Öt érmet, köztük két aranyat szereztünk szombaton

Krasz Emil (Milánó)Krasz Emil (Milánó)
Vágólapra másolva!
2015.08.22. 10:20
null
Három magyar a vb-dobogón: az aranyérmes Szabó, Kozák páros jobbján a szerb színekben versenyző ezüstérmes, Benedek-Ruzicsics
Öt érmet, közte két aranyat – mindkettőt olimpiai kajak páros számban – szereztek a magyarok a Milánóban zajló kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján. A mieink további egy ezüstéremhez – ugyancsak olimpiai számban – és két bronzéremhez jutottak még.

 

AZ A-DÖNTŐK IDŐRENDI SORRENDBEN:
NC–2 500 m: Lakatos Zsanett, Takács Kincső – 3. hely/fehérorosz aranyérem
NK–1 500 m: Kárász Anna – 2. hely/új-zélandi aranyérem
C–2 500 m: Sarudi Pál, Forgó Christopher – 4. hely/orosz aranyérem
K–1 1000 m: dán aranyérem
C–1 1000 m: Vajda Attila – 7. hely/német aranyérem
C–1 200 m: Hajdu Jonathán – 7. hely/fehérorosz aranyérem
NK–2 500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta – 1. hely!!!
NK–2 1000 m: Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra – 3. hely/német aranyérem
K–2 1000 m: német aranyérem
K–2 200 m: Tótka Sándor, Molnár Péter
– 1. hely!!!
(Vastaggal az olimpiai számokat jelöltük. Kugler Attila (
K–1 1000 m) a középdöntőben kiesett. A Nádas Bence, Boros Gergely duó (K–2 1000 m) a szombati B-döntőben az ötödik lett helyezett, ami összesítésben a 14. helyet jelenti.)

NYOLC OLIMPIAI KVÓTA MÁR ZSEBBEN
„Izgalmas nap volt és szakmai szemmel is kitűnő: nagyon jó versenyeket láthattunk. Amiért jöttünk, eddig megvalósítottuk: hét kvótát és öt érmet szereztünk – adott napközbeni helyzetjelentés Storcz Botond a felnőttek kapitánya, bár a kvóták tekintetében délután sikerült eggyel még előrébb lépnünk. (Lásd a keretes alján.) – Hatalmas teljesítmény, amit a versenyzők véghezvisznek, a kvalifikációs vébé rendkívül erős, ötven-hatvanfős mezőnyében kell teljesíteniük. Ebben benne van, hogy nem mindig a legfényesebb érmet sikerül elhozni. Hasonlóra, mint amit a Tótka, Molnár páros véghezvitt, nem emlékszem, fantasztikus győzelmük mentális erejüket mutatja. Szabó Gabriella és Kozák Danuta kiváló evezéssel hozta, amit tud, esetükben ez egy hajó előnyt jelent a mezőny többi tagja előtt. Kárász Anna szerzett egy gyönyörű ezüstérmet, elkeseredésre nincs oka, kiválóan mutatkozott be egyesben élete első felnőtt világbajnokságán. Vajda Attila a lényeget teljesítette: megszerezte az olimpiai kvótát. A női kenu a Takács Kincső, Lakatos Zsanett párosnak köszönhetően továbbra is ott van a világ élvonalában. A Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra kajakpáros bronzérme is szép teljesítmény, különösen annak ismeretében, hogy Dórinak ez volt az első felnőtt vébéje.”
A délután döntőbe jutó Vad Ninetta (K–1 200 m) szerezte a magyar együttes nyolcadik olimpiai kvótáját, függetlenül az ott elért helyezésétől.

A reggeli verőfényes napsütést délelőttre némileg lebutították a bárányfelhők, de hideg az nincs az Idroscalo versenypályán. Az eddigi hátszél viszont jobbosra váltott, ami azonban változatlan, az a lötyögős víz. Bár egy fokkal kevésbé tűnik zavarónak, mint az előző napokban. A nap legfontosabb részének ideális felvezetést adott a 8.35 órakor elkezdődő, és majd' két órán át tartó B-, illetve C-döntős program – a főlelátó már reggel óta zsongott, de a parti korlátoknál is sok érdeklődő korzózott –, amelyben egy magyar egység volt érdekelt. Nádas Bence, Boros Gergely kajak párosa 800 méterig a harmadik helyen jött, azonban két egység is lehajrázta. Az erősen bekezdő oroszok rajt-cél győzelmet arattak.

NC–2 500 m

Lakatos Zsanett, Takács Kincső címvédőként indult el. A kezdés után a fehéroroszok azonnal kilőttek és a célig nem is engedték át másnak a vezetést, így övék lett a gyorsasági szakág első aranyérme. A magyarok féltávnál még a második helyen jöttek, de a végén az oroszok lehajrázták őket, így meg kellett elégedniük a bronzéremmel.

NK–1 500 m

Amint arra számítani lehetett, az új-zélandi Lisa Carrington diktálta a tempót, de mögötte közvetlenül Kárász Anna jött. Az üldöző mezőny sem szakadt le, sajnos Kárász viszont igen. Nem bírta a hajrát, az új-zélandi favorittól egy hajót kapott. Viszont a második pozícióját megőrizte, utána négyen szinte egyszerre értek be a célba.

C–2 500 m

A rajt után kettészakadt a mezőny, az élen haladó ötöstől fél hajót kapó négyesben jött Sarudi Pál és Forgó Christopher. A magyar egység féltávnál csak a nyolcadik volt. A hajrában viszont begyújtották a rakétákat, és végül negyedikként értek célba. Jobb rajttal és picit bátrabb utazósebességgel alighanem érmesek lettek volna. A győzelmet az orosz páros szerezte meg.

K–1 1000 m

VASÁRNAP A 16 DÖNTŐBŐL 15-BEN LESZ MAGYAR EGYSÉG

A vasárnapi tizenhat döntőből tizenötben lesz magyar egység. A szombat kora délutáni középdöntőkben öt magyar hajónak volt jelenése, ebből négy sikeresen teljesítette aznapi célját. Egyedül Dudás Miklós (K–1 200 m) ragadt be képletesen és szó szerint is, ő a B-döntőben jut szerephez holnap. Sajnálatos, K–1 és K–2 1000 m után ismét egy olimpiai férfi kajakszámban maradtunk le a fináléról, így az olimpiai kvóta megszerzésének a lehetőségéről. Utóbbiban másokra is lettünk utalva.

Bővebben itt olvashat a történtekről!

A férfi kajakosok királyszámában dán aranyérem született. René Holten Poulsen már a rajt után az élre állt, vele tartott a brit Murray Stewart és a portugál Fernando Pimenta. Ez a leosztás 750 m-ig nem változott, de akkor már jött a korábban egy hajónyi hátrányt is összeszedő mezőny. Méghozzá a tavaly győztes cseh Josef Dostál vezetésével. A hajrában a brit leszakadt, Dostál pedig jó finissel a portugált is megelőzte. A dán előnye viszont kitartott, Poulsennek hajrája is volt.

C–1 1000 m

Vajda Attila jól jött el a rajtból és féltávig biztosan tartotta a lépést az élen haladó négyessel, benne a cseh, a moldovai és a német riválissal. Utána azonban megtört a lendülete. A hajrá előtt jócskán megrostálódott a mezőny, nőttek a különbségek. Az 500 m-nél már hatodik, 750 m-nél csak hetedik olimpiai bajnok magyarnak nem maradt esélye a dobogós helyekre. Vajda húzott, erőlködött, de a hajója nem haladt. Nem úgy a német Sebastian Brendelé, aki pazar hajrával megvédte vb-címét, minimális különbséggel megelőzve a tavaly is második helyen végző cseh Martin Fuksát. A harmadik helyen a moldovai Sergei Tarnovschi jött be. A tavaly vb-harmadik Vajdának meg kellett elégednie a hetedik hellyel.

„A legnagyobb problémát maga a pálya jelentette. Én ilyen helyen nem rendeznék kvalifikációs világbajnokságot. Irreális, nincsen felevező sáv, jobbos oldalszél fúj, nem a legjobb körülmények, nem bírtam megdolgozni fizikailag ezekkel a küldő tényezőkkel" – sorolta a nehézségeket Vajda az M4 Sportnak.

„A múlt hét közepén kényszerpihenőre kerültem a túledzettség miatt, ehhez képest nagyon jól sikerült beverekedni magam a döntőbe, két másodpercen belül volt a mezőny. Szereztünk egy kvótát, ez volt az elsődleges cél, én elégedett vagyok, mert kétszáz százalékot adtam ki magamból. Nemzetközileg frissül a mezőny, gyorsul, egyre közelebb kerülünk egymáshoz, ha ott akarok maradni, akkor keményen kell dolgoznom."

C–1 200 m

A VB-PROGRAM
Augusztus 23. (vasárnap)
B- és C-döntők (200 m-es K–1: Dudás, C–2, NK–1, NC–1; 500 m-es K–1, K–2, C–1, NK–4; 1000 m-es K–4, C–2, NK–1): 8.25
DÖNTŐK (200 m-es K–1, C–2: Lantos Ádám, Nagy Péter, NK–1: Vad, NK2: Homonnai, Douchev-Janics, NC–1: Takács K.; 500 m-es K–1: Hufnágel, K–2: Somorácz, Hérics, C–1: Korisánszky D., NK–4: Szabó G., Kozák, Fazekas-Zur, Kárász; 1000 m-es K–4: Kammerer, Tóth D., Kulifai, Pauman, C–2: Vasbányai, Mike, C–4: Vass A., Kiss T., Sarudi P., Varga D. , NK–1: Medveczky): 10.05 – Tv: M4, Eurosport
DÖNTŐK (5000 m-es K–1: Ceiner, C–1: Vajda, NK–1: Medveczky): 14.30

Hajdu Jonathán a hetedik helyen végzett, a fiatal magyar versenyzőnek nem volt esélye az éremszerzésre. Az viszont önmagában komoly fegyvertény, hogy az A-döntőben evezhetett, az meg különösen, hogy ott másik két hajót is megelőzött. A számoz a fehérorosz Artsem Kozyr nyerte meg, kínai és brazil riválisa előtt.

NK–2 500 m

Szabó Gabriella és Kozák Danuta semmit nem bízott a véletlenre. A magyar hajó favoritként azonnal az élre állva diktálta a tempót, féltávnál már bő fél hajót adott az őket üldöző orosz és szerb egységnek, utóbbiban Benedek-Ruzicsics Dalmával. A mieink 400 m után aztán megléptek a mezőnytől, az utolsó métereken így már ki is engedhettek, addigra egy hajónyi volt az előnyük A szerbek bejöttek a második helyre, a németek pedig harmadiknak.

„Nyomasztott, hogy már tegnap mindenki úgy szólt hozzánk, hogy ez az aranyérem teljesen természetes. Ennek nehéz mindig megfelelni, ezt félre kellett tenni" – kezdte értékelését az M4 Sportnak Szabó Gabriella.

„Bennem is volt egy félsz, hogy mi van, ha ez nem sikerül, de félre kellett tenni – egészítette ki Kozák Danuta.

Kozák Danuta riporteri kérdésre elmondta, szeretne párosban is indulni az olimpián. Azonban minden bizonnyal párosban csak akkor indulhat el, ha egyesben nem áll rajthoz. Ugyanúgy, mint ezen a vb-n, hiszen Kárász Anna indult K–1 500 m-en, aki korábban legyőzte az olimpiai címvédő Kozákot.

„Elég erős a mezőny, egyesben és párosban is. Szeretnék olimpián indulni, mert ez jó páros, és benne van az érem, de a válogatót még meg kell nyerni" – mondta Kozák Danuta.

NK–2 1000 m

A Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra alkotta páros a negyedik helyen érkezett el az 500 m-hez, ahonnan eggyel tudott feljebb lépni. A német hajó – benne Sabrina Heringgel és Steffi Kriegersteinnel – győzelméhez kétség sem fért. A vb-bronzérmes mieink és az aranyérmes németek között a fehéroroszok érkeztek be a célba.

K–2 1000 m

A 2013-ban Duisburgban vb-győztes Max Rendschmidt, Marcus Gross német egység taktikus versenyzéssel szerezte vissza az aranyérmet. A számot erősen megszínezte az 500 m-ig élen haladó olasz duó, Nicola Ripamonti és Giulio Dressino erősen túlvállalta magát a táv első felén. Elvitte őket a hév és a közönség szurkolása. Az olaszok 750 m-nél már csak harmadikok voltak, a hajrára meg nem maradt erejük, és így végül a nyolcadik helyen értek be a célba.

K–2 200 m

Rossz start miatt a délelőtti program végén megismételték a versenyszám döntőjét. Pedig a Tótka Sándor, Molnár Péter alkotta magyar egységnek jól sikerült az első finálé. A célfotó előbb a második, majd az első(!) helyre tette őket, ám hiába. A másodiknál viszont már minden rendben volt, a magyarok az első helyen értek célba! A párosban háromszoros vb-győztes (1997, 1998, 1999) Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert egység óta még érmet sem szereztünk ebben a versenyszámban, amely olimpiai műsorrendbe vételével 2012-től még inkább felértékelődött! Pedig a magyarok korábban jelezték, hogy megóvjuk a versenybizottsági döntést a döntő megismételtetése miatt, az óvásunk viszont így aktualitását veszítette.

Tótka Sándor és Molnár Péter az M4 Sportnak elmondta, hogy a mentális erő döntött, sikerült regenerálódniuk az első futam után. Elárulták azt is, hogy korábban készültek hasonló szituációra, amelyre edzőjük is emlékeztette őket a két futam között.

„HA EGY PÁROS 40 PERCEN BELÜL KÉTSZER NYER, OTT NAGYON NAGY TUDÁS VAN”

„Azt kell mondanom, hogy ma értek minket nagyon pozitív, és negatív dolgok is, ennek ellenére elégedett vagyok, a kvótákat szépen gyűjti a csapat, ugyanakkor látszik, hogy a mezőny folyamatosan fejlődik és változik. A női kenus mezőnyben ez különösen igaz, várható volt, hogy megerősödik a mezőny. A Takács, Lakatos páros azonban stabilan hozza az eredményeket, ez a 3. hely is mutatja, hogy ott vannak az élen. Kárász Anna igen is jó teljesítményt mutatott, egyszerűen csak elfáradt mentálisan az itthoni két válogató miatt. Lisa Carrington évek óta meghatározó alakja a mezőnynek, most jobban oda tudott koncentrálni.

A Szabó, Kozák kettőst azonban nem lehet szavakkal méltatni. Ezt vártam tőlük, egy ilyen érett és magabiztos pályát, amit teljesítettek. Nem akarom elkiabálni, de ha jövőre is együtt maradnak, olimpiai arany lehet a jutalmuk. A nap csúcspontja azonban egyértelműen a férfi párosok kétszáz métere volt. Azt kell mondanom, hogy ha egy páros kétszer meg tud nyerni 40 percen belül egy futamot, akkor ott nagyon nagy tudás van. Olyan tudás és összeszokottság, amilyen nagyon kevés egységnél. Nagy hibának tartom a szervezők részéről, hogy nem hallják a versenyzők a rajtszót. A másik, hogy ha újrarendezik a futamot, 40 perc nagyon kevésnek tűnik a regenerálódásra. De szerencsére ez sem zavarta meg a fiúkat. Az meglepő, hogy sajnos Dudás Miklós nem tudta magát kvalifikálni az A-döntőbe – úgy érzem, ezt most Miki egy kicsit elizgulta. Minden versenyzőnek van bizonytalan időszaka, amikor nem biztos magában, úgy látszik ez neki most jött elő, amire még rátett, hogy nagyon rosszul kapta el a rajtot.

Pozitívum a másik sprinter egyesünk, a 19 éves Hajdu Jonatán, aki hetedik helyével kvótát szerzett. Végre beérett a versenyzéshez, látszott rajta, hogy befelé figyelt, és meg is tudta csinálni, amit akart. Hasonlóan a kenu kettesek, Lantos Ádám és Nagy Péter nagyon magabiztosan jutottak be a holnapi döntőbe. Ha a döntőben is meg tudják ezt csinálni, biztos vagyok benne, hogy dobogóra állnak. A hosszabb távon a Sarudi-Bodonyi egység stabilnak tűnt, a rutin mindenféleképpen látszott a hajóban, amit Alíz képvisel, ennek is köszönhető a bronzérem. Ez a helyzet a Sarudi-Forgó egységnél is, nekik egy kis plusz kellett volna az éremhez. Vajda Attila is biztos tudja, miért lett ez most hetedik, de van olyan jó, hogy ezt ki tudja majd javítani, de van mit helyre tenni a Vasbányai-Mike párosnál is: ahogy láttam, kicsit elbízták magukat. Hiszem, hogy megtalálják holnapra a hibát, és ők is kijavítják."
(Szabó Szilvia, NS-szakértő, 13-szoros világbajnok)

 

A szombati döntők magyar szenzációja a Molnár, Tótka kajak páros győzelme volt 200 m-en
A szombati döntők magyar szenzációja a Molnár, Tótka kajak páros győzelme volt 200 m-en

KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG, MILÁNÓ
K–1 1000 M

1. René Holten Poulsen (Dánia) 3:25.815 p
2. Josef Dostal (Csehország) 3:26.298
3. Fernando Pimenta (Portugália) 3:26.535
Kugler Attila a középfutam után kiesett.
K–2 1000 M
1. Max Rendschmidt, Marcus Gross (Németország) 3:10.175 p
2. Kenny Wallace, Lachlan Tame (Ausztrália) 3:11.132
3. Marko Tomicevic, Milenko Zoric (Szerbia) 3:11.502
...14. (a B-döntőben 5.) Nádas Bence, Boros Gergely
K–2 200 M
1. Tótka Sándor, Molnár Péter 30.935 mp
2. Jurij Posztrigaj, Alekszandr Gyacsenko (Oroszország) 30.966
3. Nebojsa Grujic, Marko Novakovic (Szerbia) 31.046
C–1 1000 M
1. Sebastian Brendel (Németország) 3:48.956 p
2. Martin Fuksa (Csehország) 3:48.973
3. Szergej Tarnovszki (Moldova) 3:51.583
...7. Vajda Attila 3.56.880
C–2 500 M
1. Pavel Petrov, Mihail Pavlov (Oroszország) 1:42.035 p
2. Wiktor Glazunow, Wincent Slominski (Lengyelország) 1:42.575
3. Dmitrij Jancsuk, Tarasz Miscsuk (Ukrajna) 1:42.759
4. Sarudi Pál, Forgó Christopher 1:43.759
C–1 200 M
1. Artyom Kozir (Fehéroroszország) 38.605 mp
2. Li Csiang (Kína) 38.815
3. Queiroz dos Santos I. (Brazília) 38.915
...7. Hajdu Jonatán 39.675
NK1 500 M
1. Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:49.398 p
2. Kárász Anna 1:51.125
3. Ju Csou (Kína) 1:51.478
NK–2 500 M
1. Szabó Gabriella, Kozák Danuta 1:39.865 p
2. Milica Starovic, Benedek-Ruzicsics Dalma (Szerbia) 1:41.075
3. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:41.335
NK–2 1000 M
1. Sabrina Hering, Steffi Kriegerstein (Németország) 3:37.646 p
2. Szofija Jurcsanka, Alekszandra Grisina (Fehéroroszország) 3:38.699
3. Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra 3:41.089
NC–2 500 M
1. Darina Kasztjusenka, Kamila Bobr (Fehéroroszország) 2:00.675 p
2. Marija Kazakova, Oleszja Romasenko (Oroszország) 2:01.798
3. Takács Kincső, Lakatos Zsanett 2:02.788

AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓ JEGYÉBEN

Az ötkarikás indulási jogok nagy része a vb-n kel el, a későbbi regionális viadalon már csak néhány kvóta talál gazdára. A milánói világbajnokság után a 2016-os kontinentális viadalokon lehet
kiharcolni az indulás jogát. A síkvízi és a szlalom szakágakra jutó két szabadkártya kiadásáról a nemzetközi szövetség, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közös testülete dönt, két férfi és egy női hely pedig a házigazdát illeti.

A kvalifikáció hajót és nemzetet illet, nem pedig versenyzőt, vagyis elképzelhető, hogy nem az indul el egy adott olimpiai versenyben, aki a kvótát kiharcolta. Egy versenyző több számban is
indulhat a kvalifikációs viadalokon, de csak egy, úgynevezett versenyzői kvótát szerezhet (tehát ha például egyesben és párosban is megfelelő helyen végez, nem két, hanem csak egy versenyzői kvótát szerez).

Kvalifikációs versenyek:
2015. augusztus 20–23.: Milánó – világbajnokság
2015. november 4–7.: ázsiai kvalifikációs verseny
2015. december 12–14.: óceániai kvalifikációs verseny
2016. március 29.–április 2.: afrikai kvalifikációs verseny
2016. május 18–19.: európai kvalifikációs verseny (Németország)
2016. május 19–22.: pánamerikai kvalifikációs verseny

Kvalifikációs helyek számonként
szám hajó/fő
vb Európa további regionális versenyek
férfi K–1 1000 m 14/14 7 2 4
férfi K–2 1000 m 10/20 12 2 6
férfi K–4 1000 m 10/40 40
C–1 1000 m 13/13 6 2 4
C–2 1000 m 12/24 12 4 8
férfi K–1 200 m 14/14 8 2 4
férfi K–2 200 m 10/20 12 2 6
C–1 200 m 13/13 7 2 4
női K–1 500 m 14/14 7 2 4
női K–2 500 m 10/20 12 2 6
női K–4 500 m 10/40 40
női K–1 200 m 14/14 8 2 4
Férfi K–1 és C–1 1000 méteren, valamint női K–1 500 méteren egy hely a házigazdáké.
MAGYAROK A VILÁGBAJNOKSÁGOKON
1954, Macon 6 5 5
1958, Prága 1 5
1963, Jajce 2 4
1966, Berlin 3 3 5
1970, Koppenhága 2 2 3
1971, Belgrád 4 5 2
1973, Tampere 7 4 5
1974, Mexikóváros 3 4 3
1975, Belgrád 4 3 5
1977, Szófia 3 4 4
1978, Belgrád 4 3 2
1979, Duisburg 2 2 3
1981, Nottingham 3 3 2
1982, Belgrád 2 3 6
1983, Tampere 1 2 2
1985, Mechelen 3 3 2
1986, Montreal 7 3 1
1987, Duisburg 2 5 2
1989, Plovdiv 3 6 2
1990, Poznan 2 6 3
1991, Párizs 4 5 3
1993, Bagsvard 5 5 2
1994, Mexikóváros 6 12 2
1995, Duisburg 9 3 3
1997, Dartmouth 8 6 2
1998, SZEGED 7 5 5
1999, Milánó 6 2 8
2001, Poznan 8 4 4
2002, Sevilla 6 1 4
2003, Gainesville 10 1 3
2005, Zágráb 6 3 3
2006, SZEGED 12 2 4
2007, Duisburg 9 3 6
2009, Dartmouth 6 4 2
2010, Poznan 6 5 1
2011, SZEGED 6 1 3
2013, Duisburg 7 5 5
2014, Moszkva 6 5 6
összesen: 191 144 127

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik