HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2011.03.09 13:26 Frissítve: 2015.02.03 01:27

Kajak-kenu: 450 milliós támogatás a Szegedi Olimpiai Központ felújítására

A magyar kormány 450 millió forint támogatást nyújt a Szegedi Olimpiai Központ, vagyis a Maty-éri Nemzetközi Kajak-Kenu és Evezős pálya infrastrukturális fejlesztésére – jelentette be a helyszínen megrendezett sajtótájékoztatón Bohács Zsolt szegedi országgyűlési képviselő, korábbi kenuvilágbajnok.

A 2006-os vb nagy szakmai- és közönségsikert aratott (Fotó: Mirkó István, NS-archív)

„A magyar kormány elismeri ezzel a támogatással, hogy az ország és kiemelten Szeged szempontjából nagyon fontos a nyári kajak-kenu világbajnokság sikere, hiszen kétezer-tizenegy legjelentősebb hazai sporteseményéről beszélünk. Ráadásul ennek a fejlesztésnek az eredményét nemcsak az idei verseny résztvevői fogják élvezni, hanem további nemzetközi regattákat is ki tud majd szolgálni a megújuló Szegedi Olimpiai Központ" – indokolta a kormány hétvégi döntését Bohács Zsolt.

A pálya az ország egyetlen olyan sportlétesítménye, amelyen nemzetközi kajak-kenu és evezős versenyt lehet rendezni. 1998-ban a szegedi kajak-kenu világbajnokságon ismerte meg a világ Kovács Katalin és Vereckei Ákos nevét, a magyar válogatott összesen 7 arany-, 5 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta a viadalt. A 2006-os kajak-kenu világbajnokságot pedig csaknem 50 000 helyszíni és több mint 1 millió televíziónéző szurkolta végig. A magyar csapat akkor minden elképzelést felülmúló teljesítménnyel 12 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzérmet gyűjtött.

„Sajnos az elmúlt öt évben a Szegedi Olimpiai Központ kiszolgáló létesítményeinek üzemeltetésére és fejlesztésére minimális forrást biztosított az országos sportpolitika. Ennek eredményeképp az ingatlanok állapota jelenleg nem felel meg az élsport által megkövetelt feltételeknek" – jelentette ki a sajtótájékoztatón Szovics Zoltán, az Olimpiai Központ vezetője.

„A legfontosabb feladat az épületek akadálymentesítése, hiszen a világbajnokságon több száz parasportember is részt vesz majd. Ezen kívül fontos a pálya megfelelő energiaellátásának biztosítása, a céltorony, VIP épület és a lelátó felújítása, a Motel épület és hajótároló felújítása és bővítése, öltözők kialakítása. Továbbá olyan eszközbeszerzésekre is áldozunk majd, amely nélkül nem lehetne megrendezni a világbajnokságot. Szükség lesz egy új sor rajtgépre, katamarán hajókra és a közel száz ország hajóinak tárolására új hajótartó állványokra" – számolt be a tervekről Szovics Zoltán.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a Szegedi Olimpiai Központ felújítása és fejlesztése elengedhetetlen feltétele a 2011-es világbajnokság megvalósításának, így az összeggel az állam közvetve támogatta a szervezőbizottság törekvéseit is. Ez a fejlesztés megnyugtató módon szolgálja azt, hogy az ország hírnevéhez méltó körülmények között láthassuk vendégül az ide látogató kilencven ország közel kétezer versenyzőjét" – mondta a sajtótájékoztatón Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára és a világbajnokságot szervező bizottság vezetője.

A sajtótájékoztatón részt vett a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Storcz Botond is, aki versenyzőként több emlékezetes győzelmet aratott a Maty-éri pályán.

„Biztos vagyok benne, hogy ezek után a pálya igazán méltó házigazdája lesz az augusztusi kvalifikációs világbajnokságnak. A magyar válogatott versenyzői már alig várják, hogy a szegedi vízi arénában evezhessenek a piros-fehér-zöldbe bújt, tömött lelátó előtt. A visszajelzések szerint a külföldi vetélytársak is imádják a Maty-éri pályát, hiszen a szegedi szurkolók elkötelezettsége a sportág iránt világszinten is példátlan" – nyilatkozta a felnőtt kapitány.

2018.12.26 11:09:23

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„Az élsportolók a búra alól kilépve nem mindig lelik meg a helyüket.”

2018.12.23 13:33:59

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Az ötszörös olimpiai bajnok sportoló 2018-ban pályafutása eddigi legeredményesebb világbajnokságát zárta.

2018.12.23 17:49:27

Kajak-kenu VINCZE SZABOLCS

A szülés után rögtön a csúcsra visszatérő kajakos többet elárult magáról, mint eddig bármikor.

2018.08.29 11:34:12

Kajak-kenu ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Néhány hónapja még nem gondolta volna, hogy két győzelmet arat a portugáliai vb-n.

2018.05.05 11:40:08

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

Az eddig öt olimpián három aranyat szerző 35 éves klasszis 2020-ban Tokióban is érmet szeretne nyerni.