Kajak-kenu: az U23-as férfi kenupárosunk balszerencsés volt

Vágólapra másolva!
2014.07.17. 20:57
null
Dombvári Bence fölényesen nyerte meg középfutamát (Fotó: szeged2014.com)
Majdnem százszázalékosan zárta az első versenynapot a magyar válogatott a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon, amelyen csak U23-as kenupárosunk, Bodonyi András és Viola Viktor búcsúzott el a középfutamok során.

Az U23-asok mezőnyében Dombvári Bence már beleerősödött a felnőtt mezőnybe is, a tavalyi felnőtt világbajnokságon Duisburgban bronzérmes lett K–1 1000 méteren. A fiatalabb korosztály tagjai egyelőre nem okoznak gondot számára, Kiss István tanítványa középfutamát fölényesen megnyerve jutott be a döntőbe.

„Nehéz volt az elmúlt pár hónap, most már kilencven százalékosnak mondhatom magam, és az időeredményem alapján ki merem mondani, hogy én vagyok az arany egyik esélyese” - nyilatkozta Dombvári Bence, aki élvezi, hogy hazai közönség előtt szerepelhet.

Dombvári Bence 90 százalékkal is simán nyert

Khaut Kristóf is bízik benne, hogy érmet nyerhet a Maty-éren. C–1 1000 méteren középfutamából a második helyen jutott be a döntőbe, ahol még jobb teljesítményt szeretne nyújtani.

„Kemény középfutam volt, elfáradtam a végére, de úgy érzem, sikerült a formaidőzítés, és ezer méteren is meg tudom mutatni, hogy jó teljesítményre vagyok képes” – mondta Khaut.

Khaut Kristóf aranyra vadászik

A párosok csatározását ifjúsági kajakosaink nyitották: Gergely Olivér és Koleszár Mátyás a harmadik középfutamban szállt vízre, és 500 métertől uralva a mezőnyt, megnyerték a versenyt.

„Jó rajt után, sikerült egy jó utazótempót felvennünk, ennek köszönhetően szép fokozatosan csúsztunk el a mezőnytől. Nagyon kiegyensúlyozott pályát mentünk, amelynek alapján azt mondhatom a dobogó reális cél. De mi mindenképpen nyerni szeretnénk” - mondta Gergely Olivér.

Az U23-asoknál Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin világbajnoki címvédőként állt rajthoz, és ahogyan világbajnoki címvédőhöz illik, a legjobb idővel kvalifikált a szombati döntőbe.

Ugyanez nem sikerült a Bodonyi András, Viola Viktor összetételű kenupárosnak, amely nagyon erős középfutamba került, és hiába lapátoltak jobb időt az első középfutamot nyerő román párosnál, negyedik helyükkel csak a B-döntőbe jutottak. Ifjúsági kenupárosunk és az U23-as női négyes már a délelőtt folyamán kvalifikált a döntőbe.

„Összességében a nap pozitívan zárult, egy kivételével minden egységünk a döntőbe jutott – mondta Hüttner Csaba, utánpótlás szövetségi vezetőedző. – Az U23-as férfi kenupáros nagyon szerencsétlenül járt, a másik középfutamot ezzel az idővel megnyerhették volna. Hajdu Jonatán is okozott némi fejfájást, jó rajt után visszaállt egy neki jóleső iramra és csak a finisben vette észre, hogy már csak negyedik, akkor rákapcsolt így nagy nehezen sikerült magát a döntőbe kvalifikálnia. A többi egységünk magabiztosan jutott tovább, így bizakodva várom a szombati döntőket.”

Hüttner Csaba: Senkire nem akarok terhet rakni, de vannak aranyesélyeink

Pénteken reggel az 500-, valamint a férfi K–4 1000 métere előfutamokkal folytatódik Szegeden a világbajnokság.

Az ifjúsági korú magyarok csütörtöki teljesítményéről itt olvashat.

A SZEGEDI MAGYAR CSAPAT
Ifjúsági. Lánykajak: Piller Szabina, Takács Tamara, Lucz Noémi, Sólyom Dóra, Papp Cintia, Jankó Zita. Lánykenu: Molnár Rebeka, Bonyai Regina, Miskolczy Fruzsina. Fiúkajak: Nádas Bence, Vidákovich Antal, Balaska Márk, Birkás Balázs, Gergely Olivér, Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté. Fiúkenu: Hajdu Jonatán, Balla Levente
U23. Női kajak: Kárász Anna, Simán Fanni, Szilágyi Anett, Hagymási Réka, Hagymási Anita, Farkasdi Ramóna. Női kenu: Lakatos Zsanett, Takács Kincső. Férfikajak: Dudás Miklós, Dombvári Bence, Tótka Sándor, Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Noé Bálint, Császár Gergely, Bárdfalvi Márk, Ilyés Róbert. Férfikenu: Korisánszky Dávid, Khaut Kristóf, Bodonyi András, Viola Viktor
A két korosztályt felölelő világbajnokság a felnőttek moszkvai vb-jét követően kiemelt helyet foglal el az idén a magyar kajak-kenusok életében. A versenyre nyolcvan nemzet legjobb utánpótláskorú versenyzőit várják – a szervezők ezerötszáz akkreditációval számolnak – közülük nem egyre alighanem már a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián főszerep vár. A világbajnokságot július 17–20. között rendezik meg Szegeden, a Maty-éri pályán. Csütörtökön és pénteken az előfutamokra és a középdöntőkre kerül sor, szombattól már jönnek a finálék, a napi program 9 órától kezdődik. Az esemény a helyszínen ingyenesen megtekinthető, míg a Sport Tv élőben közvetíti a világbajnokság eseményeit.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik