a hajó előkészítésével, mérlegelésével kapcsolatos feladatait, amellyel sosem volt még hasonló probléma. – El sem tudom képzelni, hogy történhetett, nem találunk rá magyarázatot. Nyolcvanöt dekát nem lehet elnézni. A bíróknak egyértelműen igazuk volt, a szabály az szabály, hasonló esetben mindenki mással is így járnának el a versenybírók.”

A szövetségi kapitány hozzátette: mindent megpróbáltak, hogy a Kárász, Kozák kettős, mint az egyik legerősebb páros, folytathassa a szereplését a hazai világbajnokságon, ennek érdekében tárgyaltak a versenybírókkal is

Igazat kell adnunk a versenybíróknak. Ha visszatették volna a magyar párost a középfutamba, annak hosszú távú következményei lennének, a bírók szerepe válna ugyanis kérdésessé. Márpedig egy versenyen a szabályok betartása a legfontosabb. Mi pedig vétettünk a szabályok ellen” – folytatta Hüttner, hozzátéve, továbbra is bízik abban, hogy női kajakban mind a hat megszerezhető kvótát begyűjti a magyar csapat.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Tumbász Hédi (fotó)

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.

2020.02.12 23:30:01

Kajak-kenu THURY GÁBOR

„Két héttel ezelőtt beszéltünk a kórházban, a beszélgetés végén már nagyon fáradt volt.”

2020.01.30 21:43:12

Kajak-kenu THURY GÁBOR

A súlyosan beteg kilencszeres világbajnok kenus nem adja fel a harcot.